Αν είστε από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν το μάσημα τσίχλας, ίσως να αναθεωρήσετε τις συνήθειές σας μετά από την τελευταία έρευνα για τα μικροπλαστικά και τη σύνδεσή τους με τις τσίχλες.
Σύμφωνα με μια νέα πιλοτική μελέτη, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση και θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, το μάσημα ενός μόνο κομματιού τσίχλας μπορεί να απελευθερώσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μικροπλαστικά στο σάλιο, ενδεχομένως εκθέτοντας τους χρήστες σε επικίνδυνα υλικά.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 10 δημοφιλείς τσίχλες στις ΗΠΑ, εκ των οποίων οι μισές περιείχαν συνθετικά συστατικά και οι υπόλοιπες φυσικά υλικά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να προέρχονται από τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής των τσιχλών, αλλά η πραγματική πηγή των μικροπλαστικών δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, καθώς πολλές εταιρείες δεν αποκαλύπτουν πλήρως τη σύνθεση των προϊόντων τους.
Ο Δρ. Sanjay Mohanty, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι στόχος της μελέτης δεν είναι να προκαλέσει πανικό, αλλά να αυξήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από την παρουσία μικροπλαστικών στην καθημερινότητά μας. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα μικροπλαστικά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, η έκθεση σε πλαστικά μέσω διαφορετικών προϊόντων είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες μασούσαν τσίχλες για διάφορα χρονικά διαστήματα, ενώ οι ερευνητές συνέλλεξαν το σάλιο σε τακτά διαστήματα για να υπολογίσουν την ποσότητα των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται. Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά: κάθε 1 γραμμάριο τσίχλας απελευθέρωσε κατά μέσο όρο 100 μικροπλαστικά, ενώ ορισμένες τσίχλες απελευθέρωσαν έως και 637 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο.
Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι τσίχλας (συνθετικές και φυσικές) απελευθέρωσαν σχεδόν την ίδια ποσότητα μικροπλαστικών, παρά τις διαφορετικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή τους. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μικροπλαστικών που εντοπίστηκαν ήταν πολυολεφίνες, πολυτερεφθαλικά, πολυακρυλαμίδια και πολυστυρένια, υλικά που συναντώνται σε καθημερινά πλαστικά προϊόντα.
Αυτή η νέα ανακάλυψη έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων και των επιστημόνων για τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης πλαστικών, καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε πλήρως τις επιπτώσεις της συστηματικής έκθεσης στα μικροπλαστικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα καθημερινά προϊόντα, όπως οι τσίχλες, και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Περισσότερες έρευνες θα χρειαστούν για να κατανοήσουμε πλήρως την έκταση αυτής της ανησυχίας και πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση μας σε μικροπλαστικά, αλλά για την ώρα, είναι ξεκάθαρο ότι η παρουσία τους στα προϊόντα μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ