Μια πρώτη εκτίμηση για τις τάσεις ανόδου και καθόδου στις φετινές βάσεις, σύμφωνα με το πρώτο στοιχείο - του αριθμού των εισακτέων - αλλά και των επαγγελματικών τάσεων που επικρατούν εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών, επιχειρεί σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
Η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια στα ΤΕΙ της χώρας, του ενός από τους τρείς παράγοντες όπου επηρεάζουν κάθε χρόνο τις βάσεις εισαγωγής, επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Το πρώτο είναι ότι μπαίνουμε σε… δύσκολους καιρούς για φιλολογικές και θεωρητικές σπουδές γενικότερα, καθώς οι περιστάσεις απαιτούν περισσότερους εξειδικευμένους τεχνικού και ανθρώπου που λύνουν πρακτικά προβλήματα! Καθώς οι άλλοι δύο παράγοντες κίνησης των βάσεων, δηλαδή η δυσκολία των θεμάτων που θα μπουν στις Εξετάσεις και οι προτιμήσεις που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν τόσο σημαντικά ώστε να ανατρέψουν τόσο σημαντικά την εικόνα σε σχέση με πέρυσι, η ανακατανομή των εισακτέων φέτος οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι «χαμένοι» θα είναι ο υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και από αυτούς περισσότερο όσοι στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες νομικές σχολές , στις οποίες οι βάσεις αναμένεται να «ψηλώσουν» κι άλλο. Αυτό καθώς οι εισακτέοι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η θεωρητική Κατεύθυνση, μειώθηκαν κι άλλο εφέτος, κατά 456 θέσεις, στα πανεπιστήμια και έμεινα σταθεροί (αύξηση 15 θέσεων) στα ΤΕΙ. Δεδομένου ότι πέρυσι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής είχαν και πάλι δυσκολευτεί με 1.430 λιγότερες θέσεις, έχουμε ένα άθροισμα διετίας 1.886 λιγότερων θέσεων στο 1ο Πεδίο. Είναι λοιπόν εύλογο ότι εκεί αναμένεται φέτος μεγαλύτερη δυσκολία εισαγωγής και άνοδος των βάσεων, ειδικά στις σχολές αιχμής του Πεδίου και στα κεντρικά πανεπιστήμια. Εφόσον μάλιστα ο αριθμός των υποψηφίων της θεωρητικής παραμένει, όπως εκτιμάται, στα περσινά επίπεδα των περίπου 15.500 – 16.000, η εκτίμηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη. Τα περισσότερα από τα περίπου 125 τμήματα, εξάλλου, στα οποία μειώθηκαν εφέτος οι εισακτέοι ανήκουν στο 1ο Πεδίο.
Στους «κερδισμένους» συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι τόσο της Θετικής όσο και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, καθώς οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από το 1ο Πεδίο κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα, ακόμα και στο 3ο των επιστημών Υγείας, παρότι δεν αναμενόταν. Δεδομένοι ότι ο γενικό αριθμός εισακτέων (μαζί με τις πρώην ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων που από φέτος θα δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής αλλά θα διαγωνίζονται όπως και οι υπόλοιποι) είναι φέτος 70.305 ενώ πέρυσι ήταν 69.398, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή ευνοεί όλους ανεξαιρέτων του υποψηφίους των υπολοίπων πεδίων βέβαια άλλους πολύ (πολυτεχνεία, φυσικοχημεία, πληροφορική, οικονομικά επαγγέλματα που σχετίζονται με γεωπονία, κτηνοτροφία κ.λ.π.) και άλλους λιγότερο (ιατρικές, νοσηλευτικές κ.λ.π). Ειδικά στο 5ο Πεδίο, που περιλαμβάνει τις οικονομικές σχολές, αναμένεται αξιοσημείωτη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ>
Η αύξηση των θέσεων εισακτέων, είναι πολύ μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ και για έναν επιπλέον λόγο, που έρχεται από… το παρελθόν!
Σε αυτά τα περιφερειακά τμήματα εισάγονταν παλαιότερα, και η ιστορία θα επαναληφθεί και φέτος, οι υποψήφιοι από οικογένειες πολυτέκνων, τριτέκνων και δικαιούχοι μετεγγραφής λόγω κοινωνικών κριτηρίων, καθώς η εισαγωγή γινόταν με λιγότερα μόρια και κατόπιν έπαιρναν «εισιτήριο» για κάποια κεντρική σχολή. Αυτό θα συμβεί και φέτος, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηφοριών και την επαναφορά των ελευθέρων μετεγγραφών, λόγω απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο εισαγωγής αυτών των κατηγοριών υποψηφίων.
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2ο και 4ο Πεδίο) θα έχουν εφέτος περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής, καθώς σε όλα του τα τμήματα οι εισακτέοι αυξάνονται. Το ίδιο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με μερικά από τα πλέον περιζήτητα τμήματα του 5ου και του 2ου Πεδίου. Αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για το Πολυτεχνείο της Αθήνας (4ο Πεδίο) θα αντιμετωπίσουν – εκτός δραματικής αύξησης στη δυσκολία των θεμάτων των Εξετάσεων – ευνοϊκότερες προϋποθέσεις εισόδου, αφού και εκεί έχουμε καθολική, έστω μικρή, αύξηση.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη