Διαμαρτυρία για τα απανωτά κτυπήματα στους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών από το Υπουργείο παιδείας
1. Σύμφωνα με την υποπαράγραφο Θ2 του Νόμου 4152/2013 ΦΕΚ 107Α', αυξήθηκε το ωράριο των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία υπεράριθμων εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα σε ειδικότητες που δεν υπήρχε έλλειψη προσωπικού.
2. Συμφώνα με τις υπουργικές αποφάσεις συντελέστηκαν οι παρακάτω αλλαγές με αποτέλεσμα νέες υπεραριθμίες εκπαιδευτικών Αγγλικής και υπολοίπων ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών:
α. Την 21-08-2013 με τις αποφάσεις 115475/Γ2 και 115478/Γ2 του Υπουργού μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας των αγγλικών στην πρώτη γυμνασίου και πρώτη Λυκείου κατά μία ώρα.
β. Με την ίδια απόφαση (115478/Γ2) μετονομάστηκε το μάθημα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός & οι ρίζες του» της Α’ Λυκείου σε «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» με παράλληλα την παντελή κατάργηση δυνατότητας διδασκαλίας του από τους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς – οι οποίοι, σημειωτέον, έως τώρα το είχαν ως Α΄ Ανάθεση.
γ. Καταργήθηκε η δυνατότητα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στο λύκειο (απόφαση 59609/Γ2 2011).
δ. Την 23-08-2013 νεότερη απόφαση του υπουργού απέκλεισε την δυνατότητα διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας στα Επαγγελματικά λύκεια.
ε. Την 06 Σεπ 2013 με την απόφαση 124060/Γ2 του Υπουργού μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία των αγγλικών στα γυμνάσια τα οποία εφαρμόζουν πιλοτικά τα νέα Προγράμματα Σπουδών. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η τεράστια αντίφαση στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις του υπουργείου, καθώς η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών προέβλεπε και τη σύνδεση της διδασκαλίας της Αγγλικής με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν το σχετικό τίτλο στη διάρκεια των σπουδών τους στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η μη εξάπλωση σε όλα τα γυμνάσια της χώρας των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και των αντίστοιχων ωρών διδασκαλίας (3 ώρες την εβδομάδα σε κάθε τάξη), αναιρεί στην πράξη τις προηγούμενες εξαγγελίες του υπουργείου, δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των αποφάσεων και τη συνέπεια στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.
3. Περιέργως την 06 Σεπ 2013, λίγες ημέρες πριν την προσέλευση των παιδιών στα σχολεία, το Υπουργείο με την αριθ. πρωτοκόλλου Γ2/124062 απόφασή του τροποποίησε τις αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.» αφαιρώντας από τους φιλόλογους ξένων γλωσσών την δυνατότητα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας που είχαν ως Β' ανάθεση, μετά από τον κλάδο ΠΕ02 Ελληνικής φιλολογίας. Παραδόξως αφαίρεσε την διδασκαλία της Ιστορίας μόνο από τους φιλόλογους ξένων γλωσσών, θεωρώντας επαρκείς να διδάσκουν Ιστορία οι Θεολόγοι, Κοινωνιολόγοι και εκπαιδευτικοί πολιτικών και νομικών επιστημών. Η δε απόφαση στηρίχθηκε στην με αρ. 26/2013 πράξη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)
Την 09 Σεπ 2013 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου παιδείας το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου Γ2/124062 παραποιήθηκε και στην νέα του εκδοχή, με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία στηριζόμενη μάλιστα στην ίδια απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι φιλόλογοι ξένων γλωσσών έγιναν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο από μη επαρκείς, επαρκείς για την διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας, δίνοντας όμως προτεραιότητα στους Θεολόγους, κοινωνιολόγους και εκπαιδευτικούς πολιτικών και νομικών επιστημών.
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αλλαγές τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
1. Για ποιο λόγο υποβαθμίστηκε σε τέτοιο βαθμό η θέση του μαθήματος των Αγγλικών και των ξένων γλωσσών γενικότερα (μαθήματα που εξετάζονται και πανελλαδικά) στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν η ξένη γλώσσα αποτελεί ένα από τα βασικότερα εφόδια του αυριανού πολίτη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κοινότητας; Γιατί θα πρέπει τα Ελληνόπουλα να στρέφονται αναγκαστικά στα ιδιωτικά φροντιστήρια για να μάθουν μια ξένη γλώσσα, καθώς η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο έχει πληγεί τόσο πολύ που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί επάξια στον ρόλο της;
2. Για ποιο λόγο δόθηκε προτεραιότητα στη Β’ ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας στις ειδικότητες των Θεολόγων, Κοινωνιολόγων και εκπαιδευτικών πολιτικών και νομικών επιστημών; Έγιναν αρνητικές εισηγήσεις από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τους ξενόγλωσσους φιλόλογους σχετικά με την επάρκειά τους να διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας; Εάν ναι, με τι κριτήρια και τι μεσολάβησε από το 2008, όπου με την Γ2/114882 απόφαση του υπουργείου, οι φιλόλογοι ξένων γλωσσών κρίθηκαν επαρκείς για την διδασκαλία της Ιστορίας ως δεύτερη ανάθεση δίχως να ορίζεται προτεραιότητα; Γιατί η εμπειρία και οι γνώσεις που απέκτησαν οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί που δίδασκαν για χρόνια το εν λόγω μάθημα πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων;
3. Μήπως όλα αυτά έγιναν κατόπιν σχεδιασμού με σκοπό να μείνουν οι φιλόλογοι ξένων γλωσσών δίχως ωράριο εργασίας για να πάρουν τη θέση της «Ιφιγένειας» στο βωμό του επόμενου κύματος εργασιακής εφεδρείας;
Με εκτίμηση,
Καθηγητές Αγγλικών Δημόσιας Εκπαίδευσης Νομού Έβρου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη