12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας: Σε 15 πόλεις τον Μάϊο 2023
Το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία

Tο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Για το 2023, το 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή στις πόλεις : Άγιο Νικόλαο*, Αγρίνιο, Αθήνα, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καστοριά, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Σύρο, Τρίκαλα και Χανιά, το διάστημα 3 έως και 7 Μαΐου.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν: στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των Δημοτικών και Γυμνασίων και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας, κ.ά.), εθνικού ή ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:

α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους, με την επιστημονική κοινότητα και με την ευρύτερη κοινωνία. Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος. Προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν στον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων παραθέτουμε στον ιστότοπο του Ηρακλείου Οδηγίες για τη χρήση πολυμεσικού υλικού από ελεύθερες πηγές

Όπως πάντα, προετοιμάζουμε για μαθητές/-τριες και επισκέπτες, ενδιαφέρουσες ομιλίες, πρωτότυπα εργαστήρια και διαδραστικές δραστηριότητες.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές/-τριες τους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να συμπληρώσουν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος https://forms.gle/MsSPmYbvK5txtBNJ9 όχι αργότερα από την 15η Φεβρουαρίου 2023. Στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταγράφονται μόνο στοιχεία επικοινωνίας όσων εκπαιδευτικών προτίθενται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, χωρίς δέσμευση, και με σκοπό την άμεση και χωρίς λεπτομέρειες συλλογή στοιχείων πρόθεσης συμμετοχής. Εντούτοις, η συμπλήρωση είναι απαραίτητη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ έχει, και για το σχολικό έτος 2022-2023, την υποστήριξη και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ14/137185/AZ/139287/Δ1/10-11-22), και υποστηρίζεται από Συλλόγους και Ενώσεις Πληροφορικής, καθώς και Τοπικούς Φορείς (Δήμους, Περιφερειακές Ενότητες, κ.τ.λ.).

Το Φεστιβάλ στο Ηράκλειο διοργανώνεται από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Κρήτης και τον Σύλλογο για την Κατανόηση και Προώθηση της Επιστήμης της Πληροφορικής και την Ψηφιακή Δημιουργικότητα (ΨηφιΔα, psifida.gr).

Εξαιρετικά σημαντική είναι η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Europe Direct, του Δήμου Ηρακλείου, του 1ου Ε.Κ Ηρακλείου, του 1ου ΕΠΑΛ και του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Αν. Κρήτης, και η αρωγή της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eguos_ekpaideutikos
Αναπληρώτριες μαμάδες: Συγκέντρωση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 16/11 για την ισότητα
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για Ισότητα στη Μητρότητα: Αναπληρώτριες Μαμάδες και Μωρά Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
Αναπληρώτριες μαμάδες: Συγκέντρωση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 16/11 για την ισότητα
ntomata.jpg
Συναγερμός για επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη - Προσοχή στις ντομάτες
Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 16 χώρες με την Ιταλία να καταγράφει τα περισσότερα, ενώ 29 επιπλέον ασθενείς εντοπίστηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο
Συναγερμός για επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη - Προσοχή στις ντομάτες