Ζούμε σε μια εποχή ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και συντριβής κάθε πλευράς της δημόσιας δωρεάν παιδείας που έχει απομείνει, σε μια εποχή που ο αντίπαλος, μέσα από τα μνημόνια ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου-κυβερνήσεων, χρησιμοποιεί όλα του τα όπλα για να περάσει τα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά του σχέδια.

Ενότητα  Αντίστασης  Ανατροπής

(ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ    &

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 2, ΠΕΙΡΑΙΑΣ Δευτέρα 14 – 1 - 2013

Για τον προγραμματισμό του ΔΣ

Να κάνουμε αποφασιστικό βήμα στην ενότητα

και την ενεργοποίηση του κλάδου

Αξιολόγηση, απολύσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών, αφαίμαξη εισοδήματος μέσω φορολογικού και αυξήσεων σε ΔΕΗ - τιμολόγια, Νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο, υποχρηματοδότηση σχολείων, συγχωνεύσεις σχολείων-τμημάτων, διάλυση ΕΟΠΠΥ ασφάλισης και περίθαλψης, περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις. Και επιπλέον χτύπημα δημοκρατικών δικαιωμάτων, αυταρχισμός της διοίκησης, ξεφτιλισμός ακόμα και της τυπικής αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υιοθέτηση ακροδεξιάς αντζέντας των φασιστών και πραγματικά ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Γνωρίζουμε ότι για χρόνια κυριάρχησαν διαλυτικές πολιτικές απόψεις στα σωματεία, που τα οδήγησαν σε συνεργασία – συνδιαλλαγή με τις κυβερνήσεις και το σύστημα, που αποθέωσαν τη λογική της ανάθεσης της σωματειακής δράσης σε εκπροσώπους και την περιθωριοποίηση του μεγάλου όγκου των εργαζομένων. Η δύσκολη κατάσταση στο εργατικό κίνημα και στο λαϊκό κίνημα γενικότερα έχει σχέση με την επί χρόνια κυριαρχία αυτών των αντιλήψεων και πρακτικών. Ταυτόχρονα η ίδια η καπιταλιστική κρίση και η μνημονιακή επιτροπεία από κεφάλαιο-ΕΕ-δανειστές εδώ και 3 χρόνια, θέτει νέα καθήκοντα μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μαζί με την πλειοψηφία του λαού.

Σε μια τέτοια εποχή, είναι απαραίτητη η επανασυγκρότηση και το ζωντάνεμα των σωματείων σε αγωνιστική κατεύθυνση ως ένα βασικό όπλο των εργαζομένων στις μάχες που θα δοθούν. Είναι απαραίτητη, όχι μόνο η έκδοση αγωνιστικών αποφάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά η ενεργητική καθημερινή ενεργοποίηση κάθε συναδέλφου στην οργάνωση των μικρών και μεγάλων αγώνων.

Ανασύνταξη – αναπροσανατολισμός – ανασυγκρότηση της ΕΛΜΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος για την συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της.

Αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος για την ΕΛΜΕ Πειραιά για την νέα συνδικαλιστική χρονιά. Ένας τέτοιος στόχος σημαίνει και συγκεκριμένα καθήκοντα.

α) τη δραστική μαζικοποίηση της ΕΛΜΕ, των διαδικασιών και των δράσεών της. Η εγγραφή νέων μελών στην ΕΛΜΕ, η προσπάθεια να γίνουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

β) την πιο ζωντανή δικτύωση των συναδέλφων με την ΕΛΜΕ, η αντιπαράθεση στην λογική της ανάθεσης και του αγώνα δι’ αντιπροσώπων.

γ)  την πολιτικοποίηση της ΕΛΜΕ, να ανοίξουν διαδικασίες συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για την καπιταλιστική κρίση, το μνημόνιο, την αποικιοποίηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και τους δανειστές, τις δυνατότητες απάντησης, την αντιπαράθεση στους μύθους και τους εκβιασμούς που ζυμώνουν στον λαό μνημονιακή συγκυβέρνηση, Ε.Ε., ΜΜΕ.

δ) ο συντονισμός της ΕΛΜΕ με άλλους μαζικούς φορείς του γονεϊκού κινήματος (Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, Ενώσεις και συλλόγους), του μαθητικού κινήματος, των άλλων σωματείων της εκπαίδευσης, με σωματεία εργαζομένων γενικά, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πλατιού μετώπου αντίστασης και ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής.

Πρακτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες έως το Πάσχα.

1. το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά αποφάσιζει τη συγκρότηση κατά τόπους Σωματειακών Επιτροπών Βάσης και καλεί μαζικά τους συναδέλφους να συμμετέχουν. Προτείνουμε να γίνουν καταρχήν πέντε ΣΕΒ με στόχο να απλωθούν σε ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ:

1)      Σωματειακή Επιτροπή Βάσης Σαλαμίνας – Περάματος

2)      Σωματειακή Επιτροπή Βάσης Κερατσινίου - Δραπετσώνας

3)      Σωματειακή Επιτροπή Βάσης Νίκαιας – Ρέντη - Κορυδαλλού

4)      Σωματειακή Επιτροπή Βάσης Πειραιά

5)      Σωματειακή Επιτροπή Βάσης Αργοσαρωνικού

Μοναδικό προαπαιτούμενο συμμετοχής κάποιου συναδέλφου σε κάποια ΣΕΒ είναι η θέλησή του να συμβάλει στην αγωνιστική ανασυγκρότηση και το ζωντάνεμα του σωματείου. Με βάση αυτό οι ΣΕΒ θα επιδιώκουν να:

·         Ενημερώνουν τα σχολεία των περιοχών τους για τις αποφάσεις του ΔΣ

·         Ενημερώνουν το ΔΣ για τα ιδιαίτερα προβλήματα (οικονομικά, διοικητικών αυθαιρεσιών κλπ) που έχουν τα σχολεία των περιοχών τους.

·         Προετοιμάζουν τις μικρές ή μεγάλες κινητοποιήσεις.

·         Προτείνουν διάφορες δράσεις στο σωματείο.

·         Αποφασίζουν στην περιοχή τους διάφορες αγωνιστικές δράσεις, στα πλαίσια των αποφάσεων των ΓΣ της ΕΛΜΕ.

Το ΔΣ οφείλει άμεσα:

Α) Να προχωρήσει σε περιοδείες στα σχολεία και περιφερειακές συσκέψεις για τη δημιουργία το επόμενο διάστημα (περίπου δύο μηνών) των παραπάνω Σωματειακών Επιτροπών Βάσης.

Β) Να ενεργοποιήσει τους συνδέσμους σε αυτήν την κατεύθυνση

Γ) Να προχωρήσει σε καταμερισμό 2 μελών του ΔΣ για κάθε ΣΕΒ και περιοχή. Τα δύο αυτά μέλη θα έχουν την ευθύνη για το στήσιμο και την ενεργοποίηση-σε πρώτη φάση – των επιτροπών. Για τον Αργοσαρωνικό θα οριστεί ένας συνάδελφος από το ΔΣ.

Εμπρός, λοιπόν, για δημιουργία ΜΑΖΙΚΩΝ Επιτροπών Αγώνα σε όλες τις περιοχές, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!

2.      Δημιουργείται μια mail list, με όσους συνάδελφους επιθυμούν, για απευθείας ενημέρωση από την ΕΛΜΕ.

3.      Καλούμε σε συντονισμό και δράση τις γονεϊκές οργανώσεις, τα σωματεία δασκάλων, τα μαθητικά συμβούλια για την προετοιμασία κινητοποίησης γύρω από το αίτημα δημόσια δωρεάν παιδεία με άμεσες αιχμές, σχολικές επιτροπές και υποχρηματοδότηση (θέρμανση, αναλώσιμα), χορηγοί και η αντιδραστική ελεημοσύνη τους κοκ.

4.      Εκδίδουμε εκλαϊκευμένο γράμμα-τετρασέλιδο προς την κοινωνία με θέμα «ανατροπές στον εκπαιδευτικό-διάλυση του δημόσιου σχολείου». Το 4σέλιδο να εστιάζει στο πως η επερχόμενες ανατροπές στα εργασιακά (μετακινήσεις, αργίες, αξιολόγηση-απολύσεις, αύξηση ωραρίου κοκ) επηρεάζουν το δημόσιο σχολείο και την ίδια την εκπαιδευτική-μαθησιακή διαδικασία. Να στοχεύει στην οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών.

5.      Συμμετέχουμε στον συντονισμό ΕΛΜΕ και Διδασκαλικών Συλλόγων Αττικής, σαν προσπάθεια να ξεπεράσουμε την συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΛΜΕ. Εκεί εξειδικεύουμε προτάσεις του ΔΣ για δράση σε επίπεδο Αττικής πάνω στα σημεία 3 και 4, αλλά και σε άλλα ζητήματα που θα προκύπτουν (κυβερνητική πρόταση για νέο σχολείο, οργανωτικές προτάσεις όπως απεργιακό ταμείο κοκ).

6.      Μέχρι 20 Φλεβάρη να οργανωθούν 2 παραστάσεις, με εκπτωτικό κουπόνι για το θεατρικό έργο του Μπ. Μπρεχτ η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων στο θέατρο Ακάδημος.

Ενότητα  Αντίστασης  Ανατροπής

(ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ    &

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 2, ΠΕΙΡΑΙΑΣ Δευτέρα 14 – 1 - 2013