Προς:
Υπόμνημα των Σχολικών Συμβούλων Αγγλικής (ΠΕ06) προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Η διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στο Νέο Λύκειο.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Στόχος αυτού του υπομνήματος είναι: α) να επισημάνει τη σπουδαιότητα του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας και να προτείνει την ένταξή του στο βασικό κορμό των μαθημάτων Γενικής Παιδείας του Νέου Λυκείου και β) να καταθέσει την εμπειρία των Σχολικών Συμβούλων από την μέχρι τώρα διδασκαλία του μαθήματος στο Γενικό Ενιαίο Λύκειο.
Καταρχάς, θα πρέπει να τονιστεί ότι το μάθημα της αγγλικής γλώσσας συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση και υλοποίηση όλων των «Σκοπών του Γενικού Λυκείου», όπως αυτοί παρατίθενται στο Σχέδιο Νόμου. Επιπλέον, η δυνατότητα κατάκτησης της αγγλικής σε επίπεδο «Πολύ καλής γνώσης» (Γ1) ή «Άριστης γνώσης» (Γ2) είναι εντελώς απαραίτητη για τους μαθητές που πρόκειται να εισαχθούν στα ΑΕΙ ή να κατευθυνθούν στην αγορά εργασίας, αφού πλέον η αγγλική γλώσσα αποτελεί το βασικό εργαλείο τόσο για την πρόσβαση στη σύγχρονη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο/έρευνα και την αναζήτηση γνώσεων και πληροφοριών όσο και για την κάλυψη ποικίλων επικοινωνιακών αναγκών. Τέλος, ο αδιαμφισβήτητος ρόλος του μαθήματος ως φορέα κοινωνικής, πολιτιστικής και κυρίως ανθρωπιστικής διάπλασης των μαθητών καθιστά αναγκαία την ύπαρξή του ως κύριο διδακτικό αντικείμενο στα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου σχολείου.
Ως Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης, σύμφωνα με το καθηκοντολόγιό μας, αναπτύσσουμε συνεργασίες με τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την Αγγλική Γλώσσα στα σχολεία της αρμοδιότητας μας. Ιδιαίτερα από τις συνεργασίες μας με τους/τις εκπαιδευτικούς που διδάσκουν επισημαίνουμε τα εξής:
α. Τα μαθήματα της Αγγλικής Γλώσσας σχεδιάζονται και υλοποιούνται με στόχο να προάγουν την κριτική σκέψη, την δημιουργικότητα και την πολυπολιτισμικότητα στους/στις μαθητές/τριες. Η επιστημονική και η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών ΠΕ06 είναι υψηλού επιπέδου καθώς πολλοί/ες από αυτούς/ες κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Κατά γενική ομολογία, διαμορφώνουν τα μαθήματά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε οι μαθητές/τριες να αποκτούν τις γνώσεις και να καλλιεργούν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους καταστήσουν ικανούς/ές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια στις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και εργασιακές ανάγκες των διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών, πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών περιβαλλόντων όπου θα κληθούν να εργαστούν και να ζήσουν ως ενήλικες.
β. Σε γλωσσικό επίπεδο τα μαθήματα σχεδιάζονται σε συσχετισμό με τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες των μαθητών/τριών, αλλά και με στόχο την κατάκτηση των επιπέδων Γ1 – Γ2 (πολύ καλή και άριστη γνώση αντιστοίχως) σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες. (Common European Framework of Reference for languages). Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρησιμοποιούνται ποικίλα σύγχρονα γλωσσοδιδακτικά μέσα, όπως π.χ. πολυτροπικά αυθεντικά κείμενα (ενημέρωση, λογοτεχνία, κινηματογράφος), κοινωνικά προσδιορισμένη και τεχνολογικά υποστηριγμένη διδακτική μεθοδολογία, κ.α. Συνεπώς, εκτός από την δυνατότητα ευρύτερης μόρφωσης σε επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, οι μαθητές/τριες προετοιμάζονται για να αποκτήσουν και ανάλογη πιστοποίηση στην Αγγλική Γλώσσα, προσόν απαραίτητο στην αγορά εργασίας.
γ. Οι ίδιοι οι μαθητές παράγουν πολυτροπικά κείμενα (ταινίες, θεατρικά, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα κ.α ) μέσα στην τάξη και με την χρήση των ΤΠΕ. Πολλά από αυτά παρουσιάζονται από τους/τις ίδιους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς ΠΕ06 και τους/τις μαθητές/τριες ως καλές διδακτικές πρακτικές σε σεμινάρια και άλλες επιμορφωτικές δραστηριότητες (φεστιβάλ Αγγλικής Γλώσσας) που διοργανώνονται από τους Σχολικούς Συμβούλους και τις Επιστημονικές Ενώσεις.
δ. Με κείμενα επιπέδου Γ1- Γ2 και με διαφοροποιημένη διδασκαλία προετοιμάζονται οι μαθητές/τριες της Γ τάξης, που επιθυμούν να εξεταστούν στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας στις Πανελλήνιες εξετάσεις για να εισαχθούν σε μία από τις πολλές σχολές που θέτουν ως προαπαιτούμενο την πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας (Αγγλικής Φιλολογίας, Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ.α ).
ε. Η Αγγλική Γλώσσα είναι αναμφισβήτητα αποδεκτή ως lingua franca, τόσο στην Ευρώπη όσο και σ' όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ06 είναι οι πλέον περιζήτητοι ως πολύτιμοι και απαραίτητοι συνεργάτες για την διεθνή κοινωνική δικτύωση του σχολείου τους και των μαθητών/τριών του, στα διάφορα προγράμματα που εκπονούνται ( Comenius, e-twinning κ.α). Η επιστημονική τους κατάρτιση τους βοηθά όχι μόνο να χειρίζονται τις γλωσσικές δομές με ευχέρεια, αλλά κυρίως να μπορούν να χρησιμοποιούν και συνεπώς να διδάσκουν τους κατάλληλους γλωσσοκοινωνικούς κώδικες για την επίτευξη της αποτελεσματικής και επιθυμητής επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς και ιδιαίτερα σε όσους η Αγγλική αποτελεί επίσημη γλώσσα.
ζ. Οι σχολικές κοινότητες, πολύ συχνά, στηρίζονται στους εκπαιδευτικούς ΠΕ06 για την εκπόνηση δίγλωσσων projects, το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, την παραγωγή ταινιών, τη διοργάνωση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας αλλά και άλλων δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην παροχή παιδείας στους/στις μαθητές/τριες.
Μέσα στο πλαίσιο που περιγράψαμε, τα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές/τριες, το σχολείο ως εκπαιδευτική κοινότητα και η ελληνική και διεθνής κοινωνία από την διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στο ΓΕΛ είναι πολλαπλά και πολύ σημαντικά.
Η ευρύτητα της παιδείας που παρέχεται μέσα από την διδασκαλία του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας συνάδει απόλυτα με την φιλοσοφία και τους στόχους του Νέου Λυκείου. Συνεπώς, το μάθημα αυτό θα πρέπει όχι απλά να αποτελεί μέρος του βασικού κορμού των μαθημάτων γενικής παιδείας του Νέου Λυκείου αλλά να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται ποιοτικά ως εξής:
- Να υπάρξει έμμεση σύνδεση του διδακτικού υλικού και των τριών (3) τάξεων του Γενικού Ενιαίου Λυκείου με τα επίπεδα Γ1 και Γ2 του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.
- Να υπάρξει άμεση πρόνοια για δωρεάν παροχή εκπαιδευτικού υλικού (βιβλία) στους /στις μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου.
- Να δημιουργηθούν, στην Γ’ Λυκείου, τμήματα προετοιμασίας για τους μαθητές/τριες που επιλέγουν να εξεταστούν στο ειδικό μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας.
Με εκτίμηση,
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Αγγλικής
- Αγγελιδάκη Πετσαγγουράκη Δέσποινα
- Ακριώτου Δέσποινα
- Αλεξανδροπούλου Μαριάνθη
- Αμανατίδου Κωνσταντία
- Αναγνωστοπούλου Αγγελική
- Αναστασιάδου Αλεξάνδρα
- Γκαντίδου Ευαγγελία
- Δεληγιάννη Αγγελική
- Καλογεροπούλου Αριάδνη
- Κεραμίδα Αρετή
- Κιοκπάσογλου Καλλιόπη
- Κοταδάκη Μαριάνθη
- Μανιάκας Θεόδωρος
- Μπάλιου Ελεάνα
- Μπατσίλα Μαριάνθη
- Μαλίτσα Μαρία
- Μπεχλικούδη Δήμητρα
- Νασίκα Ζωή
- Οικονομίδης Αγάπιος
- Παναγιωτίδου Αναστασία
- Παπαγγελή Δέσποινα
- Παπαχρίστου Ευτυχία
- Πλάτσκου Στέλλα
- Ποζουκίδης Νίκος
- Πουλλά Ελένη
- Σκιαδάς Γρηγόριος
- Τσιτούρα Βασιλική
- Συμεωνίδου Μεταξένη
- Φραγκούλης Αντώνιος
- Χαρίτου Μαρία
- Χατζηγιάννογλου Θάλεια
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη