Thumbnail
ΕΛΜΕ Λήμνου

Η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώνεται με χρόνια προβλήματα που διογκώνονται. Οι μόνιμοι διορισμοί είναι μηδενικοί, πάρα τις “χρόνιες” εξαγγελίες για το αντίθετο και η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό δημιουργεί μία πλασματική “μαγική” εικόνα. Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι να μειώνεται ο αριθμός των μεταθέσεων, με αποκορύφωμα το φετινό ποσοστό που είναι το μικρότερο της τελευταίας δεκαετίας. Η καθημερινή λειτουργία των σχολείων υπονομεύεται συστηματικά.

Το ΠΥΣΔΕ Λέσβου με έγγραφο (αρ.πρ. 3623/24-5-2017) ενημερώνει ότι συνεδρίασε για τη σύνταξη των πινάκων των κενών οργανικών θέσεων και διαπίστωσε υπεραριθμίες εκπαιδευτικών! Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική!

Οι υπεραριθμίες των συναδέλφων εκπαιδευτικών στην πλειονότητά τους είναι πλασματικές, διότι εκδίδονται και υπολογίζονται με βάση:

  • το αυξημένο από το 2013, διδακτικό ωράριο.
  • Τις αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων σε συνδυασμό με την κατάργηση του 3ώρου των υπευθύνων εργαστηρίων.
  • Τη μείωση ειδικοτήτων και τομέων στην ΤΕΕ.
  • Τις απαράδεκτες εγκυκλίους για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, καθώς και για τις κατευθύνσεις και τις Ο.Π. στα ΓΕΛ.
  • Τις απαράδεκτες εγκυκλίους για τα ξενόγλωσσα τμήματα.
  • Τη συνεχιζόμενη μη εφαρμογή των παιδαγωγικών ρυθμίσεων μείωσης του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Τη μη εφαρμογή των προτάσεων του εκπαιδευτικού κινήματος για τους αριθμούς μαθητών στα τμήματα (o αριθμός των μαθητών στα τμήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 20 για τα τμήματα των Γυμνασίων και της γενικής παιδείας των Λυκείων, τους 15 στις κατευθύνσεις και τους 10 για τα εργαστήρια).

Η αθρόα έκδοση υπεραριθμιών, μπορεί μεν να ικανοποιεί το “γράμμα” της σχετικής νομοθεσίας, σίγουρα όμως δεν υπηρετεί το σκοπό της προστασίας των συναδέλφων και της καλής λειτουργίας των σχολείων.

Ζητάμε:

  • Να μην εκδοθεί υπεραριθμία, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη οργανική θέση για τοποθέτηση των συναδέλφων στην ίδια ή όμορη ομάδα.
  • Να μην χαρακτηριστούν ονομαστικά ως υπεράριθμοι όσοι εκπαιδευτικοί δεν υποβάλουν αίτημα και είναι οι τελευταίοι τοποθετηθέντες στο σχολείο τους (αναφερόμαστε μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί υπεραριθμία).
  • Να μην χαρακτηριστεί ως ονομαστικά υπεράριθμος όποιος εκπαιδευτικός δεν καταλάβει οργανικό κενό σύμφωνα με την αίτησή του.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική των προκατόχων της, πιστή στις οδηγίες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Στόχος τους είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου με μαθητές στοιβαγμένους σε τάξεις, ένα μελλοντικό αμόρφωτο εργατικό δυναμικό και εκπαιδευτικούς λάστιχο χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο με ελαστική σχέση εργασίας.

Είναι ανάγκη το ΠΥΣΔΕ Λέσβου να δεσμευτεί ότι θα καλύψει άμεσα και με ακρίβεια τα οργανικά και λειτουργικά κενά της κάθε περιοχής. Να φροντίσει ώστε να μην  επαναληφθούν στις τοποθετήσεις των οργανικών και λειτουργικών κενών προβλήματα του παρελθόντος, που δημιουργούν στους συναδέλφους αισθήματα αδικίας και μεροληπτικής μεταχείρισης.

Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν μαζί μας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν. Η στήριξη της ΕΛΜΕ είναι αυτονόητη. Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους την Παρασκευή 26/5/2017 στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λ.Τ. Μύρινας στις 7 μ.μ. για να συζητήσουμε τα σχετικά θέματα.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ikoniki pragmatikotita
Ψυχολογία και Βιντεοπαιχνίδια: Πώς επηρεάζονται οι μαθητές από τον ψηφιακό κόσμο;
Τι λένε οι ειδικοί για τη συναισθηματική ανάπτυξη, την αυτοεικόνα και την εξάρτηση από τα παιχνίδια
Ψυχολογία και Βιντεοπαιχνίδια: Πώς επηρεάζονται οι μαθητές από τον ψηφιακό κόσμο;
Γλώσσα - Συζήτηση
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!
Την επόμενη φορά που θα πεις «κάναμε update στο app», δοκίμασε να πεις «έγινε ενημέρωση στην εφαρμογή». Ίσως εκπλαγείς με το πόσο φυσικά ακούγεται!
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!