Ξεκινούν από μεθαύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 οι αιτήσεις συμμετοχής εκπαιδευτικών στις εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ, οι οποίες θα διεξαχθούν σε τέσσερα συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, ξεκινώντας από 12-13 Φεβρουαρίου 2022 και μέχρι τις 6 Μαρτίου. Οι αιτήσεις θα ολοκληρωθούν σε μία εβδομάδα.
Το alfavita.gr ετοίμασε έναν χρήσιμο οδηγό για τις για ψηφιακές εξετάσεις που θα λάβουν χώρα σε Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕ.ΠΙΣ.) σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, βασίζονται στο περιεχόμενο της επιμόρφωσης Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. (ανά συστάδα κλάδων εκπαιδευτικών) και στοχεύουν στην διαπίστωση των γνώσεων και ικανοτήτων που απέκτησαν οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της αντίστοιχης επιμόρφωσης.
Οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ
Η δοκιμασία πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ περιλαμβάνει δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος (αυτοματοποιημένο μέρος εξέτασης) ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής πιστοποίησης, ορισμένο αριθμό ερωτήσεων αυτόματης διόρθωσης (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις σωστού/ λάθους, ερωτήσεις αντιστοίχισης, ερωτήσεις συμπλήρωσης κενών κλπ.), ενώ στο δεύτερο μέρος (μη αυτοματοποιημένο μέρος εξέτασης) θα ζητηθεί να γίνει ηλεκτρονικά (με χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου) η ανάπτυξη ενός πλήρους θέματος σχετικού με την εκπόνηση ενός σχεδίου μαθήματος και τον χειρισμό αυτού του σχεδίου στην τάξη. Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, η ανάπτυξη θα γίνεται στη βάση ενός «πλαισίου», το οποίο θα δίνεται μαζί με την εκφώνηση του θέματος.
Δικαίωμα συμμετοχής
Στις δοκιμασίες πιστοποίησης Β2 επιπέδου ΤΠΕ συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα επιμόρφωσης Β2 επιπέδου ΤΠΕ (το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2020) ή πρόγραμμα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου ΤΠΕ (πριν το 2017), με την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη λάβει την πιστοποίηση Β1 επιπέδου ΤΠΕ μετά από επιτυχή συμμετοχή στις αντίστοιχες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου 2021. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία και το περιεχόμενο των εξετάσεων περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό σημείωμα που είναι διαθέσιμο εδώ. Επίσης, πληροφοριακό υλικό σχετικά με τις εξετάσεις και τα θέματα πιστοποίησης ανά συστάδα (πχ. «πλαίσια» - δείγματα θεμάτων ελεύθερης ανάπτυξης) διατίθενται εδώ.
Για άμεση και έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τα παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την Πύλη Ενημέρωσης της Πράξης «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Τ.Π.Ε.)», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση
όπου δημοσιεύονται ανακοινώσεις, διατίθεται πληροφοριακό υλικό και δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ερωτημάτων στην υπηρεσία υποστήριξης Help Desk της Πράξης.
Η Πράξη υλοποιείται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων – «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.), ως δικαιούχο φορέα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), περιλαμβάνει δράσεις επιμόρφωσης και πιστοποίησης γνώσεων και ικανοτήτων εκπαιδευτικής αξιοποίησης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) για ένα σύνολο 35.000 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αφορά στη συνέχιση και μετεξέλιξη της «Επιμόρφωσης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.», όπως έγινε ευρύτερα γνωστή η ολοκληρωμένη επιμόρφωση για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη, η οποία υλοποιήθηκε για ένα μέρος των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμματικών περιόδων (Γ’ ΚΠΣ 2000-2006 και ΕΣΠΑ 2007-2013). Ειδικότερα, διεξάγονται επιμορφώσεις σε δυο επίπεδα γνώσεων και ικανοτήτων:
Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε. (Β1 επίπεδο Τ.Π.Ε.) και
ii. Προχωρημένη Επιμόρφωση για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη (Β2 επίπεδο Τ.Π.Ε.),
ο συνδυασμός των οποίων οδηγεί στην απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων που αντιστοιχούν στην ολοκληρωμένη επιμόρφωση για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη (επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.).
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιμόρφωση 27.600 ακόμη εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ειδικότερα, προβλέπεται 12.600 εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. (Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε.) και 15.000 στην επιμόρφωση Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. (Προχωρημένη Επιμόρφωση για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη). Την επιμόρφωση θα ακολουθούν διαδικασίες πιστοποίησης των εκπαιδευτικών για τις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες.
Επιπρόσθετα, πρόκειται να επικαιροποιηθεί και να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο και το επιμορφωτικό υλικό των προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ανατροφοδότησης και εσωτερικής αξιολόγησης από τα προγράμματα που έχουν ήδη «τρέξει», τις τεχνολογικές και παιδαγωγικές εξελίξεις, καθώς και τις τρέχουσες ανάγκες και συνθήκες υλοποίησης. Ειδικότερα, για την επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. προβλέπονται προσαρμογές και εμπλουτισμός περιεχομένου για την διάκρισή του σε περισσότερες συστάδες κλάδων εκπαιδευτικών και παράλληλα, ενσωμάτωση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την πλήρη εφαρμογή μεικτού μοντέλου επιμόρφωσης.
Στο πλαίσιο της ψηφιακής δοκιμασίας πιστοποίησης Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε., η οποία έχει διάρκεια τέσσερεις (4) ώρες, σε κάθε υποψήφιο δίνεται ένα τεστ το οποίο περιλαμβάνει δύο μέρη:
Τεστ με δύο μέρη
α) Στο πρώτο μέρος (αυτοματοποιημένο μέρος εξέτασης) ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής πιστοποίησης, ορισμένο αριθμό ερωτήσεων αυτόματης διόρθωσης διαβαθμισμένης δυσκολίας (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις σωστού/ λάθους, ερωτήσεις αντιστοίχισης, ερωτήσεις συμπλήρωσης κενών κλπ.). Οι ερωτήσεις του αυτοματοποιημένου μέρους αναφέρονται στο επιμορφωτικό υλικό της συστάδας1 του προγράμματος επιμόρφωσης Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. που παρακολούθησε σε αντιστοιχία με τον κλάδο - ειδικότητά του. Για ορισμένες ερωτήσεις η εκφώνηση και οι εναλλακτικές απαντήσεις θα είναι εξαιρετικά απλές («απλές» ερωτήσεις), ενώ για άλλες ερωτήσεις θα είναι πιο σύνθετες, αναφερόμενες για παράδειγμα σε συνδυασμούς εννοιών, κατανόηση καταστάσεων, σενάρια εφαρμογής λογισμικού κλπ («σύνθετες» ερωτήσεις). Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος του τεστ περιλαμβάνει 30 ερωτήσεις, από τις οποίες 22 ερωτήσεις θα είναι «απλές» και 8 ερωτήσεις θα είναι «σύνθετες». Ο υποψήφιος καλείται να επιλέξει 18 «απλές» και 6 «σύνθετες» ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσει. Κάθε σωστή απάντηση «απλής» ερώτησης βαθμολογείται με μία (1) μονάδα, κάθε σωστή απάντηση «σύνθετης» ερώτησης βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες, ενώ κάθε λανθασμένη απάντηση βαθμολογείται με μηδέν (0).
β) Στο δεύτερο μέρος (μη αυτοματοποιημένο μέρος εξέτασης) ζητείται να γίνει ηλεκτρονικά (με χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου) η ανάπτυξη ενός πλήρους θέματος σχετικού με την εκπόνηση ενός σχεδίου μαθήματος (σε αντικείμενο της συστάδας του) και τον χειρισμό αυτού του σχεδίου στην τάξη. Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, η ανάπτυξη θα γίνεται στη βάση ενός «πλαισίου», το οποίο θα δίνεται μαζί με την εκφώνηση του θέματος. Το πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα σημεία προς διαπραγμάτευση και ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τον πιστοποιούμενο κατά την εκπόνηση του σχεδίου μαθήματος ή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και θα υποδεικνύει μία συγκεκριμένη δομή για το προτεινόμενο σχέδιο/ δραστηριότητα. Τα ηλεκτρονικά αρχεία που θα δημιουργήσουν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην πιστοποίηση θα «επισυνάπτονται» στο αρχείο απαντήσεων του αυτοματοποιημένου μέρους της εξέτασης. Τα αρχεία αυτά θα διοχετεύονται σε σώμα βαθμολογητών, το οποίο συγκροτείται με Απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ώστε να προκύψει ο τελικός βαθμός του μη αυτοματοποιημένου μέρους. Τα ηλεκτρονικά αρχεία διακινούνται από και προς τους βαθμολογητές μέσω του MIS της Πράξης με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και χωρίς να είναι γνωστά τα στοιχεία του εξεταζόμενου. Κάθε ηλεκτρονικό αρχείο αντιστοιχίζεται με τυχαίο τρόπο σε δύο (2) βαθμολογητές του σώματος βαθμολογητών και βαθμολογείται. Ο τελικός βαθμός του εξεταζόμενου για το μη αυτοματοποιημένο μέρος της εξέτασης, προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμολογιών των δυο βαθμολογητών, εκτός εάν η διαφορά βαθμολογίας είναι μεγαλύτερη των 20 μονάδων στην κλίμακα 100, οπότε το γραπτό προωθείται για βαθμολόγηση από τρίτο βαθμολογητή
Ο τελικός βαθμός της πιστοποίησης
Προκύπτει από τον τύπο: Βπιστ = 0,40*Βαυτ+0,60*Βμη-αυτ όπου Βαυτ ο βαθμός του αυτοματοποιημένου μέρους της εξέτασης και Βμη--αυτ ο βαθμός του μη αυτοματοποιημένου μέρους της εξέτασης, εκφρασμένοι στην κλίμακα 0 – 100. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν ως τελικό βαθμό τουλάχιστον το 60, για να λάβουν την σχετική πιστοποίηση.
Κατά την διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται η χρήση οποιουδήποτε υλικού, με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία μαθητή, βιβλία εκπαιδευτικού και ΑΠΣ, τα οποία θα διατεθούν στους υποψηφίους σε ηλεκτρονική μορφή, στα Κέντρα Πιστοποίησης. Συνεπώς, κατά την διάρκεια της εξέτασης οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε υλικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Οι εκπαιδευτικοί της συστάδας Β2.8 Καλές Τέχνες, λόγω της φύσης των θεμάτων που θα κληθούν να διαπραγματευτούν, απαιτείται να φέρουν μαζί τους τα προσωπικά τους ακουστικά (με απλό προσαρμογέα σύνδεσης/ «καρφάκι»).
Επισημάνσεις
* Για την πιστοποίηση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε (δηλαδή, πιστοποίηση ολοκληρωμένων γνώσεων και ικανοτήτων για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη) απαιτείται η επιτυχής συμμετοχή τόσο σε εξετάσεις πιστοποίησης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε., όσο και σε εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε.
* Η πιστοποίηση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. Κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε δοκιμασίες πιστοποίησης ενός επιπέδου Τ.Π.Ε. μέχρι 3 φορές για να εξασφαλίσει επιτυχές αποτέλεσμα και να λάβει την αντίστοιχη πιστοποίηση.
* Κάθε εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τόπο (Πόλη) όπου επιθυμεί να εξεταστεί, καθώς και την ημέρα της εβδομάδας που τον διευκολύνει (πχ. Σάββατο ή Κυριακή) από τις διαθέσιμες κατά τόπους ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων.
* Η κατανομή των υποψηφίων στα διαθέσιμα προγράμματα πιστοποίησης γίνεται με αυτοματοποιημένη διαδικασία και με την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής αιτήσεων, θα ΙΤΥΕ «Διόφαντος» Διεύθυνση Επιμόρφωσης & Πιστοποίησης ανακοινώνεται για κάθε υποψήφιο η συγκεκριμένη ημερομηνία, η ώρα καιτο Κέντρο Πιστοποίησης που θα πρέπει να προσέλθει για τις εξετάσεις.
* Υπενθυμίζεται στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις επικείμενες εξετάσεις πιστοποίησης Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. ότι το επιμορφωτικό υλικό είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης (moodle) της πράξης, με τη μορφή «μαθήματος» (course) όπως χρησιμοποιήθηκε στην επιμόρφωση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://e-pimorfosi.cti.gr/moodle-b2/ με χρήση των κωδικών που ήδη έχουν.
* Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παλαιότερα (πριν το 2017) παρακολουθήσει προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε. και δεν έχουν πρόσβαση στην παραπάνω πλατφόρμα, παρακαλούνται να στείλουν σχετικό μήνυμα στο Help Desk της Πράξης προκειμένου να τους δοθεί η απαραίτητη πρόσβαση στο επιμορφωτικό υλικό Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε.
* Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις, καθώς και πλαίσια - δείγματα θεμάτων ελεύθερης ανάπτυξης (ανά συστάδα) και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή των προγραμμάτων, δημοσιεύονται στην Πύλη Ενημέρωσης της Πράξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://e-pimorfosi.cti.gr την οποία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκέπτονται τακτικά, ώστε να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις και τις συχνές ερωτήσεις που δημοσιεύονται εκεί ή/και να υποβάλλουν τυχόν ερωτήματα ηλεκτρονικά στην υπηρεσία υποστήριξης Help Desk της Πράξης.
Μέτρα προστασίας
Στα Κέντρα Πιστοποίησης, για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, θα ακολουθηθούν οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με την προστασία έναντι της πανδημίας Covid-19 που αφορούν στη λειτουργία των ΑΕΙ και στα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19 και επομένως απαιτείται:
-Η χρήση προστατευτικής μάσκας, καθώς και αλκοολούχου διαλύματος για την απολύμανση των χεριών, τα οποία θα πρέπει να φέρουν οι εξεταζόμενοι,
-Προσκόμιση εγγράφου τεκμηρίωσης Covid-19 ως εξής: o Πιστοποιητικό εμβολιασμού (σε ισχύ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις) ή o Πιστοποιητικό νόσησης (σε ισχύ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις) ή Βεβαίωση Αρνητικού Διαγνωστικού Ελέγχου PCR, που έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 72 ώρες, ή rapid test, που έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.
Τέλος, κατά την προσέλευση στο Κέντρο Πιστοποίησης οι εξεταζόμενοι εκπαιδευτικοί απαιτείται επίσης να φέρουν απαραίτητα: 1. το προσωπικό τους Έντυπο Συμμετοχής, που μπορούν να εκτυπώσουν από το Πληροφοριακό Σύστημα της Πράξης, 2. έγγραφο ταυτοπροσωπίας (Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο ή Άδεια Οδήγησης)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη