Της Αννας Ανδριτσάκη
Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ρύθμιση με την οποία θα απαιτείται από τους ίδιους τους υπαλλήλους να καταθέσουν, εντός πέντε ημερών, τα στοιχεία προκειμένου να υλοποιηθεί η διαθεσιμότητά τους. Κίνητρο; Θα γλιτώσουν την απόλυση… πριν από τη διαθεσιμότητα!
Απόλυση τώρα ή μετά. Με αυτό το ωμά εκβιαστικό δίλημμα ετοιμάζεται το υπουργείο Παιδείας να προωθήσει τις διαδικασίες διαθεσιμότητας στα οκτώ πανεπιστήμια που έχουν κληθεί να την υποστούν.
Συγκεκριμένα, προωθεί ρύθμιση με την οποία θα απαιτείται από τους ίδιους τους υπαλλήλους να καταθέσουν, εντός πέντε ημερών, τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να υλοποιηθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητάς τους. Κίνητρο; Θα γλιτώσουν την απόλυση… πριν από τη διαθεσιμότητα. Θα ορίζεται ρητά πως όσοι δεν ανταποκριθούν θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς αργίας.
Υστερα από σχετική πρόσκληση του ίδιου του υπουργείου, οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων θα κληθούν υποχρεωτικά να κάνουν την αποτίμηση των προσόντων τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό με ευθύνη της Διεύθυνσης Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου. Αυτή η εξωφρενική επιχείρηση απόσπασης υποχρεωτικής συναίνεσης σε απόλυση είναι η τελευταία εκδοχή των εκβιασμών στους οποίους επιδίδεται τον τελευταίο καιρό το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο με τη μη αποστολή των καταλόγων της διαθεσιμότητας από τα οκτώ πανεπιστήμια.
Ακόμα κι αν παραβλεφθεί η παραπομπή σε άλλες, παλαιότερες, τυφλές πολιτικές εποχές, πρόκειται για ακόμα ένα απερίγραπτο τέχνασμα που σκαρφίστηκε η ομάδα που συντρέχει τον υπουργό στις ειδικές αποστολές, το οποίο όμως είναι και ανεφάρμοστο.
Τι ζητάει
Το υπουργείο ζητεί από τους ίδιους τους υπαλλήλους να προσκομίσουν τα στοιχεία, τα οποία μέχρι τώρα ζητούσε από τις αρμόδιες διευθύνσεις των ιδρυμάτων να επεξεργαστούν και ακολούθως να τα αποστείλουν. Στοιχεία που αφορούν είτε τα προσόντα είτε άλλα δεδομένα που δεν γνωρίζουν οι υπάλληλοι παρά μόνον οι διοικήσεις (βαθμολογία, υπηρεσιακή κατάσταση, πειθαρχικά κ.ά.).
Εν ολίγοις, στοιχεία που περιλαμβάνονται στους ατομικούς φακέλους όλων των εργαζομένων, τους οποίους το υπουργείο ζητεί ακριβώς επειδή δεν τους διαθέτει και τους χρειάζεται. Ούτε και θα τους αποκτήσει.
Τι έχει επιλέξει λοιπόν; Να εμπιστευθεί τυφλά τους εκατοντάδες υπαλλήλους που θα σπεύσουν διαγκωνιζόμενοι να κερδίσουν την καθυστέρηση της απόλυσης και να μην ασκήσει –ως οφείλει– κανέναν έλεγχο; Να χρησιμοποιήσει τα –εκ των πραγμάτων- ελλιπή στοιχεία που θα συλλέξει και να αρχίσει να παίρνει κεφάλια; Να χρησιμοποιήσει το ίδιο κόλπο με τα περιβόητα σχέδια αξιολόγησης που πήρε τάχα μου από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και έβγαλε το νούμερο των 1.349 υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων ενώ αποκαλύφθηκε ότι το μόνο που περιείχαν αυτά ήταν τα κενά και οι ελλείψεις τους; Ισως να μη χρειαστεί να επιλέξει.
Ηδη, από χθες κύκλοι του υπουργείου έλεγαν ότι τέσσερα πανεπιστήμια έστειλαν τα στοιχεία και γι’ αυτό η ρύθμιση θα αφορά τα υπόλοιπα τέσσερα. Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, τα πανεπιστήμια που ανταποκρίθηκαν ήταν τα Ιωαννίνων, Κρήτης, Οικονομικό Αθηνών και Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έστειλαν ορισμένα ελλιπή στοιχεία με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των υπαλλήλων ακριβώς λόγω της ανεπάρκειάς τους. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατά δήλωση του πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου στην «Εφ.Συν.», δεν έχει στείλει τίποτα (σήμερα θα υπάρξει σύσκεψη με τους επικεφαλής των αρμόδιων διευθύνσεων για να εκτιμηθεί το υπάρχον υλικό), το δε Θεσσαλίας έστειλε μόνον τα ονόματα, χωρίς κανένα συμπληρωματικό στοιχείο.
Την αμηχανία που επικρατούσε χθες, ημέρα εκπνοής της προθεσμίας της εισαγγελικής παραγγελίας και αναμονής για τον τρόπο παρέμβασης, ξαφνικά διαδέχτηκε η οργή. Εξαλλοι πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί και διοικητικοί. Κυρίως για το εξευτελιστικό κίνητρο και την ωμά εκβιαστική και πέρα από θεσμικά πλαίσια πολιτική.
…………………………………………………………………………………………………………………
ΘΕΟΔΩΣΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ
«Εχω εφαρμόσει έως τώρα αυτόν τον κακό νόμο μέχρι κεραίας»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, απαντά στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.»
• Υπάρχει πιθανότητα να αποσταλούν τα στοιχεία που ζητάει το υπουργείο για τη διαθεσιμότητα;
«Ασχέτως προς τις έντονες αντιρρήσεις μας προς το νομικό πλαίσιο του ν. 4009 και του ν. 4076, η συμπεριφορά μου ως πρύτανη κινήθηκε πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Εχω εφαρμόσει έως τώρα αυτόν τον κακό νόμο μέχρι κεραίας. Αν δεν μπορούν να αποσταλούν από τις διοικητικές υπηρεσίες τα στοιχεία που ζητάει το υπουργείο, αυτό συμβαίνει εξ αντικειμενικής αδυναμίας. Η απεργία η καθολική των διοικητικών υπαλλήλων έχει εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο για να συλλεγούν τα στοιχεία αυτά».
• Αν δοθεί παράταση μπορεί να ανταποκριθεί το ίδρυμα;
«Το θέμα της παράτασης έχει τεθεί εκ μέρους των πρυτάνεων των πανεπιστημίων που θίγονται από την αρχή. Αυτό πράγματι θα έδινε μια ανάσα στα εμπλεκόμενα μέρη να συζητήσουν προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Δεν ξέρω όμως αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη μια τέτοια λύση. Κατά τη γνώμη μου αυτή την ώρα το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει το όλο θέμα από μια εντελώς διαφορετική οπτική: την οπτική της δικαιοσύνης και της πρότασης για λύση που δεν θα υπονομεύει το μέλλον του πανεπιστημίου ως δημόσιου ιδρύματος».
• Πώς λειτουργεί και πώς θα συνεχίσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών να λειτουργεί;
«Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει δημιουργηθεί μια θλιβερή κατάσταση και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Ο στόχος της διοίκησης του πανεπιστημίου είναι το ίδρυμά μας να μείνει ανοιχτό για να συνεχίσει να επιτελεί τον ιστορικό ρόλο του, ο οποίος είναι παράλληλος προς τα οράματα και τις επιδιώξεις του ελληνικού έθνους. Δυστυχώς, όμως, το υπουργείο και γενικότερα η κυβέρνηση με ένα αυθαίρετο και άδικο μέτρο επιφέρει ένα τέτοιο πλήγμα στο πανεπιστήμιό μας που δεν ξέρω αν κατορθώσει να βγει από αυτή τη σκοτεινή κατάσταση, αν θα μπορέσει να συνεχίσει αλώβητο την πορεία του ως δημόσιο ίδρυμα όπως το θέλει η κοινωνία μας».
…………………………………………………………………………………………………………………
ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, εργατολόγος
«Παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση»
«Αφού, καθυστερημένα έστω, η κυβέρνηση αντελήφθη ότι αυτό που ζητούσε -καταλόγους διαθεσιμότητας- παραβίαζε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, τώρα καλεί τους διοικητικούς υπαλλήλους να βάλουν μόνοι τους τη θηλιά στον λαιμό τους.
»Πώς είναι δυνατόν να τους ζητά να συναινέσουν και να φανεί ότι συμμορφώνονται οικειοθελώς σε μια παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση όπως είναι αυτή της διαθεσιμότητας; Παραβιάζει, δε, ευθέως θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος περί τη νομιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επιχειρεί να αποσπάσει την υποχρεωτική συναίνεσή τους στην απόλυσή τους».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη