Με τη συμμετοχή γονιών από τα σχολεία της περιοχής και συναδέλφων πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ», την Πέμπτη 21/2 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημ. Σχολείου Ηρακλείου σύσκεψη ενημέρωσης για τις νέες εξελιξεις στο χώρο της Παιδείας και συντονισμού της δράσης γονεϊκού – εκπαιδευτικού κινήματος απέναντι στην κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Μέσα από έναν πλούσιο διάλογο αναπτύχθηκε ένας έντονος προβληματισμός για τη νέα υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών που χρειάζονται ειδική παιδαγωγική φροντίδα και εκπαίδευση, η οποία σηματοδοτείται με την εγκύκλιο του υπουργείου για τη συγκρότηση των Ομάδων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης οι οποίες, όπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, στην ουσία αντικαθιστούν το έργο της Διεπιστημονικής Επιτροπής και του ΚΕΣΥ στο θέμα της διάγνωσης και της κατάλληλης παιδαγωγικής παρέμβασης.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών με βάση τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Παιδείας. Κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών είναι ότι το σύστημα αυτό δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκαπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες αφού δεν καλύπτει τα πραγματικά κενά των σχολείων με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ αντίθετα οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην απόλυση και την αδιοριστία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής οι παρευρισκόμενοι τόνισαν ότι είναι ανεπίτρεπτο στον 21ο αιώνα η κυβέρνηση χωρίς να διαθέτει κονδύλια και νηπιαγωγούς να μεταθέτει το πρόβλημα της εύρεσης χώρων και κτιριακών υποδομών στους δήμους. Καταγγέλθηκε η χρόνια αδιαφορία όλων των δημοτικών αρχών των δήμων της περιοχής και οι οποίες σήμερα είτε προφασίζονται την οικονομική τους δυσπραγία είτε προσανατολίζονται στην τοποθέτηση προκάτ αιθουσών για τη στέγαση τετράχρονων παιδιών, λόγω έλλειψης χώρων που με δική τους ευθύνη δε δέσμευσαν ή ολιγώρησαν για την επίσπευση των διαδικασιών για όσους χώρους χαρακτηρίστηκαν για σχολική χρήση.
Από τη σύσκεψη κρίθηκε αναγκαίο γονείς και εκπαιδευτικοί να συντονίσουν τις δράσεις τους ενάντια στις περικοπές και τη συνεχή υποχρηματοδότηση των σχολείων, απόρροια των κατευθύνσεων ΕΕ – ΟΟΣΑ στη λογική του λεγόμενου εξορθολογισμού του κόστους για την κάλυψη των ΝΑΤΟϊκών δαπανών και του δανεισμού των επιχειρηματικών ομίλων, με παραστάσεις στη Διεύθυνση, στο ΚΕΣΥ, τους δήμους, την Περιφέρεια και το Υπουργείο απαιτώντας:
- Την κατάργηση του νόμου 4547 για τις νέες δομές στην εκπαίδευση που ρίχνει την ευθύνη της λειτουργίας της σχολικής μονάδας σε εκπαιδευτικούς και γονείς.
- Την πλήρη στελέχωση των δομών της ειδικής αγωγής με όλο το απαραίτητο προσωπικό και τη δημιουργία όλων των αναγκαίων διεπιστημονικών δομών που απαιτούνται, ώστε να γίνεται έγκαιρα - και με τον επιστημονικά ορθό τρόπο - η διαδικασία της έγκαιρης διάγνωσης, της αξιολόγησης και κατ΄ επέκταση της υποστήριξης.
- Τη στελέχωση όλων των αναγκαίων δομών Ειδικής και Γενικής Αγωγής με 30.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και του αναγκαίου αριθμού ΕΕΠ και ΕΒΠ, με μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών, ώστε να μπορεί κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες, να έχει έγκαιρη διάγνωση και άμεση εκπαιδευτική υποστήριξη, στη δομή του δημόσιου σχολείου που έχει ανάγκη!
- Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια - προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο! Εδώ και τώρα μέτρα ανάπτυξης κατάλληλων υποδομών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Καμία σκέψη για το πέρασμα των Νηπιαγωγείων στους Δήμους. Όλα τα παιδιά ως τεσσάρων ετών σε δημόσιους αποκλειστικά δωρεάν παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία.
ΤΟ ΔΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση