Για την υποχρηματοδότηση στα σχολεία και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, εξέδωσε ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης».
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος τονίζει πως οι διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.
Επιπροσθέτως κάνουν λόγο για «γερασμένα κτίρια», που βαραίνουν το ταμείο της σχολικής επιτροπής. Οι δήμοι που έχουν πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρησή τους, είτε αδυνατούν να το κάνουν, καθώς ούτε οι δικοί τους προϋπολογισμοί έχουν γλιτώσει από τη υποχρηματοδότηση, είτε δεν αξιοποιούν τα ελάχιστα κονδύλια που τους διατίθενται για την συντήρηση των κτιρίων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
«Το ΥΠΑΙΘ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το μεταθέτει στα ίδια τα σχολεία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Δίνει ώθηση στην εμπορική αξιοποίηση των σχολικών κτιρίων, που έχει θεσμοθετήσει με τον νόμο 4823/2021 περί δήθεν αναβάθμισης του σχολείου», όπως τονίζει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Σχολικές επιτροπές σε καθεστώς χρεοκοπίας. Σχολεία που στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. «Βρείτε χορηγούς» απαντάει η κυβέρνηση!!
Είναι γνωστή η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από όλες τις κυβερνήσεις, με τους προϋπολογισμούς κυρίως από το 2011 και έπειτα να έχουν μειωθεί περίπου στο 40% και να διατηρούνται μειωμένοι έως και σήμερα. Η κατάσταση στα σχολεία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων προσπαθούν να «βγάλουν και απ τη μύγα ξύγκι» όπως λέει ο λαός μας, προσπαθώντας να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς ο εξοπλισμός (παιδαγωγικός, ηλεκτρονικός κ.τ.λ.) είναι πεπαλαιωμένος και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.
Επίσης μια σειρά από έξοδα συντήρησης των «γερασμένων» πλέον σχολικών κτιρίων βαραίνουν το ταμείο της σχολικής επιτροπής. Οι δήμοι που έχουν πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρησή τους, είτε αδυνατούν να το κάνουν, καθώς ούτε οι δικοί τους προϋπολογισμοί έχουν γλιτώσει από τη υποχρηματοδότηση, είτε δεν αξιοποιούν τα ελάχιστα κονδύλια που τους διατίθενται για την συντήρηση των κτιρίων (ΣΑΤΑ σχολικών κτιρίων).
Στα παραπάνω προστίθεται η ενεργειακή φτώχεια στην οποία μας έχουν καταδικάσει οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Η ενέργεια αποτελεί ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και με τους ανταγωνισμούς στην περιοχή(πόλεμος Ουκρανία κ.α.), απογειώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στεγνώνοντας τα ταμεία των σχολικών επιτροπών. Αν τώρα προσθέσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται, η κατάσταση, πραγματικά, είναι στο μη παρέκει. Αυτό είναι το κατά τα άλλα αξιολογημένο σχολείο τους!!
Σχολεία επιχείρηση και οι γονείς πελάτες; Ευχαριστούμε δε θα πάρουμε!
Το ΥΠΑΙΘ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το μεταθέτει στα ίδια τα σχολεία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Δίνει ώθηση στην εμπορική αξιοποίηση των σχολικών κτιρίων, που έχει θεσμοθετήσει με τον νόμο 4823/2021 περί δήθεν αναβάθμισης του σχολείου. Σε πρόσφατο έγγραφό του προς τις σχολικές μονάδες το υπουργείο αναφέρει ότι με τον νέο νόμο «είναι δυνατόν με απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου, η οποία γνωστοποιείται στον οικείο Δήμο, να διοργανώνονται και να υλοποιούνται από τη σχολική μονάδα, μετά το πέρας του ωρολογίου διδακτικού προγράμματος και τη λήξη του ολοημέρου σχολείου, με ή χωρίς συνεργασία με τρίτους φορείς, εκδηλώσεις, προγράμματα και συνέδρια που απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα (...) Τυχόν έσοδα από τις εκδηλώσεις αυτές εισπράττονται από την αρμόδια σχολική επιτροπή και αποδίδονται στη σχολική μονάδα μέσω αυτής». Το υπουργείο «κλείνει το μάτι» στα σχολεία να βγουν παγανιά για την εμπορική αξιοποίηση των κτιρίων τους, αναζητώντας έσοδα από πάσης φύσεως εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.
Είναι πραγματικά εξοργιστικό σήμερα, εν έτει 2022, με την επιστήμη και την τεχνική να καταγράφουν ασύλληπτη πρόοδο, με τα επιτεύγματά τους να διαμορφώνουν προϋποθέσεις ολόπλευρης ικανοποίησης των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, να υπάρχουν σχολεία που επιλέγουν αν θα λειτουργήσει ή όχι η θέρμανση, νοικοκυριά που κρυώνουν το χειμώνα, άνθρωποι που πεθαίνουν από το κρύο, οικογένειες που επιλέγουν ανάμεσα στο να ανάψουν την ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ ή το θερμοσίφωνο. Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει να ζεσταθεί ελπίζοντας απλά σε κάποιες εκπτώσεις, ή τοποθετώντας τις ελπίδες του στην ίδια πολιτική που «θεριεύει» την ενεργειακή φτώχεια.
Καλούμε την κυβέρνηση, το ΥΠΑΙΘ εδώ και τώρα να ικανοποιήσει τα πάγια αιτήματα των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων γονέων και των μαθητών.
• Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ.
• Να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων με ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές στο ύψος των πραγματικών αναγκών. Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Εδώ και τώρα έκτακτο κονδύλι για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων χρεών που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα.
Καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων που βασανίζουν καθημερινά τα σχολεία. Κάθε αδράνεια, κάθε στάση αναμονής είναι αδικαιολόγητη.
Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!
Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 6 του Απρίλη!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση