Thumbnail
Υπουργείο Παιδείας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Είναι η δεύτερη συνέντευξη που κάνουμε εφ’ όλης της ύλης από τον Ιούνιο που αναλάβαμε την εποπτεία αυτού του κρίσιμου και νευραλγικού χώρου της ελληνικής πολιτείας. Και θα σας διανείμουμε ένα κείμενο όπου είναι όλα όσα βασικά αυτό τον καιρό έχουμε κάνει κυρίως ως στόχος της σημερινής μας συνάντησης δεν είναι να κάνουμε απολογισμό, αλλά να κάνουμε προγραμματισμό.

                        Ένα προγραμματισμό που αφορά τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Ένα προγραμματισμό δράσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

                        Όταν ήρθαμε τον Ιούνιο διαχειριστήκαμε θέματα πολύ έντονα. Θέματα που η πορεία της ελληνικής διοίκησης στον τομέα αυτό είχε αναδείξει και διαχειριστήκαμε και κάποιες μικρές κρίσεις σχετικά με την τοποθέτηση των αναπληρωτών και τη σχετική χρηματοδότηση. Σχετικά με την ολοκλήρωση της κινητικότητας του εκπαιδευτικού προσωπικού.

                        Σχετικά εν πάση περιπτώσει με τα θέματα που το Υπουργείο αντιμετωπίζει. Ήταν μια διαχείριση θεμάτων του Υπουργείου χωρίς την δική μας παρέμβαση, αλλά μια διαχείριση θεμάτων που έτρεχαν.

                        Σας είχαμε στην πρώτη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης πει ποιοι είναι οι στόχοι μας. Είχαμε διανείμει και το σχετικό κείμενο ώστε να μπορούμε να ελεγχθούμε εάν κάτι από αυτά δεν έγινε, δεν έγινε στους χρόνους που είχαμε πει, έγινε λάθος κατά την εκτίμησή σας.

                        Και σήμερα επίσης θα σας διανείμουμε ένα κείμενο. Συνεπώς για τους μήνες που είμαστε εμείς εδώ θα μπορείτε να ξέρετε πώς έχουμε σκεφτεί, τι θέματα έχουμε αντιμετωπίσει και τώρα πια έχοντας και την εικόνα του Υπουργείου, πολύ περισσότερο έγκυρη απ’ ό,τι την είχαμε στην αρχή, τι προγραμματίζουμε να κάνουμε και πώς θέλουμε να το κάνουμε.

                        Σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση που είναι αρμοδιότητα του Υπουργού, όπως ξέρετε ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε στη Βουλή την αξιολόγηση των τμημάτων των πανεπιστημίων και το Δεκέμβριο θα έχουμε και την αξιολόγηση των ίδιων των ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

                        Με τη διαγραφή των λεγομένων «αιωνίων» που έχει συντελεστεί στις 31 Αυγούστου από το νόμο, απέκτησαν τα ανώτατα ιδρύματα πια κύκλο σπουδών. Συνεπώς αξιολογούνται από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης και με αυτό το δεδομένο που έλειπε από την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

                        Απελευθερώθηκαν οι ΕΛΚΕ από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Εξελέγησαν βάσει της νομοθεσίας του 4009 του 2011 να διορθωθεί αυτό στο κείμενο, είναι 14 και είναι κανονικά 11. Εξελέγησαν ενιαίες πρυτανικές αρχές βάσει του νόμου και έχουν αποκατασταθεί πλήρως, σας ανακοινώνω, οι σχέσεις ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές και στα συμβούλια.

                        Εξορθολογίστηκε η νομοθεσία περί μετεγγραφών στο πλαίσιο της επιλογής μας να κάνουμε μια έντιμη εφαρμογή του Νόμου της 4ης Μαΐου του 2014. Έως τώρα έχουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων, έως χθες το βράδυ δηλαδή και αιτήσεων περί απόκτησης κωδικού για να μπούνε στο σύστημα ζητώντας μετεγγραφή οι φοιτητές μας.

κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ: Το τελευταίο νούμερο είναι 10.170. Είναι ο αριθμός των αιτήσεων και 12.035 ο αριθμός που ζήτησαν κωδικό μέχρι πριν μια ώρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα με το δεδομένο ότι την Παρασκευή λήγει η σχετική προθεσμία, αρχίζουμε πια και αποκτούμε εικόνα του προβλήματος. Φυσικά θα σας δώσουμε την Παρασκευή το απόγευμα, ή την Δευτέρα τα στοιχεία με πιο συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή όχι μόνο πόσοι ζήτησαν μετεγγραφή, αλλά και σε ποιο πανεπιστήμιο, ποιας πόλης και ποιο τμήμα ζήτησαν ακριβώς για να μετεγγραφούν.

                        Και καταθέσαμε και το σχέδιο νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία, το οποίο συζητείται προκειμένου να τύχει επεξεργασίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη, δηλαδή μεθαύριο.

                        Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την πρωτοβάθμια, θα κάνει ειδική αναφορά ο Υφυπουργός ο κ. Δερμετζόπουλος. Εγώ αρκούμαι να σας θυμίσω, ότι επανειλημμένα έχουμε δηλώσει πως τις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στη δευτεροβάθμια με το νέο λύκειο, δεν πρόκειται να τις θίξουμε.

                        Με όλες τις διορθωτικές βελτιώσεις που θα κάνουμε, είναι η ένταξη της πληροφορικής στα εξεταζόμενα μαθήματα, στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και η προσθήκη μιας ώρας γυμναστικής στην Γ’ Λυκείου, πράγμα που ήδη έγινε. Δεν πειράζουμε τίποτε άλλο, δεν θίγουμε τίποτε άλλο.

                        Θα πρέπει να συγκεντρωθεί η εμπειρία, το έχουμε πει και στη Βουλή πάρα πολλές φορές, από την εφαρμογή των αλλαγών. Είναι αλλαγές από το 2010 και μετά, προκειμένου στο μέλλον άλλοι υπουργοί με άλλες συνθέσεις Βουλής να κάνουν αλλαγές εκεί που οι ανάγκες το έχουν καταστήσει προφανές.

                        Με αυτό τον τρόπο, με αυτή μας την τακτική εξασφαλίζουμε τη συνέχεια στη δράση της διοίκησης, αφήνουμε τους θεσμούς να δοκιμαστούν στην πράξη και έτσι σε πρώτη και σε τελευταία ανάλυση, προστατεύουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους από μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς ματαιόδοξων πολιτικών ηγεσιών.

                        Εκεί που θα επιχειρήσουμε αλλαγή είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εδώ θα γίνει δομική αλλαγή. Θα προσέξουμε ιδιαίτερα τη βαθμίδα της εκπαίδευσης, όπου διαμορφώνονται οι νέοι Έλληνες, οι νέοι πολίτες. Το νέο δημοτικό σχολείο 200 περίπου χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας, είναι για μας το μεγάλο θέμα.

                        Λιγότερες μεταδιδόμενες πληροφορίες, περισσότερη γνώση και δημιουργική απασχόληση είναι οι στόχοι μας. Θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο, θέλουμε να το αγαπήσουν ως χώρο δικό τους. Λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία είναι το σύνθημά μας.

                        Πώς θα δουλέψουμε για το στόχο αυτό; Θα συγκαλέσουμε μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο η ηγεσία του Υπουργείου θα καταθέσει τις προτάσεις της για την διενέργεια του σχετικού διαλόγου.

                        Αμέσως μετά θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πρώην Υπουργών Παιδείας, προκειμένου οι έμπειροι αυτοί πολιτικοί να καταθέσουν τις σκέψεις τους βοηθώντας τη δημιουργική μετεξέλιξη των πολιτικών. Ο σχετικός διάλογος θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα και προτάσεις έως το τέλος του έτους. Τον Ιανουάριο θα καταθέσουμε στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.

                        Θέλω να πω, να το υπογραμμίσω και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση αγαπητοί φίλοι, πως όλες μας οι πολιτικές έγιναν με σεβασμό του διαλόγου και της διαβούλευσης. Η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που δεν λειτουργούσε συνεδριάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα.

                        Αυτή την εβδομάδα λ.χ. θα συνεδριάσει οπωσδήποτε δυο φορές, την Τετάρτη όπου η ηγεσία του Υπουργείου και η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα κάνει συγκεκριμένες αναφορές στα θέματα της παιδοφιλίας, στα θέματα αυτά τα πάρα πολύ έντονα και σημαντικά, όπως έχουν εμφανιστεί στο χώρο της εκπαίδευσης.

                        Επίσης, δεν ξέρω εάν αυτό σας ενδιαφέρει, ενδιαφέρει όμως πολύ εμάς και την ίδια τη Βουλή. Δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος, δεν υπάρχει επίκαιρη ερώτηση στην οποία να μην έχουμε απαντήσει, να μην είμαστε στη Βουλή για να έχουμε απαντήσει οι δυο Υφυπουργοί και εγώ. Υπήρχε πολύ μεγάλη διαμαρτυρία από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, γιατί πολλές φορές οι υπουργοί παρέβλεπαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν απαντούσαν στις επίκαιρες ερωτήσεις, δεν επέτρεπαν στη ζωντάνια του κοινοβουλευτικού ελέγχου να δώσει στη Βουλή τα δεδομένα αν καλά δηλαδή τα πηγαίνει ένα Υπουργείο, ή εάν δεν τα πηγαίνει καλά.

                        Είμαστε εκεί κάθε μέρα. Αναβάλλονται πολλές φορές επίκαιρες ερωτήσεις με πρωτοβουλία των βουλευτών που ρωτούν, χθες απαντούσα σε μια εγώ στη ΔΗΜ.ΑΡ. για τα πανεπιστήμια, για τη δυνατότητα των καθηγητών να διδάσκουν σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής, μια ερώτηση που ερχόταν από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

                        Ο κ. Δερμετζόπουλος που είχε ερώτηση από την πλευρά του ΚΚΕ ήταν εκεί. Όμως για λόγους δικούς του ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του. Δεν αναβάλλεται τίποτα εξαιτίας μας και αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Σεβόμαστε με όλους τους τρόπους που το σύνταγμα μας δίνει, τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

                        Επίσης αρκετοί από εσάς ξέρετε –λυπάμαι που δεν το ξέρετε όλοι- σε εβδομαδιαία βάση συναντιόμαστε με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ και καρπός αυτής της συνάντησης είναι η εκατέρωθεν γνώση του τι ακριβώς σχεδιάζεται και εφαρμόζεται και η έλλειψη αιφνιδιασμών, κάτι που είναι στοιχειώδες για μια δημοκρατική πολιτεία.

                        Καρπός αυτής της συζήτησης είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί με τροπολογία για τη διάσπαση της συμπεριφοράς των εκπαιδευτικών που θέτει θέματα πειθαρχικού δικαίου, η διάσπαση της έννοιας της συμπεριφοράς στο δημόσιο χώρο, στο χώρο τον εκπαιδευτικό δηλαδή από τον ιδιωτικό βίο των εκπαιδευτικών προφανώς με εξαίρεση συγκεκριμένων αδικημάτων που η νομοθεσία προβλέπει. Βαρέων εγκλημάτων δηλαδή, όπου είναι καταφανής η σύνδεση ή το ότι είναι αδιάφορο αν πρόκειται για δημόσιο ή για ιδιωτικό χώρο.

                        Έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό με τον κ. Μητσοτάκη. Είναι σύμφωνος και θα κάνουμε μια συζήτηση και τα δυο υπουργεία και με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, αλλά και συνολικά με την ΑΔΕΔΥ.

Εβδομαδιαίες επίσης είναι οι συναντήσεις μας, αυτό το ξέρετε καλά όλοι, και με το Προεδρείο των Πρυτάνεων και με το Προεδρείο των Προέδρων των ΤΕΙ. Πάρα πολλά προβλήματα έχουν λυθεί εκεί. Πέραν του ότι υπάρχει συνεννόηση και αμφίδρομη ενημέρωση, αμφίδρομη πληροφόρηση, έχουμε και την πολυτέλεια μέσα σ’ αυτές τις εβδομαδιαίες συναντήσεις, να λύνουμε θέματα.

Ας πούμε, η έντιμη εφαρμογή του νόμου της 9ης Μαΐου περί μετεγγραφών, όπως αυτή εξειδικεύθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις, ήταν καρπός του διαλόγου 3 ολόκληρων μηνών με τις ηγεσίες των Πρυτανικών και των Αρχών των ΤΕΙ. Πρόεδροι και Πρυτάνεις. Και επίσης, έχουμε προτείνει και θα γίνει και αυτό, η κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με τις Πρυτανικές Αρχές και με τους Προέδρους.

Στο πλαίσιο πια της αρμονικής τους συνεργασίας θα κάνουμε και κοινές συνεδριάσεις. Αυτό πάει εξαιρετικά καλά. Πάει εξαιρετικά καλά και μόνο κέρδος έχουν τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ αλλά και το Υπουργείο από αυτή τη συνεργασία. Άρα γίνονται πράγματα και γίνονται με διαβούλευση. Και γίνονται με συνεννόηση και με συζητήσεις.

Διαβούλευση δε σημαίνει ότι καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα όλοι, αλλά πάντως έχουμε κοινές προσεγγίσεις και δεν έχει παρουσιαστεί το ανόητο σύμπτωμα να διαφωνούμε ακόμα και σε αριθμούς. Έχουμε κοινούς τόπους, ο αριθμός είναι το πιο κατάλληλο μέγεθος να υπάρξουν κοινοί τόποι. Έχουμε κοινούς τόπους για θέματα προσωπικού, ελλείψεων και από κει και πέρα ο καθένας κάνει τις αξιολογήσεις του.

Σε ό,τι αφορά την άλλη μου αρμοδιότητα, τα Θρησκεύματα, θέλω να δείτε με όση προσοχή μπορείτε να δείξετε αυτά τα οποία έχουμε κάνει. Δε θέλω να τα επαναλάβω, θέλω να κάνω δυο τρεις αναφορές σε πράγματα που θα γίνουν τώρα.

Σε 60 ημέρες θα κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι πάρα πολύ σοβαρό. Σε 60 μέρες λοιπόν θα ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση. Επίσης, μέσα στις επόμενες 30 ημέρες θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για τη δομή και τη νέα διαδικασία από την οποία θα προκύπτουν οι εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος, των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά την κατάργηση της ΕΠΑΑ όπως καλά γνωρίζετε.

Και ακόμη, είναι εξαιρετικά καλή η συνεργασία μας και με το Άγιον Όρος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με την Εκκλησία της Ελλάδος. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, του κ. Ιερωνύμου, ήταν νομίζω πάρα πολύ χαρακτηριστικές. Οι σχετικές αντίστοιχες δηλώσεις από το Άγιον Όρος, δίνουν επίσης το μέγεθος της συνεργασίας που έχουμε.

Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είμαστε σε στενή συνεργασία, λύνουμε θέματα με πάρα πολύ γρήγορο τρόπο, θα είμαι και στις 30 Νοεμβρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα έχουμε μια ακόμη ευκαιρία γιατί μέχρι στιγμής πολλές φορές αξιοποιήσαμε την καλή μας συνεργασία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συζητήσουμε τρέχοντα θέματα, θέματα ενδιαφέροντος, θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την εύρυθμη δική του λειτουργία στο μέτρο που μπορούμε από δω να τη βοηθήσουμε.

Όλα αυτά γίνονται ενώ έχει καθολική διεθνή αναγνώριση η προσφορά μας με την ψήφιση του νόμου για την οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, που ήρε μια εκκρεμότητα από το 1946 παρακαλώ. Η Ελλάδα είναι πια κράτος δικαίου, σε ό,τι αφορά και το άρθρο 13 του Συντάγματος, «θρησκευτική ελευθερία». Είναι κράτος δικαίου, προστατεύει όλους τους πολίτες, όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στα όρια της δικής μας επικράτειας, ανεξαρτήτως του θρησκεύματος που αυτοί ασπάζονται, της θρησκείας, της πίστης που ομολογούν.

Δε θέλω να σας κουράσω λέγοντας πολλά για το ΕΣΠΑ, σας παρακαλώ πάρα πολύ να δείτε τις συγκεκριμένες δράσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν και αυτές που είναι να γίνουν και σας ανακοινώνω ότι για το ΕΣΠΑ θα κάνουμε μια ειδική συνέντευξη Τύπου τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά δράσεις στις οποίες συμμετέχω, θέλω να κάνω ειδική αναφορά στο κοινωνικό σχολείο. Είναι μια πολύπλευρη δραστηριότητα την οποία εποπτεύουμε, για την οποία έχουμε δώσει πάρα πολύ χρόνο, έχουμε κοπιάσει, προκειμένου να βοηθήσουμε, προκειμένου να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση όχι καλών μαθητών, αλλά ολοκληρωμένων πολιτών.

Ξέρετε πολύ καλά ότι παρ’ ότι είμαστε μια χώρα με πολλή ενημέρωση των κατοίκων της σε θέματα υγείας, εν τούτοις, έχουμε τα πιο παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά στον πλανήτη. Είναι δυσάρεστο αυτό. Είναι δυσάρεστο και για ζητήματα κρίσιμα αυτοεκτίμησης των ανθρώπων αλλά και για ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.

Παχυσαρκία σημαίνει ότι παραδίδεις ανθρώπους στο έλεος των μακροχρόνιων ασθενειών, της σκλήρυνσης, του καρκίνου, των καρδιακών νοσημάτων. Και όποιος αυτά τα βλέπει μ’ έναν τρόπο απαθή και τον ενδιαφέρουν μόνο τα οικονομικά, ή μόνο το τι γράφει το βιβλίο ή τι γράφουν τα βιβλία, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που έχουμε και τέτοιους δυστυχώς στην Ελλάδα, που τους ενδιαφέρουν μόνο τα οικονομικά, έχουμε να τους πούμε ότι αφού αυτό τους συγκινεί, να ξέρουν ότι παραδίδουν ανθρώπους στην κοινωνία που θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας με δραματικό τρόπο.

Όλες οι χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, παλεύουν τις μακροχρόνιες ασθένειες, όχι με φάρμακα, τα Υπουργεία Υγείας είναι Υπουργεία Υγείας, δεν είναι Υπουργεία Ασθένειας, τα φάρμακα είναι για τους αρρώστους. Αλλά οι πολιτικές αυτές, στο πλαίσιο του κοινωνικού σχολείου είναι πολιτικές για να μην αρρωστήσουν τα παιδιά, για να μην αρρωστήσουν οι άνθρωποι.

Και εδώ, πρωταρχικό ρόλο παίζει η άθληση την οποία αγαπάμε και την οποία προβάλλουμε ως αναγκαία λειτουργία μαθητική και φοιτητική, με όσο περισσότερη δύναμη διαθέτουμε. Όμως το κοινωνικό σχολείο δε σχετίζεται μόνο με την άθληση, πρωτεύουσα δράση είναι η άθληση. Σχετίζεται και με τη διατροφή, σχετίζεται και με την επιμόρφωση των γονέων γιατί δε μπορούμε να πάμε στους μαθητές, δεν έχουμε τη δυνατότητα, δεν έχουμε τους ανθρώπους.

Αλλά μπορούμε να επιμορφώσουμε τους γονείς για θέματα σεξουαλικής αγωγής των παιδιών τους, μπορούμε να τους επιμορφώσουμε για θέματα που σχετίζονται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το κάνουμε Ήδη ολοκληρώνεται μέσα στον Οκτώβριο η επιμόρφωση των εκπαιδευτών για τα θέματα αυτά προκειμένου σε κάθε σχολείο της χώρας στη συνέχεια να φτάσει αυτή η πληροφόρηση.

Και θα φτάσει, όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς που τα λιγότερα μπορούν να κάνουν, θα φτάσει κυρίως μέσα από τους γονείς και επικαλούμαστε την ανάγκη να προσέξουν τα παιδιά τους, να έχουν υπ' όψιν τους θέματα πάρα πολύ βασικά, όπως είναι οι σύγχρονες μορφές αντισύλληψης που η χωρίς έλεγχο χρήση τους οδηγεί σε καρκίνο, όπως είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τα οποία κάνουν θραύση αλλά δε θέλουμε πολλές φορές να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν και οι γονείς πολλές φορές βάζουν το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, για να μην επεκτείνομαι περισσότερο, να δείτε τη σχετική σελίδα σχετικά με το κοινωνικό σχολείο.

Εγώ αυτά έχω να πω κυρίες και κύριοι και να δώσω το λόγο στον Υφυπουργό, τον κ. Δερμεντζόπουλο για τα θέματα της δικής του αρμοδιότητος.                                                                                                                                                                                                  

Α. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Σας καλωσορίζουμε κυρίες και κύριοι σήμερα στο Υπουργείο, 4 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και μετά την πρώτη συνέντευξη που είχαμε δώσει πάλι όλοι εδώ μαζί.

                        Στη διάρκεια εκείνης της συνέντευξης είχα διανείμει τις δράσεις που προγραμματίζουμε, τη στοχοθεσία μας. Τότε είχα χωρίσει όλη τη χρονιά που έρχεται σε τρεις περιόδους. Σήμερα λοιπόν είμαστε στο κλείσιμο της πρώτης περιόδου και βάζοντας κάτω όλα όσα είχαμε πει ότι θα κάνουμε και όσα κάναμε στα οποία θ’ αναφερθώ, θεωρώ ότι είμαστε ακριβείς σε όσα είχαμε τότε πει.

                        Συγκεκριμένα, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στη διάρκεια του τετραμήνου κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα που είχαμε βάλει ως ηγεσία να έχουμε ένα επιτυχές άνοιγμα σχολείων, να μην έχουμε κανένα σχολείο χωρίς να γίνει αγιασμός, είχαμε πει επί λέξει τότε, καθώς και την έγκαιρη αποστολή των συγγραμμάτων σε κάθε σχολείο. Πράγματα που σε μια οποιαδήποτε πολιτεία θα φάνταζαν αυτονόητα, εδώ τα κάναμε πολεμώντας τη μάχη του αυτονόητου. Κι αυτή τη μάχη θέλω να πιστεύω ότι την έχουμε κερδίσει.

                        Στο διάστημα αυτό, έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κενών του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους αναπληρωτές, μια διαδικασία που ακόμα τρέχει κι εξελίσσεται, λαμβανομένων υπ' όψιν όλων των προβλημάτων που έχουμε ως χώρα, ως Υπουργείο ειδικότερα, στα θέματα τα δημοσιονομικά.

                        Στο διάστημα αυτό κάναμε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο 4186/13 γιατί διαπιστώσαμε στην πορεία του καλοκαιριού, ότι υπήρχαν δυο μεγάλα θέματα που σχετίζονταν αφενός μεν με τον τρόπο προαγωγής των μαθητών της πρώτης λυκείου, όπου ακαριαία σαν Υπουργείο με μία νομοθετική πρωτοβουλία επιλύσαμε σε ένα βαθμό το πρόβλημα, χωρίς κυρίως να θίξουμε το πνεύμα του νόμου, γιατί δε θέλαμε να το κάνουμε αυτό.

Ένα δεύτερο θέμα που είχε ανακύψει το καλοκαίρι και απασχόλησε τα μέσα, εσάς, για πολύ μεγάλο διάστημα, ήταν το θέμα της τράπεζας θεμάτων, όπου και σε αυτό με οδηγίες ήδη έχει συντελεστεί σε ικανοποιητικό ποσοστό η μείωση της ύλης της πρώτης λυκείου και της δευτέρας, αλλά κύρια ο εξορθολογισμός της τράπεζας θεμάτων, η διαχείριση των θεμάτων, η παρακολούθηση η διαρκής.

Το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ένα άλλο από τα μείζονα θέματα που μας απασχόλησε μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει, είναι μια διαδικασία η οποία τρέχει κανονικά μέσα στις προθεσμίες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα είμαστε εντάξει και θα συνεχίσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Στο κοινωνικό σχολείο αναφέρθηκε ο Υπουργός εκτενώς, θεωρώ ότι η καθιέρωση της Πανελλήνιας Μέρας του Σχολικού Αθλητισμού είναι μία εμβληματική και συμβολική κίνηση που δείχνει τις προθέσεις μας κι εδώ θα πω ότι ήταν ίσως από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις ως Υφυπουργός ως Υπουργός ως ο έτερος Υφυπουργός να έχουμε την 6η Οκτωβρίου τα σχολεία γεμάτα ζωή και γεμάτα ενδιαφέρον γι΄ αυτό που κάνουν.

Ήταν αν θέλετε μια επιβράβευση όλων αυτών που προγραμματίζουμε, όπως είναι και τα kids’ athletics και μια σειρά από άλλα θέματα που τα έχει διανείμει ο Υπουργός. Μέσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι το cyberkid, οι συνεργασίες με άλλα Υπουργεία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έχουν να κάνουν με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, ήδη ένα πρόγραμμα που τρέχει, το πρόγραμμα της συμπεριφοράς τον μαθητών στην κυκλοφορία τρέχει κι αυτό, αυτά σε γενικές γραμμές.

Πάμε τώρα σε δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Είναι αυτό το «κοινωνικό σχολείο», που είναι το μεγάλο ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να πει κανείς ποτέ ότι το έχω κλείσει. Είναι ένα θέμα, είναι η κοινωνία, αυτή η κοινωνία λοιπόν παρακολουθείται και μπαίνει μέσα στα σχολεία.

Από νομοθετικές πρωτοβουλίες το σχέδιο νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία όπως σας είπε ο Υπουργός ήδη κατατέθηκε και ήδη συζητείται και προχωράμε στο άλλο νομοσχέδιο που αφορά την ειδική αγωγή που εξετάζεται από το Υπουργείο και υποθέτω ότι τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να το φέρουμε στην Ολομέλεια.

Ακόμα αυτό που είναι μέσα στις δράσεις που τρέχουν, είναι αυτό που είπα πριν, είναι μια διαρκής παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων και δεν είναι κάτι πιστέψτε με καθόλου εύκολο.

Τώρα έναν πρόχειρο προγραμματισμό που μπορώ να κάνω είναι ότι επεκτείνοντας τις δράσεις του κοινωνικού σχολείου θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στοbulling. Σκοπός και στόχος μας είναι οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να γίνουν έγκαιρα, να ξεκινήσουν πολύ πιο μπροστά από κάθε άλλη χρονιά έτσι ώστε να ξέρουμε το τέλος της σχολικής χρονιάς ότι θα είναι σε πάρα πολύ καλή θέση και η υπηρεσιακή μεταβολή του κάθε εκπαιδευτικού.

Θέλουμε ακόμα και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επέκταση του θεσμού των πρώτων πειραματικών σχολείων, ένας θεσμός ο οποίος πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αποτελέσει την ατμομηχανή της εκπαίδευσης και για τα υπόλοιπα σχολεία.

Αυτά τα πρότυπα πειραματικά, μαζί με τα μουσικά και τα καλλιτεχνικά, αποτελούν αν θέλετε μια άλλης μορφής παιδεία που πραγματικά θα πρέπει να στοχεύουμε όλοι μας. Στις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση που είναι το μεγάλο ζήτημα που αναφέρθηκε ο Υπουργός θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε συνέχεια, έχει βάλει τις βάσεις για όλα αυτά τα πράγματα.

Ίσως σε όλα όσα είπα να ακούσατε κάποια πράγματα κοινά με αυτά που είπε ο Υπουργός, με αυτά που θα πει ο κ. Στύλιος. Αυτό ξέρετε τι σηματοδοτεί; Την άριστη συνεργασία που υπάρχει μέσα σε αυτό το Υπουργείο. Πραγματικά δεν υπάρχουν ούτε προσωπικές διαθέσεις αυτοπροβολής, ούτε βιλαέτια, ούτε μονομερείς δράσεις, γίνεται μια συλλογική δουλειά, γιατί αυτό πρέπει να γίνεται.

Κι αν με ρωτήσετε κάποια στιγμή με τρεις φράσεις να σας πω αυτό το τετράμηνο τι μπορώ να επικαλεστώ ως επίτευγμα, είναι τρεις λέξεις, πρώτα τη συνέπεια διότι είμαστε συνεπείς σε όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε, αποτελεσματικοί σε όλα όσα οφείλουμε να κάνουμε τα κάνουμε αποτελεσματικά είτε είναι προγραμματισμός, είτε είναι διαχείριση κρίσεων, όπως κρίση ήταν για το Υπουργείο η ιστορία των παιδόφιλων το οποίο αντιμετωπίστηκε από τον Υπουργό άμεσα.

Και τέλος, αξιόπιστοι, αξιοπιστία στο διάλογό μας με τους κοινωνικούς φορείς, με την κοινωνία, με τους φορείς της εκπαίδευσης.

Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ: Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου, θα αναφερθώ σε ζητήματα που άπτονται των δικών μου αρμοδιοτήτων και συγκεκριμένα στη δια βίου μάθηση την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Να πω λοιπόν ότι έχω έρθει πολύ πρόσφατα στο Υπουργείο και οι αρμοδιότητές μου δεν έχουν ολοκληρώσει ένα μήνα ακόμα από την απονομή των αρμοδιοτήτων, είμαι από τις 3 του Σεπτέμβρη, έχω αναλάβει τις αρμοδιότητες από 17 Σεπτεμβρίου και μπορώ πλέον να προχωρώ και να αποφασίζω θέματα των δικών μου αρμοδιοτήτων.

Επιχειρούμε τη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού πλαισίου όλων των μονάδων της αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και γενικότερα της μη τυπικής γενικής εκπαίδευσης και άτυπης μάθησης, ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες, στις νέες απαιτήσεις των καιρών.

Στόχος μας είναι να δώσουμε λύσεις εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα, να εκσυγχρονιστούμε με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, να σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ευκολότερη πρόσβαση στην απόκτηση δεξιοτήτων, με έμφαση στις δεξιότητες και νέες συμπράξεις μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και του κόσμου της εργασίας.

Θέλω να σημειώσω ότι σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη επειδή οι εργοδότες αδυνατούν να βρουν εργαζόμενους με τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες, ειδικά η ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη χώρα μας αποτελεί ένα από τα επείγοντα θέματα στην ατζέντα των προτεραιοτήτων με συνέπεια η επαγγελματική κατάρτιση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές απασχόλησης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη σημασία που έχει η επαγγελματική εκπαίδευση για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τους νέους της πατρίδας μας.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής έχουμε ξεκινήσει για πρώτη φορά τη λειτουργία των σχολών επαγγελματικής κατάρτισης, όπου νέες και νέοι θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες ταυτόχρονα με την επαγγελματική τους άσκηση σε τοπικές επιχειρήσεις.

Διασφαλίζουν την ομαλή ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενισχύουν την επαγγελματική δυναμική των καταρτιζόμενων, θέτουν σε νέες βάσεις τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και τις κατά τόπους ανάγκες.

Φέτος για πρώτη φορά λειτουργούν 22 πιλοτικές ειδικότητες, σε 19 νομούς της χώρας και φιλοδοξία μας και στόχος είναι να εκπαιδευτούν τα στελέχη που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας.

Οι κύκλοι των σχολών ΣΕΚ είναι διαβαθμισμένοι, όπως περιγράφεται στο άρθρο 19 του νόμου 4186/2013, κατά το εθνικό πλαίσιο προσόντων, που κατοχυρώνει τόσο τα μαθησιακά αποτελέσματα, όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αφορά τις αρμοδιότητές μου είναι τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, τα ΙΕΚ, όπου τα μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ έχουν ήδη ξεκινήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους. Φέτος έχουμε 18 χιλιάδες πρωτοεισαγόμενους καταρτιζόμενους στα δημόσια ΙΕΚ, συνολικά με τους καταρτιζόμενους των προηγούμενων χρόνων υπολογίζεται ο αριθμός τους στους 25 χιλιάδες και να τονίσω ότι θα λειτουργήσουν και δύο ΙΕΚ ειδικής αγωγής.

Παράλληλα προχωράμε στη θεσμική ανασυγκρότηση και επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες συνθήκες, αλλά και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, με στόχο την απόκτηση υψηλών προσόντων πιστοποιημένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κι όχι απλά η απόκτηση ενός διπλώματος δίχως αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Ως πρώτο βήμα της αναγκαίας θεσμικής συμμόρφωσης συζητήθηκε με επιστολή δική μου προς όλα τα ιδιωτικά κολέγια και τα ΙΕΚ να προβούν στην ταχτοποίηση των οφειλών τους μέχρι τις 15/10ου του τρέχοντος μηνός, αποστέλλοντας στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου που είναι στη δική μου πολιτική εποπτεία την ασφαλιστική τους ενημερότητα και τη φορολογική τους ενημερότητα για την υπαγωγή τους σε ρύθμιση, διαφορετικά θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους.

Θέλω να αναφερθώ επίσης σε έναν δεύτερο θεσμό που λειτουργεί χρόνια στη χώρα μας, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, η ενδυνάμωση των οποίων αποτελεί προτεραιότητα και στόχο για μας για την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, να σας ενημερώσω ότι χρηματοδοτούνται και λειτουργούν με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, απευθύνονται σε ενήλικες οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν τις εγκύκλιες σπουδές τους και μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και το γυμνάσιο πηγαίνοντας στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, σε έναν θεσμό που λειτουργεί το απόγευμα.

Μια άλλη πρωτοβουλία είναι η θεσμική ρύθμιση ούτως ώστε οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ να μπορούν μετά από εξετάσεις να εγγράφονται στο τρίτο εξάμηνο των ΙΕΚ, κάτι το οποίο συνέβαινε και τα τελευταία δύο-τρία χρόνια δεν έχουν διενεργηθεί οι εξετάσεις.

Έναν άλλο τομέα που θέλω να αναφέρω αφορά τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Στόχος είναι να αναπτυχθούν κέντρα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Έχουμε τα σχολεία, έχουμε τις δομές, στέλνουμε εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο, υπάρχει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Θέλουμε λοιπόν σε συνεργασία να συνδέσουμε αυτές τις τρεις δομές του Υπουργείου ούτως ώστε να πιστοποιούμε τη μάθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, να βγούμε στην ομογένεια, να μπορούν οι Έλληνες δεύτερης τρίτης γενιάς να έχουν μια βεβαίωση ότι γνωρίζουν ελληνικά και σε δεύτερο στάδιο να έρθουν στην Ελλάδα να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο διότι ήδη αρκετοί από αυτούς σπουδάζουν στη χώρα τους.

Θέλω να κάνω και μία ειδική αναφορά σε έναν Οργανισμό που είναι στις αρμοδιότητές μου, στον ΕΟΠΕΠ, όπου με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ληφθεί άμεσα στο επόμενο διάστημα σε ένα από τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν από τον Υπουργό θα γίνει μία σημαντική θεσμική παρέμβαση, με στόχο να εξομαλυνθεί και να βελτιωθεί το πλαίσιο της πιστοποίησης και της αντιστοίχισης των προσόντων, όπου παρουσιαζόταν προβλήματα από τις συνεχείς αλλαγές των νόμων τα τελευταία χρόνια.

Να πω επίσης ότι προχωράμε από τις 25 Οκτωβρίου στις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων ΙΕΚ της χώρας και των εκπαιδευτών οδήγησης, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτών ενηλίκων, όπου πιλοτικά ξεκινούμε με 1200 εκπαιδευτές ενηλίκων και συνολικά αφορά 8 χιλιάδες οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί.

Μία τελευταία αναφορά, προχωρούμε στην ανάπτυξη 97 επαγγελματικών περιγραμμάτων για την επόμενη χρονιά, τα οποία αφορούν τα ΙΕΚ και τα ΣΕΚ. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορούμε να δώσουμε κάποια στοιχεία για το δημοτικό, δηλαδή ποιες αλλαγές σκέφτεστε να γίνουν; Γιατί οι γονείς έχουν αρχίσει ήδη και ρωτάνε τι περιμένουν για τα παιδιά τους του χρόνου με τη νέα σχολική χρονιά τι θα γίνει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν είχε γίνει η διαβούλευση, θα ήταν πάρα πολύ εύκολο σε εμένα να πω πού καταλήγει ο διάλογος και τι από αυτά που προτείνουμε έγιναν αποδεκτά, ή τι δεν έγινε αποδεκτό. Δεν θέλω να προλάβω το διάλογο. Συνεργάτες μου σε συνεργασία με εμένα, η κυρία Σφαέλου που είναι εδώ, έχει ήδη ετοιμάσει την εισήγησή μου προς το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

                        Και δεν θέλω να προλάβω την εισήγηση. Δηλαδή την πληροφόρηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και γι’ αυτό περιορίζομαι. Δεν θα πω.

                        Η συνεδρίαση θα γίνει τον Οκτώβριο. Ενημερώθηκα ότι έχει καιρό να συνεδριάσει. Μάλιστα μου λένε ότι έχει και δυο χρόνια. Δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια. Εγώ ξέρω όμως ότι τον Οκτώβριο θα συνεδριάσει. Θα συνεδριάσει σε ολομέλεια και αμέσως η ολομέλεια θα προγραμματίσει τη συνεδρίαση του ενός τμήματός του γιατί έχει τρία τμήματα, που σχετίζεται με την εκπαίδευση στην οποία στοχεύουμε να κάνουμε αλλαγές.

                        Περιορίστηκα σήμερα να πω το σύνθημά μας, τη γενική μας θεώρηση. Λιγότερες πληροφορίες που παρέχει μια δήθεν ύλη, γιατί άλλο είναι η πληροφόρηση και άλλο είναι η γνώση. Εμείς σας είπαμε πει εδώ ότι έχουμε ένα τρίπτυχο. Κατά σύμπτωση είμαι και εκπαιδευτικός. Γνώση, μόρφωση, παιδεία. Είναι μια σειρά αυτή που σχετίζεται με τα εκπαιδευτικά συστήματα. Δεν την ακολουθούμε.

                        Στο ενδιαφέρον σας κατ΄ αρχάς σε ένα ποσοστό 99,9% είναι θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και όχι την παιδεία. Εμείς όμως είμαστε Υπουργείο Παιδείας. Η οπτική μας είναι λιγότερες πληροφορίες, λιγότερη ποσότητα πληροφοριών, υπό την έννοια αυτή λιγότερη ύλη και περισσότερη παιδεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως οι αλλαγές, όπως λένε ορισμένοι, θα γίνουν για να μειωθούν θέσεις καθηγητών;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλετε να το χαλάσουμε από την αρχή. Δεν θέλω να το χαλάσουμε από την αρχή. Μπορείτε άνετα να το χαλάτε. Δεν τελείωσα. Μπορείτε να το χαλάσετε εσείς. Εμείς δεν θέλουμε να το χαλάσουμε. Εάν θεωρείτε ότι ήρθαμε εδώ να πυροβολήσουμε ανθρώπους, κάνετε λάθος και σας έχουμε διαψεύσει από την πρώτη στιγμή ως προς αυτό.

                        Όταν παρέλαβα το υπουργείο, απευθύνθηκα στους εκπαιδευτικούς, τους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς και τους είπα να μην μας φοβούνται. Ήρθαμε για καλό. Δεν ήρθαμε για κακό. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται μέσω κρίσης και οι θεσμοί του κοινωνικού κράτους πλήττονται πρώτοι. Παιδεία, υγεία, μεταφορές, κοινωνικές δράσεις της διοίκησης. Αυτοί οι θεσμοί πλήττονται πρώτοι από την οικονομική κρίση και εμείς είχαμε θεσμούς ακμής. Και τώρα ζούμε τις τελευταίες στιγμές της παρακμής γιατί φεύγουμε. Από την κρίση περνάμε στην ανάπτυξη και φεύγουμε και από το μνημόνιο.

                        Όπως και ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισαν στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Άρα είναι μια δομική αλλαγή για καλό όλων. Πάνω απ’ όλα των παιδιών. Πάνω απ’ όλα της Ελλάδας. Αλλά και των εκπαιδευτικών. Οπωσδήποτε και των εκπαιδευτικών.

                        Και επειδή όπως σας είπα συζητάμε κάθε εβδομάδα με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, τις σκέψεις μας θα τις πούμε, θα τις κουβεντιάσουμε και σε αυτό το συνδικαλιστικό επίπεδο. Αλλά όλοι αυτοί, όπως και τα κόμματα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

                        Συνεπώς θα παραπληροφορηθεί από κακεντρεχείς και άσχετους και στημένους και όλοι θα έχουν μια οριζόντια και έγκυρη ενημέρωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ήθελα δυο ερωτήσεις εάν μου επιτρέπετε. Όταν ξεκίνησε η ιστορία των μετεγγραφών είχαμε ακούσει για 40.000. Ο κ. Κυριαζής υποθέτω ότι θα έχει σαφώς μια καλύτερη εικόνα. Αυτό το 12.000 οι κωδικοί και 10.000 αιτήσεις εμένα μάλλον μου κάνει θετικό, με τη λογική της μη επιβάρυνσης των πανεπιστημίων των κεντρικών και της μη αποψίλωσης των περιφερειακών. Ήθελα μια εκτίμηση, με δεδομένο ότι έχουμε 4 ημέρες που τρέχει η διαδικασία.

                        Και ως προς τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ήθελα το εξής: σας άκουσα στη ΝΕΡΙΤ να αναφέρεστε για 18 αντικείμενα, να υποθέσω. Μπαίνοντας μέσα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έχω δει ότι η Α’ τάξη και η Β’ έχει 8 μαθήματα, η Γ’ και Δ’ έχει 10 μαθήματα και η Ε’ και η ΣΤ’ έχει 13 μαθήματα.

                        Θα ήθελα να μου πείτε μα ποια λογική αλλάζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας; Και με δεδομένο ότι αυξάνονται οι ώρες της γυμναστικής και της πληροφορικής και με δεδομένο ότι έχουμε πάρα πολλούς γυμναστές και καθηγητές πληροφορικής, εάν η οπτική σας και ο σχεδιασμός σας γίνεται με βάση τον αριθμό των εκπαιδευτικών σε κάθε ειδικότητα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εύστοχες και οι δυο ερωτήσεις. Σπεύδω να τις απαντήσω.

                        Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, έκανα μια αναφορά όχι στα μαθήματα, αλλά στα αντικείμενα με κριτήριο την ενημέρωση που έχω από τη σχετική Διεύθυνση. Σήμερα η αρμόδια διεύθυνση μου έδωσε, έχει και τον αριθμό των αντικειμένων, όχι των μαθημάτων. Μπορεί ένα αντικείμενο να διδάσκεται σε πολλές τάξεις. Τα αντικείμενα, ο απολύτως ακριβής αριθμός που μου ήρθε σήμερα με τη συγκεκριμένη για καθένα ονομασία είναι 17.

                        Αλλά φτάνει στα 18 ή μειώνει και λίγο, πάει στα 14, αν αθροίσεις μεταξύ τους μαθήματα. Και επιστημονολογικά να μου επιτρέψετε να πω, ακριβέστερη προσέγγιση ο αριθμός 17 νομίζω ότι είναι ανάγλυφο της πραγματικότητας.

                        Η αλλαγή αυτή στην οποία στοχεύουμε δεν γίνεται σε καμία περίπτωση, μα, σε καμία περίπτωση με κριτήριο τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αν παρακολουθήσατε κυρίες και κύριοι τη μέχρι τώρα μικρή μας συζήτηση, μια ερώτηση από τη μια πλευρά του τραπεζιού έλεγε, μα, απειλούνται καθηγητές;

                        Η άλλη ερώτηση από την άλλη μεριά του τραπεζιού ήταν ακριβώς αντίθετη. Άρα ευνοούνται καθηγητές; Σταματήστε πια αυτή τη συζήτηση. Εδώ πρόκειται πια καταλαβαίνω μετά από τέσσερις μήνες για επαγγελματίες της σύγκρουσης. Υπάρχουν άνθρωποι που ζούνε από αυτό. Δεν λέω βιοπορίζονται από αυτό. Αλλά λέω το στυλ τους και το περιεχόμενο της δουλειάς τους στηρίζεται σε αυτό. Εμείς διαγράφουμε και τις δυο προσεγγίσεις.

                        Πρώτα και πάνω απ’ όλα ο μαθητής. Ο διάλογος θα δείξει τι ακριβώς είναι αυτό που χρειάζεται. Αλλά ο διάλογος δεν γίνεται στο κενό. Το υπουργείο έχει γνώμη, έχει εισήγηση και θα την καταθέσει στο αρμόδιο όργανο.

                        Δεν είναι δυνατόν στις συγκριτικές ανάμεσα στην Ελλάδα, την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία στις συγκριτικές προσεγγίσεις. Να βλέπεις παιδιά που έχουν λιγότερες ώρες συνολικά μέσα στην ημέρα εργασίας και είναι 9 ετών. Λιγότερες από τις δικές μας συνολικά αναφέρομαι από την πρώτη ώρα που χτυπάει το κουδούνι στο σχολείο μέχρι την ώρα που το παιδάκι αρχίζει το παιχνίδι στο σπίτι του.

                        Παιδιά με πολύ λιγότερο χρόνο να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και εμείς να έχουμε παιδιά που τα φορτώνουμε από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ με λιγότερο αποτέλεσμα. Εάν δεν σας συγκινεί αυτό, εμάς μας συγκινεί.

                        Εάν εσείς θέλετε να καλύψετε την επαγγελματική σύγκρουση, τη στημένη σύγκρουση, που όπως υπάρχει στα θρησκεύματα, υπάρχει και στην εκπαίδευση. Επαγγελματίες της σύγκρουσης. Οι δήθεν.

                        Εμείς δεν έχουμε αυτή την προσέγγιση και διαφωνούμε με αυτά. Τα θεωρούμε άγονα και θεωρούμε ότι έχουν συμβάλει στην κρίση αυτά. Εμείς θέλουμε λιγότερη ποσότητα, περισσότερη παιδεία. Αυτή είναι η θέση – αρχή μας και αυτή θα υπηρετήσουμε.

                        Μπορεί κάποιοι να ευχαριστηθούν και κάποιοι να λυπηθούν. Αν είναι για το καλό των παιδιών και της Ελλάδας αυτό, αυτό είναι για μας το πρώτο. Και έχουμε αποδείξει ότι στις συντεχνιακές προσεγγίσεις μπορούμε να είμαστε και πάρα πολύ αυστηροί. Το θέμα είναι πώς ζυγίζει κανείς τα πράγματα, πώς τα σταθμίζει και τι επιλογές κάνει.

                        Διαψεύσαμε αυτούς που προέβλεπαν την κατάρρευσή μας. Και έδιναν και ημερομηνίες. Και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να τους διαψεύδουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος που η Βουλή και ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα μας θέλουν εδώ.

                        Πάμε τώρα στο πρώτο ερώτημα. Έγινε μια στατιστική από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με βάση τη νομοθεσία της 4ης Μαΐου, στον αριθμό των 40.000 δικαιουμένων. Μας το είχε αναφέρει αυτό, ήμουνα εγώ και ο κ. Δερμεντζόπουλος στην Αλεξανδρούπολη με τον κ. Ρέμελη, απερχόμενο τότε ή απελθόντα δεν θυμάμαι, και τον κ. Καραμπίνη τον νυν Πρύτανη.

                        Και μας είπε ότι στις δικές τους στατιστικές, ένας επιστήμονας συνεργάτης τους έδινε τον αριθμό των δικαιωμάτων, γιατί όπως ξέρετε ο νόμος της 4ης Μαϊου έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής και όχι δυνατότητα. Όπως ίσχυε μέχρι φέτος.

                        Ο αριθμός αυτός ήταν πάρα πολύ μεγάλος. Δηλαδή με 77.000 περίπου κ. Κυριαζή εισερχομένους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ο αριθμός ήταν αριθμός κατάρρευσης. Ναι, αλλά πόσοι θα ασκούσαν το δικαίωμα δεν το ξέραμε. Έχω δικαίωμα, αλλά δεν το ασκώ. Άρα αρχίσαμε τις εκτιμήσεις. Σε ορισμένους από εδώ που με είχαν ρωτήσει και τους ευχαριστώ, τι πιστεύεις, έλεγα, εγώ δεν πιστεύω τίποτα γιατί δεν ξέρω.

                        Το Υπουργείο εκτιμά δια του κ. Κυριαζή ότι μπορεί γύρω στις 15.000 να πάει. Ένας πολύ έγκυρος αρθρογράφος στην Καθημερινή και εξαιρετικός κύριος έγραφε για 20.000 εκτίμηση πρωτοσέλιδο. Δεν μου φαινόταν περίεργο αυτό που έγραφε. Ο Νίκος Ξυδάκης τον οποίο διαβάζω έγραφε 20.000. Δεν ξέρω πώς του προέκυψε το νούμερο, δεν ήταν παράλογο. Δεν είναι παράλογο.

                        Ορισμένοι ανέβαιναν παραπάνω. Παίρνανε τις ανηφόρες και λέγανε ό,τι θέλανε. Εμείς πιστεύαμε στη δύναμη των πραγματικών αριθμών και όχι των εκτιμήσεων και περιμέναμε.

                        Είχαμε την ιδέα, είχα την ιδέα, με συμβουλή που μου έγινε, πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω την ημέρα της εγγραφής να κάνουν οι φοιτητές δήλωση προθυμίας. Εγώ θέλω να πάρω μετεγγραφή. Εκεί είχαμε αριθμούς συμβατικούς με τις δυνατότητες. Και αριθμούς ασύμβατους με την πραγματικότητα. Δηλαδή 80% των φοιτητών να δηλώνουν σε ένα τμήμα καίριο, Δημοκρίτειο, Νομική Σχολή την οποία σεβόμαστε και πάρα πολύ. Εγώ είμαι και νομικός και ξέρω τη σχολή αυτή απ’ έξω. Είναι μια εξαιρετική σχολή. Ίσως είναι η καλύτερη.

           Είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα που διαθέτουμε στη χώρα, γιατί συνεκτιμάς τα πλεονεκτήματά του. Έχει πολύ πανεπιστημιακό χώρο και ύφος η σχολή αυτή. Με 80% μετεγγραφές την κατέστρεφες. Και αυτό δεν ήταν στη βούληση κανενός ούτε του κ. Αρβανιτόπουλου που πήρε την πρωτοβουλία.

                        Έτσι κάναμε την παρέμβαση για την έντιμη εφαρμογή ορίζοντας πράγματα που δεν είχαν διευκρινιστεί. Ξέρετε ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον οποίο συνεργάζομαι και μιλώ διαρκώς όταν τον ρώτησα πώς καταλήξατε σε αυτή την πρόταση στη Βουλή, μου είπε ότι λίγους μήνες πριν, πράγματι το ήξερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας κατήργησε τη δυνατότητα του 10% για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Τη βρήκε αντισυνταγματική. Είναι ακριβώς η ίδια διάταξη. Αυτή η διάταξη με τις ίδιες κατηγορίες, μεταφέρθηκε στο πεδίο των μετεγγραφών. Και οι δικές τους στατιστικές δεν δίνανε τον αριθμό που ο διάλογος έδωσε.

                        Εμείς, όπως είπα και στην εισαγωγή μου με διαρκή διάλογο με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, κάθε εβδομάδα σκεφτόμασταν και κάτι, να το πάμε έτσι, να το πάμε αλλιώς. Ο ένας συμφωνούσε, ο άλλος διαφωνούσε, αλλά ο διάλογος είναι πάντα καλός. Μέσα από το διάλογο λύνεις προβλήματα και δεν γεννάς. Τον προστατεύσαμε κιόλας αρκετές φορές, όχι όλες, από κουτσομπολιά και καταλήξαμε σε μια έντιμης εφαρμογής παρέμβαση στη Βουλή, όπου ορίσαμε ότι ο νόμος περί μετεγγραφών είναι για τους ταλαιπωρημένους οικονομικά. Δεν είναι για τα κέφια κανενός. Δηλαδή, έχει ο μπαμπάς, πάω Θεσσαλονίκη. Πρέπει να μπορείς να πας Θεσσαλονίκη, γιατί η ρύθμιση έχει να κάνει με εκείνους που δυσκολεύονται οικονομικά και για μας, για το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε να συνδυαστούν δυο ανάγκες. Η αντιμετώπιση της φτώχιας και των οικονομικών δυσκολιών και των μεσαίων στρωμάτων και των πολύ φτωχών από τη μια και από την άλλη η δυνατότητα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να λειτουργούν. Δεν ξέρω εάν τα έχουμε καταφέρει. Δεν το ξέρω. Ούτε σπεύδω βάσει του αριθμού που σήμερα έχουμε να σας μεταφέρω συμπεράσματα. Εμείς παρακολουθούμε.

                        Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν οι τέσσερις πρώτες μέρες και μένουν τρεις και ότι αν δούμε –κ. Κυριαζή διορθώστε με αν κάνω λάθος- τη Δευτέρα χτες και την Τρίτη σήμερα, ο αριθμός πέφτει. Ενώ την περασμένη Παρασκευή και την Πέμπτη ο αριθμός ήταν σε έξαρση, δηλαδή οι αριθμοί ανέβαιναν. Μπορεί να ανέβουν αύριο. Ποιος το ξέρει; Ούτε εσείς ούτε εγώ το ξέρουμε. Αλλά πάντως βλέπεις μια ροή, πολύ έντονη τις πρώτες μέρες και λογική χτες και σήμερα.

                        Προσέξτε, είναι αιτήσεις, δεν είναι πραγματοποίηση μετεγγραφής. Γιατί ο νόμος έχει θέσει προϋποθέσεις, όσο γενναιόδωρος κι αν ήταν, έχει κάποιες προϋποθέσεις και έχει και τις προϋποθέσεις που προσθέσαμε εμείς. Δεν εκτιμήθηκε η δική μου προσθήκη αλλά ήμουν πρώην Υπουργός Υγείας ότι η βεβαίωση αναπηρίας θα δίνεται από το ΚΕΠΑ όχι από φιλαράκι γιατρό. Θα δίνεται από το ΚΕΠΑ.

                        Για να δούμε, οι αιτούμενοι έχουν και τις νόμιμες προϋποθέσεις; Πρώτα απ' όλα όμως πρέπει να δούμε τον τελικό αριθμό και μετά θα συζητήσουμε σας το υπόσχομαι με τρόπο καθολικό που θα αφορά όλους σας και όχι διαρροή πληροφοριών αν υπάρχουν θέματα μη αντιμετωπίσιμα. Εδώ στο διάλογο φυσικά τα παραπονούμενα Πανεπιστήμια ήταν όλα ή τα περισσότερα. Άλλα γιατί χάνουν κόσμο, άλλα γιατί δεν έχουν τι να τον κάνουν τον κόσμο.

Ήταν όλοι ή έστω η συντριπτικά περισσότεροι Πρυτάνεις και Πρόεδροι διαθέσιμοι να βοηθήσουν και να δείτε λιγάκι τον τρόπο που σκέφτονταν και που σκέφτονται. Σου λέει «ο νόμος μου δίνει από τις εισαγωγικές εξετάσεις αυτό τον αριθμό» προστίθενται και αυτοί που προστίθενται και γίνονται τόσοι. Αν έρθουν από τις μετεγγραφές και άλλοι τόσοι, ας πούμε τα καταφέρνω αφού και το Υπουργείο δέχεται ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να ισχύσει για πολύ. Αν έρθει όμως ένας τετραπλάσιος αριθμός τι θα κάνω;».

Αυτή είναι η στάση των Ιδρυμάτων και τη θεωρούμε απολύτως, μα απολύτως σωστή. Στη δε ανάπτυξη του διαλόγου οφείλω να σας πω ακούγονταν και διάφορα μάλιστα από τους ίδιους ανθρώπους ορισμένες φορές. Από τη μία «γιατί κάνεις πολλές μετεγγραφές», λες και είχαμε κάνει εμείς το νόμο της 4ης Μαΐου, από την άλλη «γιατί αποκλείεις αυτούς;». Και από τη μια «γιατί δεν κάνεις κι άλλες;» και ταυτοχρόνως «γιατί δεν τις κάνεις και γρήγορα;». Δηλαδή ας πούμε ότι όποιος μιλάει έχει πάντα δίκιο και ό,τι λέει πρέπει να του απαντάς και πρέπει να κάνεις και υπομονή. Θα κάνεις υπομονή. Η πολιτική αυτό επιβάλλει. Αλλά νομίζω ότι οι χειρισμοί μέχρι στιγμής μπορεί και να θεωρηθούν αποτελεσματικοί και αν όχι πάντως η μέθοδος προσέγγισης με το διάλογο με τα Ιδρύματα μέχρι στιγμής έχει αποδώσει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι αξιολογήσεις και αντιμετωπίσεις μετά την Παρασκευή. Μέχρι τώρα τα πράγματα πάνε όπως πάνε και ο καθένας βγάζει συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καταθέσετε κάποια τροπολογία για την εισαγωγή της πληροφορικής στις πανελλαδικές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω ποιο είναι το μέσο, ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί, η στάθμιση είναι πάρα πολύ καλή δεν παραμερίζουμε τους χημικούς σε καμία περίπτωση για τη σημασία και την αξία τους, απλώς δίνουμε την πληροφορική τα θετικά που έχει, δηλαδή της αναγνωρίζουμε αυτό που έχει.

                        Δεν νομίζω ότι χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία, νομίζω ότι αρκεί Υπουργική Απόφαση. Θέλει τροπολογία; Ό,τι χρειάζεται. Το νομικό μέσο δεν είναι το τόσο ενδιαφέρον, έχουμε ενημερώσει και τη Βουλή και η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν θετική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη: έχετε ανακοινώσει ότι ενδεχομένως κάποια κολέγια ή ΙΕΚ θα κλείσουν αν δεν προσαρμοστούν…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσοι δεν είναι συνεπείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι γονείς έχουν πληρώσει προκαταβολές, δίδακτρα στα Κολέγια ή τα ΙΕΚ. Πως καλύπτονται αυτοί οι γονείς;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω, δεν έχουμε ανακοινώσει έχουμε κλείσει. Δεν κάνουμε περιπάτους, εμείς ανακοινώνουμε αποφάσεις, εδώ η Διοίκηση αποφασίζει.

                        Την πρώτη επιχείρηση με τις πολλές μορφές, την κλείσαμε. Και μάλιστα ο κ. Υφυπουργός προς τιμή του έλεγξε κι αν έχει κλείσει. Γιατί πολλές φορές κλείνει νομικά κάτι, αλλά δουλεύει. Έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Εδώ σε αυτό το τραπέζι ανακοινώσαμε ότι σε 15 μέρες πρέπει ασφαλιστικά να προσαρμοστούν και οι υπόλοιποι, γιατί αυτός που έκλεισε δεν είχε ρυθμίσει καλά τις οφειλές του. Οι άλλοι κάτι ρύθμισαν κάτι δεν ρύθμισαν. Και όλοι σε 15 μέρες. Πέρασαν οι 15 μέρες, δεν πήγε κανένας στο ΙΚΑ μας ενημέρωσε ο κ. Σπυρόπουλος, για να πει ποιο είναι το πρόβλημά του. Φαντάστηκαν ότι ισχύει το επιχείρημα «δεν μας το είπε εμάς. Μια συνέντευξη έδωσε, δεν την άκουσα».

                        Ο κ. Στύλιος πάλι προς τιμή του απέστειλε επιστολές προσωποποιημένες και έδωσε προθεσμία τη 15η Οκτωβρίου. Την Πέμπτη στη Βουλή θα ακούσετε τα υπόλοιπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, επειδή θα γράψουμε πάλι αύριο και μας ρωτάνε οι γονείς που έχουν δώσει προκαταβολές για τις εγγραφές τι θα γίνουν εάν κλείσει το Κολλέγιο που πάει το παιδί του. Θα πάρει πίσω την εγγραφή του; Την προκαταβολή του; Που θα πάει το παιδί μετά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα δεν ξέρετε -εσείς τα παρακολουθείτε κάθε μέρα όλα- ότι ήδη ρυθμίσαμε για τους αποφοίτους του Κολλεγίου και του ΙΕΚ που κλείσαμε, όλοι πηγαίνουν δωρεάν στα δημόσια ΙΕΚ; Και τώρα στη σκέψη είναι –δεν θα το ανακοινώσω-όλα τα παιδιά αυτά τα οποία θα βρεθούν στο δρόμο, θα διοχετευτούν στα δημόσια ΙΕΚ οπωσδήποτε και βλέπουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Κολέγιο δεν είναι ΙΕΚ όμως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και γι' αυτό έχουμε λύση. θα τα ανακοινώσω στη Βουλή αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι λόγω του προβλήματος που υπάρχει στην Κοζάνη με την Πανεπιστημιούπολη ότι υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα εκεί του ΕΣΠΑ, να γίνει ένα ΑΕΙ στο οποίο θα συμμετέχει το ΤΕΙ Κοζάνης Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτίζεστε με αυτή την άποψη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το γνωρίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πολλά τα θέματα μάλλον πιο σύντομα από τις μετεγγραφές θα ξεκινήσω. Η τελευταία σας αποστροφή μου δημιούργησε την αίσθηση ότι μάλλον έχετε θέσει κάποιο όριο αριθμού μετεγγραφών που μπορούν να γίνουν, δηλαδή αν μπορείτε να μας πείτε μέχρι πόσες αιτήσεις μετεγγραφής κρίνετε ότι θα μπορέσετε να ικανοποιήσετε. Με βάση δηλαδή τις δυνατότητες των Πανεπιστημίων και αν με αυτή την έννοια προτίθεστε να προβείτε σε μια άλλη παρέμβαση.

                        Αν παραδείγματος χάριν είναι πάνω από 20.000 οι αιτήσεις που μπορούν να ικανοποιηθούν, είναι σε θέση τα Πανεπιστήμια να ανταποκριθούν ή έχει μπει κάποιο όριο στη συζήτηση που έχετε κάνει με τα Πανεπιστήμια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάμε για έτοιμη εφαρμογή. Μα η ποσότητα ορισμένες φορές δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Δεν εμφανίζεται όμως μια ποσότητα σαν κι αυτή που αρκετοί είχαμε σκεφτεί ή είχαν σκεφτεί. Εγώ ήμουν μετριοπαθέστερος επειδή δεν ήξερα ρωτούσα το Υπουργείο, ό,τι μου έλεγε το Υπουργείο και όταν μου έκαναν ερωτήσεις έλεγα ότι το Υπουργείο λέει αυτά, οι εκτιμητές λένε εκείνα, οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι λένε ότι ότι μπορεί να είναι κι αυτό.

Και ήδη επειδή εμείς δεχόμαστε τις αιτήσεις τώρα, αυτή η προσέγγιση των Υπηρεσιών του Υπουργείου και του κ. Κυριαζή, δε διαψεύδεται. Δε λέω ότι επαληθεύεται, την παρασκευή θα τα πούμε. Άρα, δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεφτόμαστε όπως λέτε. Είμαστε ψύχραιμοι, αντιμετωπίσαμε από τις ύβρεις μέχρι τις διαβολές, τη σπέκουλα, το στήσιμο με ψυχραιμία και για μας καθήκον είναι να δίνουμε λύσεις, όχι να δημιουργούμε προβλήματα.

Για να δούμε λοιπόν ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός και για να δούμε την Παρασκευή όλα τα υπόλοιπα. Δε νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Να επανέλθουμε λίγο στο θέμα του Δημοτικού Σχολείου, είναι αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εσείς άλλωστε έχετε θέσει τον πήχη, το έχετε βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε όλοι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχουμε άλλη προτεραιότητα σε αυτό το επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ωραία. Επειδή εμείς όπως καταλαβαίνετε πρέπει να επιμείνουμε για να έχουμε μια πρόγευση των αλλαγών, να ξεκινήσω από μια αφετηρία. Τη διετία 2011-13, έχουν πιλοταριστεί σε συγκεκριμένα σχολεία στην Ελλάδα, τ’ αναλυτικά προγράμματα τα οποία επρόκειτο να εφαρμοστούν φέτος, μάλλον τώρα η διαδικασία είναι για του χρόνου.

                        Προ ημερών αν δεν κάνω λάθος ανακοινώθηκε κι ένας εξωτερικός αξιολογητής, μια ιδιωτική εταιρεία η οποία θα κάνει αυτή την αξιολόγηση. Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά. Αυτή θα είναι η αφετηρία σας; Γιατί ούτως ή άλλως, απ’ ό,τι είχαμε ενημερωθεί τότε όλοι του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, επρόκειτο γι’ αναλυτικά προγράμματα που κινούνταν στην κατεύθυνση της μείωσης της ύλης, της διαθεματικότητας και όλων των σύγχρονων προσεγγίσεων των εκπαιδευτικών.

                        Γι’ αυτό και άλλωστε είχαμε τεθεί πιλοτικά σ’ εφαρμογή. Θα είναι λοιπόν αυτή η βάση σας για να έχουμε κι εμείς και οι γονείς ένα μπούσουλα για το πού θα κινηθείτε ή το βλέπετε εκ του μηδενός και θα καταργηθεί αυτό το πρόγραμμα το οποίο είναι κι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, απορροφήθηκαν κονδύλια γι’ αυτό και πρέπει να ολοκληρωθεί φαντάζομαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μπορώ να συμπληρώσω; Το θέμα της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό διότι τα κονδύλια που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχονται ακριβώς επειδή έχουν αξιολογηθεί και θα συνεχίσουν να έρχονται με βάση αυτή την αξιολόγηση. Δηλαδή αν αρχίσουμε από ένα εκ του μηδενός σχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων, δε θα έχουμε τη χρηματοδότηση που είχαμε τουλάχιστον με βάση τ’ αρχικά προγράμματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Τι κακό που θα πάθουμε.. Φοβερό.. Ακούστε: Τίποτε δε γίνεται εκ του μηδενός και η πρωτοβουλία μας να ιδρύσουμε το Εθνικό Συμβούλιο των πρώην Υπουργών Παιδείας, στοχεύει ακριβώς σε αυτό. Θέλησαν να μας παρουσιάσουν ως οδοστρωτήρες που κάνουν ματαιόδοξες κινήσεις αλλάζοντας τα πάντα. Όχι, δεν είμαστε αυτοί. Το αποδείξαμε άλλωστε.

                        Άρα, και μόνο αν σκεφτόσαστε ότι εμείς θεσμοποιήσαμε με νόμο το Συμβούλιο των πρώην Υπουργών Παιδείας, αυτό σημαίνει ότι πιστεύουμε στη συνέχεια. Δεν ξέρω αν είδατε ότι με τρεις Υπουργούς Υγείας, κι εγώ ο τέταρτος, κάναμε κοινή συνέντευξη Τύπου για την πορεία μας σε σχέση με τη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή να πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες. Περί αυτού πρόκειται , το λέω έτσι επιστημονικά.

                        Κάναμε κοινή συνέντευξη Τύπου. Εγώ πιστεύω σ’ αυτά. Και ως Υπουργός Υγείας είχα συγκαλέσει τρεις φορές ένα άτυπο όργανο των πρώην Υπουργών Υγείας για να μου πουν γνώμες. Αυτό τώρα εδώ πέρα, ως καλή πρακτική κι επειδή δε μετέρχονται του μέσου, του μόνιμου υπηρεσιακού Υφυπουργού Παιδείας που το Σύνταγμα επιτρέπει, οι κυβερνήσεις, προβλέψαμε και η Βουλή ψήφισε αυτό το όργανο που σας είπα ότι αμέσως μετά το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας θα συνεδριάσει.

                        Άρα τίποτε δε μπορεί να γίνει εκ του μηδενός, όσο ματαιόδοξος και αν είναι κανείς τον συγκρατεί η πραγματικότητα. Εμείς δε, δε χαρακτηριζόμαστε από μεταρρυθμιστικό βολονταρισμό, των δήθεν μεταρρυθμιστών και εκσυγχρονιστών οι οποίοι ποτέ δεν προσέφεραν στον τόπο τίποτα. Απλώς αντιπαραθέσεις άγονες. Όλες τις καλές πρακτικές και πολιτικές πρέπει να τις σεβαστούμε. Αλλά πρωτεύον για μας, στόχος και θέση αρχής είναι αυτό που σας είπα με δυο λόγια στην αρχή: Η θέση αρχής μας.

                        Λιγότερη ποσότητα, περισσότερη παιδεία. Σ’ αυτή την αρχή θα προσαρμόσουμε την εισήγησή μας. Κυρία Νικολάρα, δε θέλω να προκαταλάβω το δημόσιο διάλογο, αν τα πω στον Τύπο τι νόημα έχει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναι μια βάση για συζήτηση πιθανόν..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Όχι, τίποτε δε θ’ ανατραπεί. Δεν είναι αυτή η γραμμή προσέγγισής μας σας λέω. Σας το ξαναλέω. Θα μας περιμένετε στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας όπου εκεί με την εισήγησή μας θα πούμε το πώς ακριβώς σκεφτόμαστε. Να σας θυμίσω, για να καταλάβετε ότι έχουμε επίγνωση αυτού που λέτε, ότι όταν κοιτούσαμε τα ζητήματα της εξεύρεσης αναπληρωτών, για το Δημοτικό, είχαμε ανοίξει μια συζήτηση που σχετιζόταν με τις ώρες διδασκαλίας μαθημάτων.

                        Όλος ο κόσμος που είχε συμμετάσχει σ’ αυτό το πρόγραμμα, μας χτύπησε την πόρτα να μας το θυμίσει, να μας κάνει υποδείξεις, να μας δώσει τη γνώμη του. Ξέρουμε, δεν ήρθαμε χτες. Άρα προχωράμε μετά λόγου γνώσεως. Και κανένας δε θα μας απαγορεύσει, σε πείσμα των επικοινωνιακών παιχνιδιών, που θέλουν τους Υπουργούς Παιδείας τους υφυπουργούς, ν’ ασχολούνται με τα Πανεπιστήμια, αυτό είναι το σπορ στην Ελλάδα, για να είσαι στην τηλεόραση σου λέει ότι πρέπει να δεις τις εισαγωγικές εξετάσεις για ν’ αλλάξεις το νόμο, ο νόμος του τάδε, ο νόμος του τάδε, μωροφιλοδοξίες. Και τελικά μία σαλάτα.

                        Εμείς πάμε στην πρωτοβάθμια, εκεί που ας πούμε το επικοινωνιακό ενδιαφέρον έχει εμφανιστεί να είναι λιγότερο. Όμως εκεί διαμορφώνονται οι νέοι πολίτες. Και εκεί εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Εκεί στοχεύουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν πιστεύετε ότι είναι επαρκής χρόνος το τρίμηνο για μια μεταρρύθμιση τέτοιου εύρους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Ναι, πιστεύω πως είναι. και έχω προσπαθήσει μέχρι στιγμής και αυτή είναι και η γραμμή πλεύσης και των τριών της πολιτικής ηγεσίας, άμα δηλώνουμε ένα χρονικό ορίζοντα να τον σεβόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Εννοείτε για τις αποφάσεις, όχι για την εφαρμογή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ:Η εφαρμογή θα είναι μακρά. Τίποτε δε θα γίνει απότομα. Και όπως έχουμε πει, όπως λέει ο κ. Δερμεντζόπουλος, από την πρώτη στιγμή, χωρίς αιφνιδιασμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις Θα θέλαμε τ’ αποτελέσματα των επαναληπτικών εξετάσεων. Και η δεύτερη είναι ότι μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου σας είναι και η αντιμετώπιση του ρατσισμού όπως αναφέρετε και στα προγράμματά σας. Υπάρχουν λοιπόν δημοσιεύματα και καταγγελίες όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στις εκλογές δασκάλων στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα το εγκρίνατε και κατεβαίνει κανονικά στις εκλογές. πρόκειται για το εθνικιστικό μέτωπο εκπαιδευτικών που και οι δύο εκπαιδευτικοί είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Εγώ λέω τι λέει το δημοσίευμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Εγώ δεν το εγκρίνω και δε θα κατέβει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Εγώ λέω τι λέει το δημοσίευμα. Να το ξεκαθαρίσουμε. Ο τίτλος είναι Εθνικιστικό μέτωπο Εκπαιδευτικών. Και σύμφωνα με τις καταγγελίες και ο δυο εκπαιδευτικοί είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μ’ ενημέρωσε η κα Κανέλλη χθες, της είπα ότι οι σκέψεις του Υπουργείου ήταν και έχουμε συζητήσει και με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ, να πάμε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αλλά δεν είναι έντιμο να το κάνουμε αυτό προ των εκλογών που είναι σε λίγες μέρες. Δε θα ήταν έντιμο. Αλλά το θέμα το θέσαμε. Ρωτήστε και τον κ. Κόκκινο και τον κ. Κοσσυβάκη, το θέσαμε ότι έτσι θέλουμε να βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου.

Α. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Και εξ αυτού καθυστέρησε και η έγκριση της εγκυκλίου, γιατί το συζητάγαμε μέχρι τελευταία ώρα αυτό το θέμα. Δεν επήλθε συμφωνία κι επειδή δε θελήσαμε να κάνουμε πραξικοπηματικά κάτι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη προχωρήσαμε με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι φέτος. Δε σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι ανοιχτό το θέμα να το συζητήσουμε από τώρα, έτσι ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με έναν νέο τρόπο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι αν η διαβούλευση οδηγήσει εκεί. Κοιτάξτε τώρα, αυτό είναι το πλαίσιο κι αυτή είναι και η βούλησή μας.

                        Έρχεται τώρα η είδηση, εμένα η κα Κανέλη με ενημέρωσε χθες, εθνικιστικό και τα λοιπά, αυτό είναι στους αντίποδες, ναι στις παρατάξεις, αλλά εδώ είναι παιδεία, είναι εκπαίδευση, δεν υπάρχουν κομμουνιστικές ή ξέρω ΄γω πείτε τις σοσιαλιστικές, υπάρχουν συνδικαλιστικές παρατάξεις.

                        Η δική μου θέση είναι αρνητική σε αυτό, δε θα το επιτρέψω εγώ αυτό. Δεν ξέρω τι όρια μου δίνει ο νόμος, ας πάνε στα δικαστήρια. Θα αρχίσουμε τώρα να λέμε κομμουνιστική ή εθνικιστική συνδικαλιστική ένωση και τα λοιπά, που θα πάμε; Κακώς τότε που δεν επιβάλλαμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά αυτό δεν ίσχυε πάντα όμως Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ίσχυε πάντα το παραταξιακό, σωστό βεβαίως και τώρα είπαμε ότι δε θα ήταν έντιμο λίγο προ των αρχαιρεσιών να αλλάξουμε το σύστημα, αυτά δεν είναι καλά πράγματα, είναι κακές πρακτικές και δεν τις θέλουμε.

Αλλά δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε μέσα στο χώρο του συνδικαλισμού, του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού, να αρχίζουν να μπαίνουν ιδεολογίες, ταμπέλες, κόμματα, με αυτόν τον ευθύ τρόπο, είναι λάθος, δεν πρέπει να γίνει αυτό. Ας βρουν άλλο τρόπο να πουν αυτά που θέλουν, πλήρως ελεύθεροι είναι όλοι.

Α. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Στο άλλο που ρωτήσατε όσον αφορά τα αποτελέσματα, θα αναφέρεστε προφανώς στην πρώτη λυκείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.

Α. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω στοιχεία, αλλά θα τα ζητήσω και θα σας τα δώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την τράπεζα θεμάτων τι γίνεται;

Α. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τράπεζες θεμάτων: Ήδη η πρώτη λυκείου είναι αυτή η οποία έχει αναρτηθεί, εμπλουτίζεται συνεχώς η παλαιά, δεν είναι κάτι που αλλάζει, εμπλουτίζεται και προσαρμόζεται με τη νέα ύλη όπως έχει μειωθεί, γιατί έχει μειωθεί και η ύλη της πρώτης λυκείου.

Η τράπεζα θεμάτων που αφορά τη δευτέρα λυκείου μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αναρτημένα τα θέματα του πρώτου τετραμήνου και κάποια του δευτέρου και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα είναι αναρτημένη όλη η ύλη της δευτέρας λυκείου.

Πρέπει βέβαια να γνωρίζετε όλοι σας ότι η τράπεζα θεμάτων είναι ένα ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης και των θεμάτων, τα οποία διαρκώς εμπλουτίζονται, αλλάζουν, διορθώνουν, αλλά ο βασικός κορμός έχει τις ημερομηνίες που σας είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της προκήρυξης διαγωνισμού ΑΣΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, που βρίσκεται;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακούστε, αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν το ανέφερα γιατί δεν έχουμε καταλήξει.

                        Αλλά ακούστε τι έχει συμβεί: Είχαμε πει ότι με το ρυθμό των συνταξιοδοτήσεων και με τις πολύ δύσκολες μορφές χρηματοδότησης, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είναι μια δική μας εφεύρεση αυτή και ΕΣΠΑ, μια πρακτική που υπήρχε.

Η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, παράδοξες μορφές χρηματοδότησης και πάντως με προβλήματα, φτάνουν τα πράγματα σε επικίνδυνα σημεία. Φέτος τα καταφέραμε, του χρόνου δε θα τα καταφέρουμε. Άρα πρέπει να φύγουμε από το λόγο ένα προς δέκα.

Η σκέψη έγινε σε δική μου συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη και με δική του, επειδή δε θέλω να κάνω τον έξυπνο στις πλάτες κάποιου άλλου, με τη δική του θετική στάση το ανακοίνωσα, πρώτο στάδιο να το πεις στους πολίτες ότι αυτό του χρόνου δε θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

Να ανοίξουν τα σχολεία μας, έχουμε 127 χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς, πήραμε 16 χιλιάδες αναπληρωτές, αν σου φύγουν από τις 127 χιλιάδες 7 του χρόνου τι θα κάνεις; Να κάνεις κι άλλες συγχωνεύσεις σχολείων, δε γίνονται, μετήλθες όλων των μέσων.

Να κάνεις μια καλύτερη ρύθμιση σε σχέση με τη διάθεση του προσωπικού μέσα στις διευθύνσεις; Ναι, έχεις κάποια μικρά περιθώρια, αλλά αυτά είναι μερεμέτια, δε λύνουν το πρόβλημα. Συντάξαμε μελέτη ενδελεχή, ο κ. Κυριαζής τη συνέταξε μόνος του με τη βοήθεια των Υπηρεσιών του Υπουργείου, αλλά πήρε την ευθύνη. Είναι μία καταπληκτική μελέτη, αναγνωρίζεται αυτό από όποιον την παίρνει τη μελετά και συζητά βάσει αυτής.

Ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό, ενημερώσαμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ενημερώσαμε τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία εγχειρίσαμε και τη μελέτη και είμαστε στην πορεία της λήψης απόφασης.

Είχα συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης επ΄ αυτού, ο οποίος έχει την ευθύνη για όλο το θέμα του κράτους, γιατί και γιατρούς χρειάζεται το σύστημα λιγότερο, νοσηλευτές χρειάζεται το σύστημα, Δικαστές χρειάζεται το σύστημα, δεν είμαστε μόνο εμείς.

Λοιπόν δεν μπορείς να κάνεις κλεφτοπόλεμο σε συναδέλφους, άρα πρέπει να συνεννοείσαι. Είχαμε λοιπόν μία συνεννόηση, μετά τη μελέτη και μετά όλες αυτές τις κινήσεις με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχουμε κοινό μέτωπο υποστήριξης του αιτήματος.

Λέμε όμως ότι επειδή εμείς θα προσλάβουμε μέσω ΑΣΕΠ και οι υποψήφιοι πρέπει να προετοιμαστούν, δεν είναι δυνατόν να τους ανακοινώσουμε δέκα μέρες πριν τις εξετάσεις ότι θα γίνουν οι εξετάσεις κι επειδή αυτό το προσωπικό το χρειαζόμαστε για τα σχολεία που θα λειτουργήσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αυτά πρέπει να γίνουν το Φεβρουάριο, άρα η απόφαση πρέπει να ληφθεί τώρα, να ξέρουμε που πάμε.

Και στον σχετικό διάλογο που κάνουμε εμείς από το site του Υπουργείου, το διάλογο που κάνω εγώ με φορείς, με μεμονωμένους ανθρώπους που με ρωτούν, είτε από το τηλέφωνο, είτε από το facebook, είτε από οπουδήποτε, μου λένε "εμείς που περιμένουμε διορισμένοι από το 2008" η απάντηση είναι ότι εμείς δε θα αδικήσουμε.

Αυτοί ας πούμε που έχουν πετύχει σε διαγωνισμό και κάθονται πέντε χρόνια και περιμένουν, βέβαια οι ειδικότητές τους δεν είναι οι κλασικές και θα απορροφηθούν πρώτοι και στη συνέχεια θα απορροφηθούν αυτοί από το διαγωνισμό που θα αφορά κατά βάση τις μεγάλες ανάγκες μας σε φιλολόγους σε μαθηματικούς σε φυσικούς σε δασκάλους σε νηπιαγωγούς.

Φιλοδοξούμε να το πετύχουμε αυτό, είμαστε πολύ πιο κοντά από όσο όταν ξεκινάγαμε, αυτή θα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν είμαστε υπέρ αισιόδοξοι, αλλά το παλεύουμε και βλέποντας και το περιβάλλον όπου αναπτύσσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα κλίμα θετικό που στο τέλος κάτι θα δώσει.

Α. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κι ένα επιχείρημα βασικό γι΄ αυτό που ζητάμε, ότι πάρα πολύ δύσκολα θα ανοίξουν τα σχολεία του χρόνου εάν ισχύσει το φετινό σύστημα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον όποιον Υπουργό είναι σε αυτό το Υπουργείο να ανοίξει τα σχολεία τη σχολική χρονιά 2014-2015.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα