Το νέο Νομοσχέδιο αφορά ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικές διώξεις, κάρτες εισόδου, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στα ΑΕΙ, διαγραφές φοιτητών και ελάχιστη βάση εισαγωγής. Οι φοιτητές φωνάζουν ότι το νομοσχέδιο ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ και καλούν σε κινητοποίηση στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (με όλα τα μέτρα προστασίας), την ΠΕΜΠΤΗ 21/1, 12:00.
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης
Όλο το προηγούμενο διάστημα και εν μέσω καραντίνας η κυβέρνηση εξαγγέλλει αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πριν λίγες μέρες έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που περιγράφει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικές διώξεις φοιτητών, ανώτατο όριο φοίτησης και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα μέτρα αυτά αποτελούν εδώ και χρόνια κόκκινο πανί για τους φοιτητικούς συλλόγους και για το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα.
Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση, την Πέμπτη 14/1 δόθηκε μια πρώτη μαζική απάντηση στη συγκέντρωση των φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων των πανεπιστημίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από όπου δεν έλειψε για ακόμη μια φορά η καταστολή από πλευράς αστυνομίας. Παρόλα αυτά οι φοιτητές και ο κόσμος της ακαδημαϊκής κοινότητας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων και των συλλογικών φορέων έδειξαν τη διάθεση να παλέψουν μέχρι τέλους για να μην περάσει το νομοσχέδιο.
Κεντρική αλλαγή που προτείνεται από το νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη κυβέρνηση είναι η ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και σε πρώτη φάση θα δρα στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας και θα αποτελεί την κίνηση ματ της ΝΔ για την δημιουργία ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου και πλήρως ασφυκτικού για την όποια φωνή αντίδρασης, πάνω στα πρότυπα κολλεγίου. Τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, η πανεπιστημιακή αστυνομία (σε συνδυασμό με τις πειθαρχικές διώξεις και τις κάρτες εισόδου) σημαίνουν τον καθημερινό έλεγχο και face-control όσων σπουδάζουν και δουλεύουν στο πανεπιστήμιο, με σκοπό κανένας να μην ξεφύγει από τα «όρια» που θέτουν οι καθηγητές, οι Πρυτάνεις ή το ίδιο το Υπουργείο. Η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.
Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια προβλέπει πέραν της σύστασης ειδικής ομάδας πανεπιστημιακής αστυνόμευσης την αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων στο πανεπιστήμιο. Οι κανόνες με τους οποίους θα επιβάλλεται να λειτουργεί όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα αυταρχικοποιούνται. Από την απλή αντιγραφή μέχρι την “παρακόλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας” όπως μια Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου και φυσικά σε μια κατάληψη οι φοιτητές θα αντιμετωπίζουν μια σειρά από ποινές, μέχρι και αυτή της διαγραφής. Ο φοιτητής ο οποίος θα συζητά με τους συναδέλφους του και θα διεκδικεί από κοινού μέσω του Φοιτητικού Συλλόγου την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη σχολή αλλά και τη διαμόρφωση μιας ποιο ανθρώπινης φοιτητικής καθημερινότητας θα έρχεται αντιμέτωπος με πειθαρχικές διώξεις.
Ουσιαστικά ποινικοποιείται η συλλογική διεκδίκηση στο χώρο του πανεπιστημίου, μέρος που ανέκαθεν αποτελούσε χώρο πολιτικής ζύμωσης και συλλογικής πάλης των φοιτητών. Εργαζόμενοι και φοιτητές θα κληθούν να πειθαρχήσουν στο νέο πανεπιστήμιο του αυταρχισμού, αλλιώς θα τους περιμένει από τη μία το πειθαρχικό κι από την άλλη το γκλομπ του αστυνομικού.
Σαν να μην έφταναν οι πειθαρχικές διώξεις, όσοι φοιτητές εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+2 έτη για τις 4ετείς σχολές και στα Ν+3 έτη για τις 5ετείς. Εάν κάποιος το ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πράγμα που θα καθιστά την ολοκλήρωση των σπουδών πολύ δυσκολότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές. Ο παράλογος χαρακτήρας των διαγραφών γίνεται φανερός από το γεγονός ότι ο μέσος όρος ολοκλήρωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης, ενώ το μέτρο στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς υπό το οποίο σπουδάζουμε, δίνοντας στο καθηγητικό στρώμα το πάτημα για περεταίρω καθηγητικές αυθαιρεσίες.
Με την εφαρμογή τους διαμορφώνεται ένα αυταρχικό περιβάλλον φοίτησης, στο οποίο οι φοιτητές υπό τον συνεχή φόβο διαγραφής δε θα έχουν χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα, για κοινωνικοποίηση, πολιτική δράση και διεκδίκηση. Σε αυτήν την εντατικοποιημένη καθημερινότητα, θα διαμορφώνονται μελλοντικοί απόφοιτοι - εργαζόμενοι εκπαιδευμένοι στον ατομικό δρόμο, ώστε να μην αγωνίζονται και να διεκδικούν συλλογικά, αλλά να πειθαρχούν και να υποτάσσονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί. Οι διαγραφές φοιτητών πάνε χέρι – χέρι με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, καθώς ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων και την χρηματοδότησή τους από το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και ως μοχλός πίεσης προς τις διοικήσεις για την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης.
Με το νέο νομοσχέδιο, τέλος, ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει ουσιαστικά, καθώς πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα, μέτρο το οποίο από τη μια συνεπάγεται τη μείωση των εισακτέων και από την άλλη εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο την ήδη ασφυκτική καθημερινότητα του μαθητή. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο πέταγμα μεγάλου ποσοστού μαθητών εκτός των Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα μοιράζονται σε παράλληλες δομές εκπαίδευσης (ΙΕΚ, Κολλέγια κλπ), με σκοπό τον περαιτέρω κατακερματισμό φοιτητών και αποφοίτων.
Είναι πλέον σαφές, ότι το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη έρχεται να αλλάξει άρδην την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή μέχρι τους όρους και το περιβάλλον φοίτησης. Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δε θα δώσουν μαχητική απάντηση!
Όπως και την Πέμπτη 14/1, έτσι και όλο το επόμενο διάστημα δίνουμε τη μάχη και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Με μεγαλύτερη μαζικότητα θα δώσουμε την απάντηση στο δρόμο! Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους! Το φοιτητικό κίνημα, μαζί με όλη την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα και τον κόσμο της εργασίας, θα δώσουν τη μάχη και τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά!
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ/ ΚΑΡΤΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ/ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Καλούμε σε κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο την Πέμπτη 21/1 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου από κοινού με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους και συλλογικούς φορείς! "
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη