ΠΑΣΑΦ: Κοινωνικό φροντιστήριο ή κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων ή μήπως προεκλογική εξαγγελία;
Κ. Υφυπουργέ,
Επανειλημμένα φέτος ο ΠΑ.Σ.Α.Φ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων) προέβαλλε το αίτημα για τη λειτουργία της Π.Δ.Σ. (Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη) στο Λύκειο, προκειμένου οι μαθητές, κυρίως οικονομικά αδύναμων οικογενειών (και όχι μόνο), να έχουν τη δυνατότητα να συναγωνιστούν επί ίσοις όροις τους μαθητές που παρακολουθούν ιδιωτικό φροντιστήριο, αλλά και παράλληλα να ανακουφιστούν οικονομικά πολλοί αναπληρωτές καθηγητές, που παραμένουν άνεργοι από το καλοκαίρι.
Το πάγιο αυτό αίτημα του συλλόγου αναπληρωτών καθηγητών και μαθητών αποτελεί πλέον, αντικείμενο εμπαιγμού από το Υπουργείο, που ανακοίνωσε την έναρξη Κοινωνικού Φροντιστηρίου με επίσημο δελτίο τύπου: (http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/10621-23-01-14.html). Μόλις δύο μήνες πριν τις Πανελλήνιες και με μοναδικό κριτήριο πρόσληψης τη μακροχρόνια ανεργία (ώστε να ξαναμοιράζει τις θέσεις κατ’ έτος) ή το νεαρό της ηλικίας (για να δείξει ότι καταπολεμά την ανεργία κάτω των 30), το Υπουργείο Παιδείας ακυρώνει στην πράξη τον τεράστιο αγώνα και κόπο χιλιάδων αναπληρωτών καθηγητών, που επανειλημμένα έλαβαν μέρος με επιτυχία στον αξιοκρατικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και υπηρέτησαν την εκπαίδευση σε όλη την επικράτεια με τεράστιο οικονομικό και προσωπικό κόστος, αδιαφορώντας στην ουσία προκλητικά για την ανεκδιήγητη καθυστέρηση της έναρξης της Διδακτικής Στήριξης και επιβαρύνοντας ψυχολογικά τους μαθητές περαιτέρω.
Πιστεύαμε ότι, ύστερα από τη συνάντησή μας και μετά την έκθεση των λογικών επιχειρημάτων μας προς τον Υφυπουργό και τη νομική του σύμβουλο, είχε γίνει κατανοητή η κατάσταση και θεωρήσαμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ήταν διατεθειμένη να ακολουθήσει όλα όσα έχουν θεσμοθετηθεί και νομοθετηθεί από το ίδιο το Υπουργείο. Την επόμενη, όμως, ημέρα της συνάντησής μας με τον Υφυπουργό κ. Συμεών Κεδίκογλου διαψευστήκαμε, όταν ο ίδιος εμφανίστηκε στα Μ.Μ.Ε για να παρουσιάσει το σπουδαίο και καινοτόμο πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
Ο ΠΑ.Σ.Α.Φ. ζητάει από το Υπουργείο:
- να κάνει σαφές, εάν προτίθεται να αντικαταστήσει την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη με τον καινοφανή θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
- την άμεση έναρξη της Π.Δ.Σ. με αυστηρά ολιγομελή τμήματα και με πρόγραμμα εντατικό, ώστε οι μαθητές να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες απαιτήσεις των εισαγωγικών εξετάσεων.
- τη μη εκχώρηση δικαιώματος πρόσληψης σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης στον ΟΑΕΔ, καθώς το ΣτΕ έχει κρίνει τελεσίδικα (απόφαση 2592/1999) ότι κανένας άλλος φορέας πλην του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να πραγματοποιεί προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία. Συγκεκριμένα: “Ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της παιδείας ευθέως στο Κράτος και αποκλείει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σχετικών με αυτήν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οποιουδήποτε βαθμού. Ειδικότερα ως προς την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ισχύον Σύνταγμα ακολουθεί στο θέμα αυτό την παράδοση των προηγούμενων Συνταγμάτων 1911, 1927, 1952 και αναγνωρίζει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους για τη διοίκηση, την εποπτεία και τη λειτουργία των δημοσίων εκπαιδευτηρίων, σε απόκλιση από τα πρώτα Ελληνικά Συντάγματα, τα οποία είχαν αναγνωρίσει ως υπόθεση των δήμων την “δημοτική εκπαίδευση" και για την εκπαίδευση της οποίας το κράτος απλώς συνέτρεχε αυτούς "κατά το μέτρον της ανάγκης των" (άρθρο 11, παρ. 1. Συντ. 1844, άρθρο 16, εδ. Σύνταγμα 1864)”.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε την εξής παρατήρηση: Πού είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας, όταν υιοθετούνται πρακτικές που είχαν εφαρμοστεί επί βασιλέως Όθωνος; Θυμάστε με ποιον τρόπο εκδιώχθηκε από τη χώρα μας ο βασιλιάς της Ελλάδας;
- την άμεση εφαρμογή και τήρηση του νόμου 3848/2010, άρθρα 4 και 5, που αφορά σε διορισμούς εκπαιδευτικών και ορίζει, πως οι διορισμοί πραγματοποιούνται με βάση τη σειρά των εκπαιδευτικών στον τελικό πίνακα κατάταξής τους. Είναι, επομένως, σαφές πως μοναδικό κριτήριο πρόσληψης των καθηγητών είναι η σειρά κατάταξής τους στον πίνακα αναπληρωτών.
Έπρεπε να μας είχατε ενημερώσει ότι κριτήριο πρόσληψης θα αποτελεί η ηλικία και η ανεργία, ώστε να μην προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να εξελιχθούμε σε άρτιο εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μπαίνοντας σε μία σκληρή διαδικασία επιτυχίας στον ΑΣΕΠ, προϋπηρεσίας, ολοκλήρωσης μεταπτυχιακών, δεύτερων πτυχίων, πιστοποιητικών υπολογιστών, ξένων γλωσσών.
- την υπαγωγή των προσλαμβανομένων καθηγητών στις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
-τη χρήση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με ανανεούμενες συμβάσεις
- τη λειτουργία της Π.Δ.Σ. στα Λύκεια αλλά και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα γυμνάσια από την έναρξη της σχολικής περιόδου, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα τόσο για το μαθητικό δυναμικό της χώρας, όσο και για την απασχόληση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μείωση της ανεργίας.
Ο Υφυπουργός παιδείας εξήγγειλε ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα. Διερωτώμαστε: Η Χαλκίδα είναι, άραγε, μεγαλύτερη σε πληθυσμό από τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο; Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πόλη στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος; Αναρωτιόμαστε, επίσης, εάν το Κοινωνικό Φροντιστήριο αφορά μόνο τους μαθητές “μεγάλων” πόλεων και όχι συνολικά τους μαθητές της ελληνικής επικράτειας, είτε ζουν σε πόλη είτε σε κωμόπολη είτε σε χωριό.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν εκτός των πινάκων αναπληρωτών, οι 500 εξ αυτών θα αφορούν νέους άνεργους εκπαιδευτικούς έως 30 ετών, ενώ οι υπόλοιπες 500 μακροχρόνια άνεργους εκπαιδευτικούς. Τονίζεται δε, ότι το πρόγραμμα δεν θα αφορά τους μαθητές της Α' λυκείου, αλλά τους μαθητές της Β' και Γ' τάξης. Στο σημείο αυτό θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα: Μολονότι σχεδιάζεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, επιλέγετε προσωπικό που δεν έχει αξιολογηθεί για να υποστηρίξει μαθητές που προετοιμάζονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Είναι δίκαιο; Είναι εφικτό; Ή παράλογο; Τη στιγμή που υπάρχει προσωπικό εξειδικευμένο, που έχει ήδη αξιολογηθεί και είναι ήδη εγγεγραμμένο στο μητρώο των ανέργων, αλλά με μία μικρή ειδοποιό διαφορά, ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων και δεν είναι κάτω των 30 ετών.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει, επιτέλους, να πάψει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που πλήττουν το δημόσιο σχολείο με αποσπασματικά μέτρα, που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η έλλειψη σχεδιασμού και οποιασδήποτε συνέχειας, καθώς και η απουσία διαλόγου με τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των μαθητών.
Θα παρακαλούσαμε τον Υφυπουργό κ. Συμεών Κεδίκογλου και το νομικό σύμβουλο του Υφυπουργού να μας απαντήσουν οι ίδιοι στα ερωτήματά μας και όχι οι υπεύθυνοι των γραφείων που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση του συγκεκριμένου προγράμματος. Οι Υπεύθυνοι του γραφείου Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι εκτελεστικά όργανα των ανωτέρων, τις αποφάσεις, όμως, τις παίρνει ο Υπουργός, ο Υφυπουργός και οι σύμβουλοί τους. Για το λόγο αυτό απαιτούμε μία απάντηση σαφή και ξεκάθαρη από τους ίδιους.
Με εκτίμηση
Το Δ. Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Φ.
ΠΑ.Σ.Α.Φ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
18 – 3- 2014
Αρ. Πρωτ. 2732/18 – 3- 2014
Ιστοσελίδα:http://filologoi02.webnode.gr/
email: [email protected] ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
Υφυπουργό Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη