Thumbnail
Άμεση σύνδεση εισφορών και παροχών

 

Τέσσερις νέες παρεμβάσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα εφάπαξ θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας, αλλάζοντας εκ νέου το ασφαλιστικό «τοπίο». Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα υπάρξει άμεση σύνδεση εισφορών και παροχών και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

 

Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων στο επίκεντρο θα βρεθούν όσοι παίρνουν άνω των 1.000 ευρώ, ενώ αναδρομικά θα μπει το μαχαίρι στους διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν ποσά άνω των 1.300 ευρώ.

Στα επικουρικά θα προχωρήσουν με διαδικασίες «εξπρές» οι ενοποιήσεις, ενώ έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ.

Σημειώνεται πως στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας εισάγονται πλέον κεφαλαιοποιητικά στοιχεία. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για νέες περικοπές σε όσες περιπτώσεις οι φορείς δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι (κάτι που υποχρεωτικά θα αποδεικνύεται από μελέτες).

Αναλυτικά οι αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις και στο εφάπαξ είναι οι εξής:

  • Επιβολή εισφοράς 5% έως 20% σε ποσά συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ. Η σύνταξη του Ιανουαρίου καταβλήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου χωρίς περικοπή. Το ποσό που αντιστοιχεί στην παρακράτηση του Ιανουαρίου θα «κοπεί» σε 4 δόσεις (από τη σύνταξη του Φεβρουαρίου έως και τη σύνταξη του Μαΐου).
  • Περικοπή 12% στις διπλές συντάξεις με άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ. Το μέτρο έπρεπε κανονικά να τεθεί σε ισχύ πέρσι, αλλά δεν εφαρμόστηκε καθώς δεν υπήρξε διασταύρωση των διπλών συντάξεων. Τελικά η περικοπή αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο και θα βγει εγκύκλιος σχετικά με τον αριθμό των δόσεων, που θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά 14 μηνών.
  • Καθιέρωση νέου τρόπου για υπολογισμό του εφάπαξ. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη υπογράψει τη σχετική απόφαση και ο νέος τρόπος υπολογισμού θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014. Στόχος είναι να υπάρξει άμεση σύνδεση των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι με το χορηγούμενο εφάπαξ. Δηλαδή θα υπάρχει ένα ενιαίο «μοντέλο» σε όλα τα ταμεία πρόνοιας (προβλέπεται συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα βγαίνει το χορηγούμενο ποσό).
  • Ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων και σύσταση «ατομικών λογαριασμών». Ουσιαστικά και στα επικουρικά ταμεία θα υπάρξει σύνδεση εισφορών και παροχών, ενώ θα μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις ακόμα και ανά τρίμηνο.

 

Τον «δρόμο» για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα πάρουν υποχρεωτικά όσοι φορείς δεν μπορέσουν να αποδείξουν την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Η σχετική διορία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Σημειώνεται πως στο ΕΤΕΑ υπάρχει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που σημαίνει πως οι παροχές όλων των φορέων θα επανεξεταστούν και θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων όπου προκύπτουν ελλείμματα.

* Μιλώντας το Σάββατο στη ΝΕΤ ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως θα ανακοινωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα απασχόλησης για 62.000 νέους έως 29 ετών, προσθέτοντας και ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA
ΕΚΠΑ: Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας αποκτά νέο όνομα - Προς τιμήν ποιου Καθηγητή γίνεται η μετονομασία
Τελετή μετονομασίας του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας προς τιμήν του Παναγιώτη Κοντού – Παρών ο Γ. Μπαμπινιώτης με κεντρική ομιλία
ΕΚΠΑ: Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας αποκτά νέο όνομα - Προς τιμήν ποιου Καθηγητή γίνεται η μετονομασία
Neanderthal-Woman
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ: Η ηλιακή ακτινοβολία, τα… «αντηλιακά» και η επιβίωση των Homo Sapiens
Γιατί οι Νεάντερταλ δεν τα κατάφεραν;
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ: Η ηλιακή ακτινοβολία, τα… «αντηλιακά» και η επιβίωση των Homo Sapiens
ρούχα
Προσοχή στο πλυντήριο ρούχων: Ποιο απορρυπαντικό μπορεί να αφήσει τοξικά κατάλοιπα στα ρούχα σας;
Τα απορρυπαντικά σε σκόνη μπορούν να αφήσουν τοξικά κατάλοιπα στα ρούχα αν χρησιμοποιούνται λάθος. Δες πώς να προστατευτείς και τι πρέπει να...
Προσοχή στο πλυντήριο ρούχων: Ποιο απορρυπαντικό μπορεί να αφήσει τοξικά κατάλοιπα στα ρούχα σας;
κινητό
Έχετε παλιό κινητό; Ίσως να κάθεστε πάνω σε θησαυρό!
Μπορεί να έχετε ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι ένα παλιό κινητό τηλέφωνο που δεν χρησιμοποιείτε πια, είτε επειδή χάλασε είτε επειδή το αντικαταστήσατε...
Έχετε παλιό κινητό; Ίσως να κάθεστε πάνω σε θησαυρό!