Στα κολαστήρια του Μνημονίου καταδικάζονται τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ τέσσερα απ’ αυτά, μέσω των απολύσεων διοικητικών τους υπαλλήλων, οδηγούνται σε τυφλή εκτέλεση. Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αιγαίου και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Με άτυπες λίστες που κυκλοφορούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ορίζεται ο αριθμός των μελλοθανάτων, δηλαδή των υπαλλήλων που θα πάρουν πόδι, ανεξάρτητα από το αν τα πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς. Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει τις απολύσεις, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου προχωρεί σε τριήμερη αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος (μέχρι και τις 23/11). Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη τελούν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των διοικητικών υπαλλήλων.
Τριήμερη αναστολή των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καταλήψεις σε ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η μπίλια των απολύσεων... έκατσε στο 37. Οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος δηλώνουν ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις απολύσεις αυτές, θα καταστρέψει ζωτικές και στοιχειώδεις λειτουργίες του Πανεπιστημίου, οδηγώντας σε αδυναμία παροχής γραμματειακής υποστήριξης σε φοιτητές, απονομής πτυχίων, προπτυχιακών φοιτητών ή διπλωμάτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, χρήσης τεχνολογικών συστημάτων, οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης, οικονομικής διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων και πόρων που εισέρχονται από την Ευρωπαϊκή κοινότητα και τέλος διαχείρισης αμοιβών.
Η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου θυμίζει τη φράση "εκεί μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι". Το ίδρυμα που είναι διάσπαρτο σε διάφορα νησιά, όχι μόνο δεν έχει πλεονάζοντες, αλλά αναμένει, από το 2009, το διορισμό 28 υπαλλήλων που έχουν επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Συνολικά, στο ίδρυμα εργάζονται 290 διοικητικοί υπάλληλοι που καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 14.000 άτομα. Να σημειωθεί ότι για να καλύψει μερικώς τις ανάγκες του σε διοικητικό προσωπικό, το Πανεπιστήμιο αναγκάζεται να απασχολεί με συμβάσεις έργου περίπου 20 ανθρώπους τους οποίους αμείβει από δικούς τους πόρους. Πόρους που κανονικά θα έπρεπε να διαθέτει για την υποστήριξη φοιτητών, την έρευνα και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες.
Οι πρυτανικές αρχές θυμίζουν στους αρμόδιους υπουργούς (και οι δύο πανεπιστημιακοί) το αυτοδιοίκητο των ελληνικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ οφείλουν να έχουν λόγο για τις όποιες προσλήψεις ή απολύσεις προσωπικού στα ιδρύματα, και οι όποιες επιλογές πρέπει να βασίζονται σε κριτήρια που αξιολογούν τη βιωσιμότητα και την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων και όχι σε τυφλά οριζόντια κριτήρια, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσουν και στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», για τον «εξορθολογισμό», κοινώς τις συγχωνεύσεις, στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας, με έγγραφό του, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και ζητά από τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ να του καταθέσουν εντός δεκαημέρου τις προτάσεις τους για τις συγχωνεύσεις, «δεδομένου ότι γνωρίζετε καλύτερα όλων τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις προοπτικές των ιδρυμάτων μας»...
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη