ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου

Τηλ. 6945802754

Προς τους Συναδέλφους μου

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Θέμα 1ο: «Συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου»

Tην Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου.  Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν όλα τα αιτήματα για άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου που είχαν κατατεθεί. Έγιναν αναγνωρίσεις των μεταπτυχιακών τίτλων των συναδέλφων αναπληρωτών και αναγνωρίστηκαν όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας όσων προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, για βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη. Επίσης έγινε έγκριση των υπερωριών των συναδέλφων πολυθέσιων Δημοτικών Σχολείων.

Στην ίδια συνεδρίαση ορίστηκε νέα υποδιευθύντρια στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και νέος Διευθυντής για το 6ο Δημοτικό Σχολείο, μιας και ο προηγούμενος συνάδελφος συνταξιοδοτήθηκε. Να ευχηθούμε καλή σύνταξη στους συναδέλφους Παναγιώτη Βαλσαμίδη (πρώην διευθυντή 6ου Δημοτικού Σχολείου) και Μαργαρίτη Πουρνάρα (υποδιευθυντή του 15ου Δημοτικού Σχολείου) και καλή δύναμη στο συνάδελφο Νίκο Γαβαλά που αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή στο 6ο Δ.Σ. με τη νέα χρονιά.

«Θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης»

Εκτός ημερήσιας διάταξης έθεσα  το ζήτημα της άμεσης αποδέσμευσης όλων των συναδέλφων που έχουν πάρει απόσπαση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, για καθαρά κοινωνικούς λόγους (ορισμένοι συνάδελφοι είναι σε αναμονή εδώ και 2 μήνες). Μια τέτοια απόφαση θα συνεπικουρούσε στη λύση ενός μεγάλου προβλήματος που δημιούργησε το υπουργείο παιδείας σε πολλές οικογένειες, σε πολλούς συναδέλφους με σοβαρούς λόγους για απόσπαση σε άλλα ΠΥΣΠΕ. Δυστυχώς ενώ έγιναν οι αποσπάσεις των συναδέλφων το υπουργείο δεν προχωρά σε προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν οι θέσεις τους και να αποδεσμευτούν. Το Υπουργείο Παιδείας επομένως εμπαίζει τους συναδέλφους (και όλους μας φυσικά γιατί από την άλλη χρονιά θα είναι περισσότεροι συνάδελφοι στη ίδια κατάσταση) γιατί από τη μια ικανοποιεί τις αποσπάσεις αλλά από την άλλη δεν τους αποδεσμεύει. Το όλο θέμα είναι σοβαρό και μπορούν τα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ να αναλάβουν την ευθύνη και να ασκήσουν μεγάλη πίεση προς το Υπουργείο Παιδείας.

«Ορισμός Υποδιευθυντών-Υπεύθυνων Ολοημέρων για 4/θέσια έως και 9/θέσια Δημοτικά Σχολεία»

Εκτός των παραπάνω θεμάτων συζητήθηκε και το θέμα του ορισμού των υποδιευθυντών-υπεύθυνων ολοημέρων από 4/θέσια έως και 9/θέσια, που είχα ζητήσει με αίτημά μου. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης ήταν να γίνουν οι ορισμοί μόνο για τους μόνιμους και όχι για τους συναδέλφους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ (οι συνάδελφοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μέσω ΕΣΠΑ είναι 11 ενώ οι μόνιμοι που ορίστηκαν 10). Ως αιρετός έθεσα εξ’ αρχής το νομικό πλαίσιο που δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μεταξύ αναπληρωτών εκπαιδευτικών τακτικού προϋπολογισμού και ΕΣΠΑ. Ο νόμο που είναι σε ισχύ για το θέμα είναι ο Ν. 3149/2003 άρθρο 6, παρ.6 και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Στα δημοτικά σχολεία, στα οποία λειτουργούν ολοήμερα προγράμματα και δεν προβλέπεται υποδιευθυντής, τοποθετείται υποδιευθυντής ο οποίος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών. Η επιλογή και τοποθέτηση υποδιευθυντή σε ολοήμερο δημοτικό σχολείο γίνεται για ένα σχολικό έτος με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ)”.

«Η άποψή μου για το θέμα»

Είναι πέρα από κάθε λογική το υπηρεσιακό συμβούλιο να μην εφαρμόζει το νόμο, επειδή υπάρχει προφορική ενημέρωση του Διευθυντή Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, για αναμονή του ορισμού των υποδιευθυντών –υπεύθυνων ολοημέρων των συναδέλφων μέσω ΕΣΠΑ ή να μεταθέτει σε επόμενα ΠΥΣΠΕ το ζήτημα με σκοπό (όπως ειπώθηκε)  να "διερευνηθεί"(;) περαιτέρω το θέμα. Είναι απορίας άξιο σε ποια διερεύνηση θέλει να προχωρήσει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης όταν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οφείλει η υπηρεσία να προχωρήσει τον ορισμό των υποδιευθυντών-υπεύθυνων ολοημέρων. Πρακτικά η καθυστέρηση του ορισμού των συναδέλφων ως υπεύθυνους ολοημέρων δημιουργεί δύο ζητήματα: α) οι συνάδελφοι είναι ακάλυπτοι όταν υπογράφουν έγγραφα ως υπεύθυνοι ολοήμερου αφού δεν έχουν οριστεί επίσημα και

β) υπάρχει πρόβλημα στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων από το υπουργείο παιδείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζήτησα να γίνει ο ορισμός και για τους αναπληρωτές συναδέλφους μέσω ΕΣΠΑ όπως για όλους που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΠΥΣΠΕ συνηγόρησαν να μην γίνουν οι ορισμοί των αναπληρωτών παρά μόνο των μόνιμων συναδέλφων. Ελπίζω το ΠΥΣΠΕ στην επόμενη συνεδρίασή του, έχοντας μελετήσει τη σχετική νομοθεσία να επανέλθει και να προχωρήσει την διαδικασία για τους  υπόλοιπους συναδέλφους. Δεν είναι ένα απλά τυπικό θέμα, ειδικά για όσους συναδέλφους θέλουν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από το Υπουργείο Παιδείας.

Θέμα 2ο: «Ευχές για όμορφες γιορτές»

«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.»

Αποστόλου Παύλου Επιστολή προς Κορινθίους Α΄ κεφ13, 1-2

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία που ζούμε, να κρατήσουμε ζωντανά μέσα μας την προσφορά, το χαμόγελο και την αισιοδοξία, σε πείσμα όλων όσων έχουν βάλει στόχο την ηθική, οικονομική και κοινωνική μας εξαθλίωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα λυγίσουμε και δεν θα σκύψουμε το κεφάλι μας.

Καλές γιορτές με αγάπη, υγεία, αισιοδοξία και οικογενειακή ευτυχία!!!

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο»

Αδαμάντιος Κοραής

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Γιώργος Τρούλης

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου

*Υ.Γ. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν τα ενημερωτικά και τα άρθρα που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να μου στείλουν e-mail στο: [email protected]. Επίσης έχω δημιουργήσει σελίδα στο Facebook μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα (το όνομα χρήστη είναι Giorgos Troulis).

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ