Φουντώνει τις κινητοποιήσεις η "Αθηνά" - Νέα διαμαρτυρία σήμερα - 'Ετοιμοι για παρέλαση τη Δευτέρα - Προσφυγή στο ΣτΕ
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με ποικίλες ορφές οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και ευρύτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΑΤΕΙ Πατρών, ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά".
Το Συντονιστικό όργανο Της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας έχει αποφασίσει σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Μέσα σε αυτές τους εντάσσεται και η παρέμβαση - πορεία στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι σπουδαστές άνοιξαν την παρέλαση της Καρναβαλιού την Κυριακή και ανήρτησαν πανό στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.
Οι σπουδαστές αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη στη Σχολή τους, στην Κεντρική Διοίκηση και την Οικονομική Διαχείριση μέχρι και την επόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου, χθες συμμετείχαν στον Παμπατραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Γεωργίου.
Επιπλέον σήμερα Παρασκευή θα γίνει διαμαρτυρία στα κατά τόπους παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα (και στην Πάτρα) στο Ιδιωτικό ΙΕΚ Ακμή και αύριο στις 12 το μεσημέρι σχεδιάζουν ν΄ανοίξουν τα διόδια του Ρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Την Δευτέρα 25η Μαρτίου οι σπουδαστές αποφάσισαν να κατέβουν στην παρέλαση και να κάνουν πορεία .
Θα "κυνηγήσουν" το σχέδιο "Αθηνά" μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας
Οι Σύλλογοι του Εκπαιδευτικού και Τεχνικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πάτρας, παράλληλα με τις δράσεις - κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει και διοργανώσει με άλλους συλλόγους και μαζικούς φορείς για την απόσυρση του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», προτίθενται να καταθέσουν υπόμνημα στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αμέσως μετά την κατάθεση των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας τις νομικές πλημμέλειες στη διαδικασία κατάρτισης, προώθησης και υλοποίησής του, καθώς και την ευθεία σύγκρουσή του με το Άρθρο 16 του Συντάγματος. Ζητούν δε από το Δικαστήριο τη μη έγκριση της νομιμότητας των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.
Ειδικότερα:
"Από τις διατάξεις του Ν. 4076/2012 προκύπτουν τρεις διαδικαστικές αλλά και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την - καταρχάς - νομιμότητα της πρότασης του Υπουργείου (άσχετα από το σκέλος της ουσιαστικής ορθότητάς της):
Πρώτη προϋπόθεση είναι η ειδική τεκμηρίωση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας που υποβάλλεται με τη μορφή ερωτήματος.
Στην πρόταση που αφορά το ΤΕΙ της Πάτρας συγχωνεύονταν αρχικά τρία Ιδρύματα και μετά την τελική (;) μορφή του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ δύο Ιδρύματα, αλλάζει η υπόσταση μέσω καταργήσεων, συγχωνεύσεων ή μετακινήσεων δεκάδων τμημάτων, πρόταση που στο σύνολό της αφορά πάνω από 20.000 σπουδαστές, πάνω από 100 καθηγητές και βέβαια τα συνυφασμένα με αυτά τα Τμήματα γνωστικά αντικείμενα, ΧΩΡΙΣ αναλυτική, εμπεριστατωμένη και εξειδικευμένη κατά περίπτωση τεκμηρίωση.
Αντί αυτής το Υπουργείο Παιδείας παραθέτει μία σειρά συνοπτικών, τηλεγραφικών, αριθμημένων κριτηρίων που δεν μπορούν να θεωρηθούν αιτιολογική βάση της πρότασης του Υπουργείου.
Δεύτερη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη γνώμης εκ μέρους της ΑΔΙΠ, η οποία δεν υπάρχει ή εν πάση περιπτώσει δεν έχει δημοσιοποιηθεί και μάλιστα κατά τις δηλώσεις των μελών της δεν μπορεί να υπάρξει όσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εξωτερικών αξιολογήσεων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Τρίτη προϋπόθεση είναι η διατύπωση γνώμης από τα Ιδρύματα, την οποία κάποια Ιδρύματα δεν πρόλαβαν καν να διατυπώσουν αφού το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε το «Τελικό Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής πριν από τη λήξη της προθεσμίας διατύπωσης της γνώμης των Ιδρυμάτων, αλλά και η γνώμη που διατυπώθηκε από τα Ιδρύματα είναι προφανές ότι ζητήθηκε προσχηματικά και όχι για να ληφθεί ουσιαστικά υπόψη, αφού δεν μεσολάβησε καν ένας ελάχιστος χρόνος επεξεργασίας κάθε γνώμης χωριστά.
Εξάλλου, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, το Υπουργείο Παιδείας στις 19.3.2013 δημοσίευσε το «Νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη» με τη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου των πανελληνίων εξετάσεων, με ενσωματωμένες νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής (για πολλοστή φορά), χωρίς να αναμένει τον έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δηλαδή το Υπουργείο συντάσσει μηχανογραφικά με τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει, χωρίς να υπάρχει ακόμα η νομοθετική ρύθμιση!
Με αυτές τις πλημμέλειες επί της διαδικασίας είναι σφόδρα πιθανή η δικαστική ανατροπή του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ πέραν των λόγων που αφορούν στην ουσιαστική νομιμότητα των ρυθμίσεών του, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων (άρθρο 16 του Συντάγματος) και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των σπουδαστών (π.χ. επαγγελματικά δικαιώματα).
Ζητήματα γεννώνται και από την ανάθεση της μελέτης καταγραφής των στοιχείων για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ στην ιδιωτική εταιρία EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε., η οποία ανήκει στον Όμιλο Εταιριών ΑΚΜΗ. Ακόμα και αν το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι το έργο της ιδιωτικής εταιρίας ήταν μόνο η καταγραφή των στοιχείων, γεννώνται πολλαπλά ερωτήματα ηθικής και νομικής τάξεως που απαιτούν απαντήσεις:
1. Με ποια νομική βάση και με ποια κριτήρια προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο στην ανάθεση της σχετικής μελέτης στην ιδιωτική εταιρία, όταν υπάρχει προφανής σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ (α) των συμφερόντων ιδιωτικής εκπαίδευσης που εκπροσωπεί η ιδιωτική εταιρία και (β) των αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου για παροχή κοινωνικά δίκαιης δωρεάν δημόσιας παιδείας; Γιατί δεν τηρήθηκε από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού η βασική αρχή της αμεροληψίας κατά την ανάθεση του έργου, αρχή που διέπει στο σύνολό της τη δράση της δημόσιας διοίκησης και θεσπίστηκε για να προστατεύει τους πολίτες και το Κράτος από τη συμπλοκή δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων;
2. Για ποιους λόγους κρίθηκε ότι αυτή η μελέτη έπρεπε να αναληφθεί από ιδιώτες, με κόστος 137.022 €, αντί να διεκπεραιωθεί χωρίς επιπλέον κόστος από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία είχε στη διάθεσή της όλα τα σχετικά δεδομένα ή εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε να τα έχει; Γιατί παρακάμφθηκε μία Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, που μόνο αυτή θα μπορούσε να εγγυηθεί τον αδιάβλητο χαρακτήρα της όποιας προεργασίας για την υλοποίηση του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ;
3. Για ποιους λόγους η «Μελέτη για την Αποτύπωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας» δεν δημοσιοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο; Ποια μεθοδολογία τηρήθηκε για τη συλλογή των στοιχείων (δεδομένης της ύπαρξης καταγγελιών για ανακριβή στοιχεία);
4. Σε ποιο βαθμό οι προτάσεις για ουσιαστική κατάργηση 129 Τμημάτων ΑΕΙ συμπλέουν, τόσο με τα συμφέροντα του ομίλου ΑΚΜΗ, όσο και άλλων εταιριών ιδιωτικής εκπαίδευσης συνολικότερα;
Τα ερωτήματα είναι καίρια και δυστυχώς μέχρι τώρα οι απαντήσεις μηδαμινές.
Απερίφραστα δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που συντελείται στην Πάτρα, αλλά και σε πολλές άλλες Σχολές των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.
Διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Πάτρας είναι η μοναδική ΣΔΟ σε πανελλαδικό επίπεδο που καταργείται και το προσωπικό της και οι φοιτητές της είναι οι μοναδικοί από όλες τις ΣΔΟ που μετακινούνται άμεσα ή θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη.
Διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι το ΤΕΙ της Πάτρας είναι το μοναδικό ΤΕΙ μεγάλου αστικού κέντρου που ακρωτηριάζεται χάνοντας 10 τμήματα / πτυχία.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τους σπουδαστές, το εκπαιδευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ και όλους τους φορείς που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον αγώνα μας για την Ανατροπή του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης."
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
Στη συγκέντρωση υπογραφών από τους πολίτες, ώστε να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά» προχωρούν οι φοιτητές του Τμ. Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
«Οι Φοιτητές/τριες του Τμ. Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πάτρας και όλοι όσοι υπογράφουμε ζητούμε (α) να μην ψηφιστεί τροπολογία στον Ν.4009/11 που θα επιτρέψει την εφαρμογή του «σχεδίου» Αθηνά, και (β) να εκκινήσει μια ουσιαστική και νόμιμη διαδικασία συζήτησης, γιατί:
1. Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, όπως αποδεικνύεται από τις αμέτρητες ως σήμερα αλλαγές που έχει υποστεί η σειρά διαφανειών που παρουσιάζεται ως «σχέδιο».
2. Το Υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση τη γνώμη των Ιδρυμάτων, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ΟΥΤΕ ΕΝΑ Ίδρυμα δεν έχει συμφωνήσει με το «σχέδιο».
3. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επιστημονική ΜΕΛΕΤΗ στην οποία να έχει στηριχθεί το «σχέδιο». Η μοναδική συναφής μελέτη έχει αναληφθεί από ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΕΟ Group, ΙΕΚ ΑΚΜΗ), η οποία μεταξύ άλλων πουλά υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε μια κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος. Οι διαρκείς αλλαγές του «σχεδίου» αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι αυτό ΔΕΝ βασίζεται σε καμία επιστημονική μελέτη.
4. Οι ΑΛΛΑΓΕΣ, αντίθετα, δείχνουν ότι μη Ακαδημαϊκά – επιστημονικά κριτήρια παίζουν ρόλο, αφού με τη χρήση των ίδιων, πάντα αφανών, κριτηρίων ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ προηγούμενες αποφάσεις.
5. Χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ [π.χ. (α) Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων π.χ. σε Κοζάνη, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα, αλλά ΟΧΙ στην Πάτρα και (β) μερικοί Φοιτητές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας της Πάτρας θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Πάτρα στο γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο στο Μεσολόγγι, σε νέο αντικείμενο σπουδών].
6. Δεν έχει ακολουθηθεί η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (π.χ. ύπαρξη λεπτομερούς αιτιολογικής έκθεσης) σε ότι αφορά τις προτάσεις για αλλαγές, κάτι το οποίο έχει γραφεί ξεκάθαρα ακόμα και από μέλη της συγκυβέρνησης (ΔΗΜΑΡ), και κάτι για το οποίο σκοπεύουμε να κινηθούμε ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ.
7. Η όποια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ακολουθήθηκε ήταν ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ, με παραδείγματα: (α) Το ότι όταν παρουσιάστηκε το Αθηνά ΙΙ (ανακοινώθηκε στο ΤΕΙ Πάτρας την 6η Μαρτίου του 2013) δόθηκε στο Ίδρυμα διάστημα τριάντα (30) ημερών για να απαντήσει, αλλά η ημερομηνία «μετρούσε» από την 6η Φεβρουαρίου. Δηλαδή, δόθηκε διάστημα δύο (2) ημερών για απάντηση. (β) Το ότι, εν μέσω της διαδικασίας, μειώθηκε στο μισό (από 60 σε 30) ημέρες η προθεσμία γνωμοδότησης της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία προβλέπεται από τον Νόμο.
Θεωρούμε ότι το «σχέδιο» Αθηνά παραβιάζει κατάφωρα το κοινωνικό συμβόλαιο που συνάψαμε με την Πολιτεία, όταν συνειδητά επιλέξαμε στο μηχανογραφικό μας το γνωστικό μας αντικείμενο και τον τόπο σπουδών μας.
Είμαστε πάνω από όλα ενήλικες Πολίτες, έχουμε μνήμη, και απαιτούμε από την Πολιτεία τον σεβασμό των Νόμων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Από τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου περιμένουμε να είναι θεματοφύλακες αυτών και να σταθούν στο ύψος της περίστασης.
Το μέλλον μας, και της χώρας, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα τέτοιων σχεδιασμών, τη λογική των οποίων αρνούμαστε να υιοθετήσουμε.»
Η συγκέντρωση των υπογραφών γίνεται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.petitions24.com/no_to_athina
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη