Την επαναφορά του συστήματος μετεγγραφών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικοί οι νόμοι Διαμαντοπούλου που προέβλεπαν την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ υποψηφίων από οικογένειες πολυτέκνων, τριτέκνων και άλλων ειδικών κατηγοριών όχι με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις τους, αλλά με κοινωνικά κριτήρια. Πριν ακόμη καθαρογραφεί η απόφαση, ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να καθησυχάσει τις οικογένειες των πολυτέκνων και των τριτέκνων δηλώνοντας ότι θα τις στηρίξει ώστε «να αντεπεξέλθουν στις σημερινές δυσκολίες». Και χθες ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τα παιδιά των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
Άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα βοηθήσει τα παιδά των πολυτέκνων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μετά την εξέλιξη αυτή είναι η θεσμοθέτηση εκ νέου συστήματος μετεγγραφών που είχε καταργηθεί επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, όταν υφυπουργός Παιδείας ήταν ο Γ. Πανάρετος. Ο Γ. Πανάρετος, στο διάστημα της παραμονής του στο υπουργείο ως υφυπουργός, ήταν ο εμπνευστής των διατάξεων που έκρινε αντισυνταγματικές το ΣτΕ και άνοιγαν την πόρτα για εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βάση κοινωνικά κριτήρια. Η εισαγωγή αυτή αφορούσε παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών, ορφανά, αδέλφια φοιτητών, συγγενείς πασχόντων κ.ά. Οι υποψήφιοι αυτοί, αν δεν πετύχαιναν την εισαγωγή τους με βάση τις βαθμολογικές τους επιδόσεις, μπορούσαν να εισαχθούν καταλαμβάνοντας ειδικό ποσοστό θέσεων, συγκρινόμενοι βαθμολογικά με τους συνυποψήφιους τους της ίδιας κατηγορίας. Αυτό είχε αποτέλεσμα σε σχολές υψηλής ζήτησης να εισάγονται υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, με το ισχύον σύστημα εισαγωγής «αποκλείονται από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».
Να σημειωθεί ότι την περυσινή χρονιά από τις 69.288 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι 11.503 δόθηκαν στους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών. Φέτος θα υπάρξει μόνο ένας αριθμός εισακτέων για όλους τους υποψηφίους.
Λόγω της οικονομικής κρίσης και της παντελούς απουσίας φοιτητικής μέριμνας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξαναγκάστηκε από το 2012 να επαναφέρει μερικώς τον θεσμό των μετεγγραφών. Οι μετεγγραφές ορίζονται με νόμους ετήσιας διάρκειας βάσει των οποίων διατίθεται έως και το 15% των θέσεων του συνόλου των εισακτέων σε φοιτητές που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι φοιτητές αυτοί ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, αλλά είναι και παιδιά ανέργων που αποδεδειγμένα έχουν συμπληρώσει οκτώ μήνες ανεργίας εντός του 2013. Προϋπόθεση για τις μετεγγραφές αυτές είναι το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ή τις 18.000 για μονογονεϊκές οικογένειες.
Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την επέκταση του θεσμού αυτού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν καλύπτει τις ανάγκες που δημιουργεί η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος, ειδικά για τις κατηγορίες των πολυτέκνων και των τριτέκνων που βάσει νομολογίας εισάγονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι θα στηρίξει τους υποψηφίους των κατηγοριών αυτών, αλλά προς το παρόν δεν διευκρινίζει αν θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς των ελεύθερων μετεγγραφών. Υπενθυμίζεται ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια αντιδρούν στην απελευθέρωση των μετεγγραφών, καθώς «φορτώνονται» με έναν υπερβολικό αριθμό φοιτητών, τον οποίο αδυνατούν να εκπαιδεύσουν, ενώ τα περιφερειακά ιδρύματα αποψιλώνονται. Πάντως, οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων, διά του προέδρου τους Β. Θεοτοκάτου, χαρακτήρισαν «θεόσταλτο δώρο τις αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να επανέλθουν οι μετεγγραφές».
Στο μεταξύ χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις μετεγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ / ΤΕΙ τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013. Από τους 8.438 δικαιούχους, μετεγγραφή πήραν οι 3.782. Οι επιτυχόντες οφείλουν να απευθυνθούν έως και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής τους για να υποβάλουν αίτηση εγγραφής.
Πηγή: Αυγή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη