Thumbnail
Από το πανεπιστήμιο της Κρήτης

Tο  Μουσείο της Εκπαίδευσητου Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη μουσειακή μάθηση και εμπειρία. Πρόκειται για μια μουσειοπαιδαγωγική ‘επί χάρτου’, βασισμένη στη βιωματική προσέγγιση, με θέμα το ταξίδι, τις διαδρομές, τις μετακινήσεις και τη μετανάστευση, και με ‘αντι-κείμενο’ χάρτες ονείρων και οραμάτων, όπως τη Χάρτα του Ρήγα ή τον Πίνακα του Άνθιμου Γαζή, αλλά και τους σύγχρονους χάρτες της μετανάστευσης και των πληθυσμιακών μετακινήσεων.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια πολυεπίπεδη ανάγνωση τόπων και ου-τόπων, χαρτογράφησης ενός ιστορικο-γεωγραφικού χώρου, αλλά και χαρτογράφησης του οράματος /ονείρου των δημιουργών τους, των γεω-συναισθηματικών τους αποτυπώσεων και των ψυχο-γεωγραφιών τους, παράλληλα με τις δικές μας βιο-γεωγραφίες, τα συναισθήματά μας και «τα δικά μας οράματα». Μιας ‘ουτοπικής’ γεωγραφίας, των σύνορων και ασύνορων κόσμων μας, των ιστορικών τραυμάτων, των ταυτοτήτων και του πολυπολιτισμικού γεγονότος, της ελευθερίας του βίου και της σκέψης, της πολυσημίας των εικόνων, της θάλασσας (συμβολικής και πραγματικής) και του κεφαλαιώδους ρόλου της στη ζωή των ανθρώπων, των λαών και της ιστορίας τους, παράλληλα με την εικαστική και μουσικοπαιδαγωγική τους πλαισίωση (ζωγραφική και μουσική έκφραση ιδεών, συναισθημάτων, εντυπώσεων, επιθυμιών, αναζητήσεων, φόβων και ελπίδων).

‘Εργαλεία’ του προγράμματος αποτελούν αφενός μεν αντικείμενα του Μουσείου της Εκπαίδευσης – XENISEUM και της Συλλογής Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ και αφετέρου η ερμηνευτική περιήγηση, παράλληλα κείμενα, προσωπογραφικές και αυτοβιογραφικές αφηγήσεις, και η χρήση των νέων τεχνολογιών.

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αφορά τους τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησης μουσειακών αντικειμένων και τις μεθόδους συγκρότησης του μουσειακού αφηγήματος στο σχεδιασμό και οργάνωση των δια βίου μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για μαθητές/ τριες, οικογένειες, παιδιά, ενήλικες, ειδικές κατηγορίες κοινού, στο πλαίσιο της δημιουργικής επένδυσης του ελεύθερου χρόνου και της αυθόρμητης μάθησης με πρακτικές εφαρμογές.

Το Πρόγραμμα είναι διάρκειας 130 ωρών, οι οποίες κατανέμονται συνολικά σε 4 εβδομάδες και θα διεξάγονται κάθε Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή πρωί. Το πρόγραμμα αποδίδει  5 ECTS και το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 360 ευρώ. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 20 Ιανουαρίου 2017, θα πραγματοποιηθούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (και μία διαζώσης στο τέλος του Προγράμματος) και θα ολοκληρωθούν στις 12 Φεβρουαρίου 2017. 

Χορηγείται σχετική βεβαίωση συμμετοχής.

Υποβολή αιτήσεων έως και τις 16 Ιανουαρίου 2017

Για την επιλογή των υποψηφίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για να κάνετε την αίτηση σας πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.thranio.org/gr/component/chronoforms5/?chronoform=aitisimouseiopaidagogiki16ver2

Για περισσότερες πληροφορίες: 

Τηλ.  επικοινωνίας 2831077576, 2831077052 www.thranio.org 

και email: [email protected] 

 

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος

Καθηγητής  ΑΝΤΩΝΗΣ  ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ

Διευθυντής Μουσείου της Εκπαίδευσης &

Συντονιστής Δια Βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

& Κοινοτήτων της Διασποράς  Πανεπιστημίου Κρήτης 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η ξαφνική "γαλαντομία" του υπουργείου Παιδείας;
Οι διορισμοί αυτοί είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για να ξεδιπλώσει το υπουργείο Παιδείας με λιγότερες δυσκολίες τη νέα του κίνηση που...
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η ξαφνική "γαλαντομία" του υπουργείου Παιδείας;