ΤΕΙ Πειραιά, τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων: Απόφαση ΓΣ για το σχέδιο Αθηνά

 

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» επιχειρεί να αναμορφώσει το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να θεραπεύσει υφιστάμενες παθογένειες, όπως:

·         Αναντιστοιχία προγραμμάτων σπουδών.

·         Ελλιπή στελέχωση.

·         Κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων.

·         Ελλιπή προγράμματα σπουδών.

·         Κατακερματισμός συγγενών τμημάτων.

·         Ανακολουθία γνωστικών αντικειμένων σε σχέση με τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους.

·         Ανορθολογική ανάπτυξη υποδομών.

Κύριος στόχος είναι η ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (προσωπικό, υποδομές, φοιτητικός πληθυσμός) για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με τη δημιουργία θυλάκων αριστείας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η πρόταση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», για το ομόσπονδο «ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ», που θα προκύψει από συγχωνεύσεις, ανακατατάξεις, μετακινήσεις δεν υπηρετεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί με αρνητική προοπτική:

·         Οι υποδομές του ΤΕΙ Πειραιά έχουν πλήρως ορθολογική και συμμετρική αξιοποίηση γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα. Όλες οι υποδομές του αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

·         Όσον αφορά την οικονομία κλίμακας που επιχειρεί το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» δεν εξασφαλίζεται από τη δημιουργία του προτεινόμενου «ΑΤΤΙΚΟΥ ΤΕΙ», ούτε όσον αφορά το προσωπικό ούτε όσον αφορά την εκμετάλλευση των υπαρχουσών υποδομών.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη «απορρόφηση» του τμήματος ΗΥΣ του ΤΕΙ Πειραιά από το τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας και η μετονομασία του σε τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής δεν εξυπηρετεί τους στόχους του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για τους εξής λόγους:

·         Το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (ΗΥΣ) στην τριακονταετή λειτουργία του παρακολουθεί και αναπτύσσεται παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, υπηρετώντας τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους. Είναι το μοναδικό τμήμα ΤΕΙ που από το 1983 έχει στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματα σχετικά με ψηφιακά συστήματα, μικροεπεξεργαστές, μικροελεγκτές, δίκτυα, ρομποτική, κλπ. Έχει επικαιροποιήσει το πρόγραμμα σπουδών του δύο φορές και το έχει προσαρμόσει στα διεθνή πρότυπα. Είναι το τμήμα μέσα από το οποίο εδραιώθηκε το διαδίκτυο στο ΤΕΙ Πειραιά και επί μια δεκαετία το ίδρυμα είχε παρουσία μέσα από τις υποδομές του τμήματός μας.

·                Οι απόφοιτοι του τμήματός μας απορροφώνται άμεσα και διαχρονικά έχουν στελεχώσει καίριες θέσεις  στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας και ευρωπαϊκά. Γίνονται δεκτοί και διακρίνονται σε μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές (εταιρεία Hedera Innovations Ltd στο τεχνολογικό πάρκο του Cambridge, εταιρεία Bugsense στην Καλιφόρνια, κλπ). Η συμμετοχικότητα των σπουδαστών μας στην εκπαιδευτική, αναπτυξιακή και ερευνητική δραστηριότητα του τμήματος είναι ουσιαστική και αποδεικνύεται από τα εξής:

-  Ίδρυσαν και λειτουργούν το φοιτητικό παράρτημα του ΙΕΕΕ, «TEI Piraeus IEEE Student Branch». Σε αυτόν το σύλλογο έχει απονεμηθεί το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό «IEEE Region 8 Student Branch Website Contest», ενώ γίνεται ειδική αναφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σύλλογος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον αντίστοιχο σύλλογο της Αιγύπτου αναδεικνύοντας τη διεθνή εικόνα του τμήματος και του ιδρύματος.

-  Ίδρυσαν και λειτουργούν το φοιτητικό σύλλογο  «Erasmus Student Network TEI Piraeus» για την υποδοχή και υποβοήθηση των εισερχομένων φοιτητών Erasmus, ο οποίος αποτελεί μέλος του Erasmus Student Network.

- Ίδρυσαν την «Κοινότητα Προγραμματιστών της Microsoft», με εγκεκριμένη λειτουργία από τη Microsoft Hellas.

-  Έχουν συμμετάσχει στα ερευνητικά προγράμματα του τμήματος και σε δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.

·                Το τμήμα μας έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα διαχρονικά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις προτιμήσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις και τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν.

 

·         Το τμήμα ΗΥΣ έχει πολύ αξιόλογη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα:

-  Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Πειραιά, το τμήμα ΗΥΣ έχει τις περισσότερες δημοσιεύσεις από κάθε άλλο τμήμα του ιδρύματός μας.

-  Έχει δέκα (10) ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα FP6 και FP7, με συνεργάτες σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερευνητικά κέντρα και μεγάλες εταιρείες. Στο τελευταίο πρόγραμμα με την ονομασία ODICIS το τμήμα μας κατασκεύασε οθόνη αφής για το πιλοτήριο επιβατικών αεροσκαφών και απέσπασε τον έπαινο του συντονιστή του προγράμματος (εταιρεία THALES), ο οποίος πρότεινε την κατοχύρωση της τεχνικής με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

·         Όσον αφορά τη στελέχωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, συγκυριακά είναι μειωμένη λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη δυνατότητας αναπλήρωσης λόγω της κεντρικής πολιτικής που ακολούθησε το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια.   Παρόλα αυτά, το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο είναι υψηλού επιπέδου, υποστηριζόμενο από επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες με υψηλά προσόντα.  Περαιτέρω, το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μπορεί να ενισχυθεί με εκπαιδευτικό προσωπικό από τα καταργούμενα Γενικά Τμήματα «Μαθηματικών και Πληροφορικής» και «Φυσικής και Χημείας» του ΤΕΙ Πειραιά.

·         Το τμήμα ΗΥΣ, όπως προκύπτει από το διαχρονικό πρόγραμμα σπουδών του, είναι το πλέον συνεκτικό. Το πρόγραμμά του είναι μοναδικό σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα στα ΤΕΙ, γιατί παρέχει γνώσεις στο αντικείμενο των υπολογιστών με πλήρη και ολοκληρωμένο τρόπο προσφέροντας μαθήματα τόσο για το υλικό όσο και το λογισμικό αλλά και τη ρομποτική και τις τηλεπικοινωνίες, τηρώντας ανάλογη δομή με την ΣΗΜΜΥ του ΕΜΠ.

·         Τέλος, η προτεινόμενη συγχώνευση - απορρόφηση κρίνεται άστοχη επειδή υπάρχει αναντιστοιχία των προγραμμάτων σπουδών των δύο Τμημάτων σε ποσοστό 80%. Τα δύο προγράμματα σπουδών δεν υπηρετούν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, το οποίο είναι εμφανές με μια απλή αντιπαραβολή τους.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων στο ΤΕΙ Πειραιά και τη συνέχιση του γνωστικού του αντικειμένου που υπηρετεί εδώ και 30 χρόνια.

Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν διακριτά όρια στα επιστημονικά πεδία και υφίστανται αλληλεπιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να αναζητηθούν ορθολογικότερες λύσεις εντός του ΤΕΙ Πειραιά.

Αιγάλεω 4 Φεβρουαρίου 2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vrefos
Αδιανόητη τραγωδία: Νεκρό βρέφος από λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα
«Το παιδί μας ήταν νεκρό με παραμορφωμένο κεφάλι και συμπιεσμένο σώμα από την παρατεταμένη και βίαιη χρήση της βεντούζας» καταγγέλλουν οι γονείς του
Αδιανόητη τραγωδία: Νεκρό βρέφος από λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα
mayrelis
Εκδήλωση στη μνήμη του εκπαιδευτικού Μάκη Μαυρέλη την Κυριακή στις 6 μμ στην Καλλιθέα
Σε λίγο κλείνουν 4 μήνες από τη μέρα που χάθηκε ο εκπαιδευτικός Μάκη Μαυρέλης μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Μια μάχη που έδωσε αθόρυβα, με...
Εκδήλωση στη μνήμη του εκπαιδευτικού Μάκη Μαυρέλη την Κυριακή στις 6 μμ στην Καλλιθέα