Thumbnail
Έρευνα

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τη μαγνητική «μνήμη» διαστημικών βράχων που κατέληξαν στη Γη προερχόμενοι από τον ίδιο αστεροειδή.

Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για τον μηχανισμό που δημιούργησε το μαγνητικό πεδίο της Γης, αλλά και το πώς θα εξελιχθεί στον χρόνο «ζωής» που του απομένει.

Οι βράχοι είναι μετεωρίτες που βρέθηκαν στην Αργεντινή και οι οποίοι ενσωματώνουν στο εσωτερικό τους μικροσκοπικά σωματίδια που διατηρούν τη μαγνητική «ιστορία» του αστεροειδούς. Έτσι, κατ’ αναλογία φέρνουν στο «φως» το παρελθόν, αλλά και το μέλλον της γήινης μαγνητόσφαιρας.

Ο «μητρικός» αστεροειδής των μετεωριτών κινείται σε τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, ενώ όπως και τα υπόλοιπα παρόμοια σώματα στην ίδια ζώνη, αποτελεί υλικό από έναν μικρό πλανήτη που δεν σχηματίστηκε ποτέ λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία.

Επομένως, τα μαγνητικά «σήματα» στο εσωτερικό των βράχων αντιστοιχούν σε ολόκληρη τη χρονική περίοδο από τον σχηματισμό του πυρήνα του αστεροειδούς από ρευστό σίδηρο, ο οποίος παρήγαγε το μαγνητικό πεδίο, μέχρι τη στιγμή που ο πυρήνας ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε, με συνέπεια το μαγνητικό πεδίο να εξαφανισθεί.

Η αποκρυπτογράφηση αυτών των «σημάτων» αφορά και τη Γη, επειδή ένας παρόμοιος εξώτερος πυρήνας από ρευστό σίδηρο είναι η αιτία και του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη μας.

Για να ανακτήσουν τα δεδομένα, οι Βρετανοί επιστήμονες επιστράτευσαν μια διάταξη γνωστή ως σύγχροτρο, όπου σωματίδια επιταχύνονται μέσα σε έναν θάλαμο με σχήμα δακτυλίου. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Nature.

«Οι ιδέες για το πώς μεταβάλλεται ο πυρήνας της Γης, κατά τη διάρκεια εξέλιξης του πλανήτη μας, βρίσκονται σήμερα υπό αναθεώρηση», δήλωση στο BBC o Δρ Ρίτσαρντ Χάρισον, επικεφαλής της έρευνας από το Κέιμπριτζ.

«Μελετώντας τον αστεροειδή αποκτούμε μια εικόνα για τη γένεση και την εξαφάνιση του μαγνητικού του πεδίου, βλέποντας επομένως υπό νέο πρίσμα πώς λειτουργεί η ανάλογη διαδικασία στη Γη».

Τα σωματίδια στους μετεωρίτες που φέρουν τη μαγνητική «υπογραφή» του αστεροειδούς είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά, με διαστάσεις περίπου όσο το ένα χιλιοστό της ανθρώπινης τρίχας.

Η «ιστορία» του μαγνητικού πεδίου που αποκαλύπτουν είναι πιο σύντομη από τον χρόνο «ζωής» της γήινης μαγνητόσφαιρας. «Από τη στιγμή που οι αστεροειδείς έχουν μικρότερο μέγεθος από τον πλανήτη μας, ο πυρήνας τους στερεοποιήθηκε πολύ πιο γρήγορα», προσθέτει ο ερευνητής.

Η ίδια «μοίρα», δηλαδή η πλήρης στερεοποίηση, προβλέπεται και για τον πυρήνα της Γης. Τότε, θα εξαφανισθεί το γήινο μαγνητικό πεδίο, αφήνοντάς τον πλανήτη μας εκτεθειμένο στην ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία.

Πάντως, σύμφωνα με τον Χάρισον, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για μερικά δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ασταμάτητοι στην αυθαιρεσία: Και νέα καθαίρεση εκπαιδευτικού που απεργεί από την αξιολόγηση...
Εκπαιδευτικοί: Καταδικάζουμε την ενέργεια του Δ/ντή Εκπαίδευσης που καθαιρεί και παραπέμπει σε πειθαρχικά τις συναδέλφισσες/ους, ενώ γνωρίζει ότι...
Ασταμάτητοι στην αυθαιρεσία: Και νέα καθαίρεση εκπαιδευτικού που απεργεί από την αξιολόγηση...
Σχολεία
Απαράδεκτο: «Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης χαρακτήρισε “παράνομη” τη συζήτηση για τις οικονομικές δυσκολίες των σχολείων»
«Εξαιρετικά προσβλητική και απαξιωτική η στάση της Επόπτριας Ποιότητας Εκπάιδευσης!» - Τι συνέβη με τον Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου και Ειδικό...
Απαράδεκτο: «Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης χαρακτήρισε “παράνομη” τη συζήτηση για τις οικονομικές δυσκολίες των σχολείων»
dna_2014_2_19_15_27_23_b.jpg
ΑΠΘ: Γνωριμία μαθητών με την επιστήμη της Βιολογίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα DNA (25 Απριλίου)
Μαθητές της Β’ Λυκείου θα επισκεφθούν τους χώρους του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και θα συμμετάσχουν σε δύο θεματικά εργαστήρια, ώστε να γνωρίσουν...
ΑΠΘ: Γνωριμία μαθητών με την επιστήμη της Βιολογίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα DNA (25 Απριλίου)
πλοίο
Αυξήσεις «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Απλησίαστα τα ταξίδια με πλοίο από 1η Μαΐου
Μια «περιουσία» το ταξίδι με πλοίο στα νησιά- Πόσο κοστίζει το ταξίδι για μια οικογένεια
Αυξήσεις «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Απλησίαστα τα ταξίδια με πλοίο από 1η Μαΐου