Την αντίθεσή τους στην ελληνική PISA και τις εξετάζεις που προάγουν τον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης εκφράζουν με κινητοποίησή σήμερα, Δευτέρα 16/05 στις 2μ.μ. στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ και γονείς.
Στην κινητοποίηση καλεί ο Ζ’ ΣΕΠΕ «ο Φίλιππος», οι Ε΄ και Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ενώ στο πλευρό τους συντάσσονται και σύλλογοι γονέων.
Ταυτόχρονα, καλούν την ημέρα των εξετάσεων σε αποχή από τις εξετάσεις συμμετέχοντας στην στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έχει πάρει απόφαση να «κολλήσει» στην στάση εργασίας της ΟΛΜΕ άλλες 3 ώρες ώστε να υπάρξει η δυνατότητα 24ωρης απεργίας, όπως και η Γ΄ΕΛΜΕ. Η πρώτη καλεί την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης σε συγκέντρωση έξω από το 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου και η δεύτερη σε συγκέντρωση έξω από το 1ο Γυμνάσιο Πολίχνης.
Η επιστολή προς τους γονείς
Στην επιστολή που έχουν απευθύνει οι δύο ΕΛΜΕ προς τους γονείς σημειώνουν: «Στις 18 Μάη 2022, καθόλου τυχαία, παιδιά τάξεων Στ΄ Δημοτικού (αλλαγή σχολικής βαθμίδας) και Γ’ Γυμνασίου (τελειώνει η υποχρεωτική εκπαίδευση) θα εξεταστούν στον «ελληνικό διαγωνισμό PISA» στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού αυτού γίνεται με βάση το νόμο 4823/2021 άρθρο 104 με τίτλο «Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος» που ψηφίστηκε το περσινό καλοκαίρι.
Εμείς, οι εκπαιδευτικοί, όπως και σεις, οι γονείς γνωρίζουμε καλά πως σχεδόν τρία «χαμένα» μαθησιακά χρόνια έχουν παρέλθει, που δεν αναπληρώθηκαν. Με διογκωμένη ύλη που θεωρήθηκε διδαγμένη μέσω της πολυδιαφημισμένης τηλεκπαίδευσης και της χρυσοπληρωμένης Cisco, θα πραγματοποιηθεί φέτος πιλοτικά -251.816 € είναι το κονδύλι από ΕΣΠΑ -σε 300 δημοτικά και 300 γυμνάσια σε όλη τη χώρα με στόχο να γενικευθεί σε όλες τις τάξεις τα επόμενα χρόνια.
Ο ελληνικός διαγωνισμός PISA θα γίνει για πρώτη φορά, είναι απόλυτα ενταγμένος και βασίζεται στους ίδιους σκοπούς με τον διεθνή διαγωνισμό PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών και εκπαιδευτικών συστημάτων (Programme for International Student Assessment) που γίνεται από το 2000. Ο διεθνής διαγωνισμός οργανώνεται από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), έναν υπερεθνικό οργανισμό, που ανάμεσα στα άλλα επιδιώκει τη μείωση των δημόσιων δαπανών μέσα και από το κλείσιμο σχολείων, τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την εστίαση στις δεξιότητες και όχι την ολόπλευρη γνώση. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους ακόμα, αλλά είναι σε εξέλιξη.
Η ελληνική PISA σε συνδυασμό με τα αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι θα λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο μαζί με την τράπεζα θεμάτων , την ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια), την αξιολόγηση σχολικών μονάδων, την δημιουργία των ΕΣΚ(σχολές κατάρτισης μετά την Γ΄ Γυμνασίου με πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο και πρόγραμμα σπουδών που θα τον καθορίζουν Δήμοι και επιχειρήσεις). Ο στόχος είναι απλός και ξεκάθαρος: το 70% των μαθητών /τριών να οδεύσει προς την κατάρτιση και τις δεξιότητες και το 30% να συνεχίσει το ανταγωνιστικό, φτωχοποιημένο Λύκειο».
Τραβάει το σκοινί το ΥΠΑΙΘ – Καταθέτει αγωγή
Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του τραβάει το σκοινί καθώς πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι καταθέτει αγωγή κατά των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την απεργία την ημέρα των εξετάσεων.
«Η οπισθοδρομική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών προκαλεί αλγεινή εντύπωση», αναφέρει. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση