Thumbnail
Πύργος των ανέμων

Το αρχαίο μνημείο που βρίσκεται ι στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα, καθιερώθηκε με το όνομα Αέρηδες. Η επίσημη ονομασία του είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου (wikipedia) και θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κυρρήστης (ή Κύρρηστος). Το μνημείο αυτό θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός-ωρομετρικός σταθμός του κόσμου.

Ο Πύργος των Ανέμων αλλιώς δέχεται μετά από 200 χρόνια επισκέπτες. μετά τις εργασίες αναστήλωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Οι εξειδικευμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν από το μόνιμο προσωπικό συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Το οκταγωνικό μαρμάρινο κτίριο, χωρίς κίονες  όπου στις ισάριθμες μετόπες του φέρονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι, εξ ου και η ονομασία «Αέρηδες» φέρει δύο θύρες, μία προς βορρά και μία προς δύση.

Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου ανεγέρθηκε από τον Έλληνα αστρονόμο Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας (ή Μακεδονικής Συρίας) (α΄ μισό του 1ου αιώνα π.Χ.), ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου του μικρού πρόπυλου της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Αθήνα. Κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως καμπαναριό βυζαντινής εκκλησίας. Κατά τον 15ο αιώνα το μνημείο περιγράφεται από τον περιηγητή Κυριακό Αγκωνίτη ως ναός του Αιόλου.

Οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης έγιναν από το 1915 έως το 1919 από τον αρχιτέκτονα Α.Ορλάνδο και ακολούθησαν νέες το 1976 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στη κορυφή της στέγης υπήρχε ορειχάλκινος ανεμοδείκτης υπό μορφή Τρίτωνα, ο οποίος περιστρεφόμενος έδειχνε, κρατώντας δείκτη, την κατεύθυνση ενός από τους οκτώ κύριους ανέμους. Οι άνεμοι, προσωποποιημένοι, φέρονται ανάγλυφοι να ίπτανται (φτερωτοί) στο άνω μέρος της κάθε πλευράς του πύργου, φέροντας ο καθένας και ιδιαίτερο σύμβολο. Τα ονόματά τους είναι χαραγμένα κάτω από το αντίστοιχο τμήμα του οκταγωνικού γείσου, και είναι: ο Βορρέας (βόρειος), ο Καικίας (βορειοανατολικός), ο Απηλιώτης (ανατολικός), ο Εύρος (νοτιοανατολικός), ο Νότος (νότιος), ο Λιψ (Λίβας, νοτιοδυτικός), ο Ζέφυρος (δυτικός), και ο Σκίρων (βορειοδυτικός). Κάτω δε από κάθε προσωποποίηση, εγχάρακτες ακτίνες κατά διάφορους σχηματισμούς αποτελούσαν αυτούσια ηλιακό ρολόι.



Ειδικότερα για τον υπολογισμό της ώρας σε ανήλιες ημέρες υπήρχε μέσα στο κτίσμα ιδιαίτερη εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο κατασκευαστής του μνημείου συνδύασε τις εφευρέσεις προηγουμένων κατασκευαστών ρολογιού, όπως του Αρχιμήδη, του Κτησίβιου και του Φίλωνα. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Ουάρρωνας, στη νότια πλευρά του οικοδομήματος υπήρχε δοχείο κυλινδρικού σχήματος με νερό που παρεχόταν μέσω αγωγού από πηγή της βόρειας πλευράς της Ακρόπολης. Ο δε Βιτρούβιος ονομάζει το μνημείο αυτό «Πύργο των Ανέμων» και το περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες. Τέλος, το μνημείο κατατάσσεται στον κορινθιακό ρυθμό (εκ των κιονοκράνων) ενώ το εσωτερικό του στον δωρικό ρυθμό (βαρύ αυστηρό). Συνέχεια του κτιρίου ΝΑ ήταν το Αγορανομείο επί πολυβάθμιτης μαρμάρινης βάσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA
ΕΚΠΑ: Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας αποκτά νέο όνομα - Προς τιμήν ποιου Καθηγητή γίνεται η μετονομασία
Τελετή μετονομασίας του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας προς τιμήν του Παναγιώτη Κοντού – Παρών ο Γ. Μπαμπινιώτης με κεντρική ομιλία
ΕΚΠΑ: Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας αποκτά νέο όνομα - Προς τιμήν ποιου Καθηγητή γίνεται η μετονομασία
Neanderthal-Woman
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ: Η ηλιακή ακτινοβολία, τα… «αντηλιακά» και η επιβίωση των Homo Sapiens
Γιατί οι Νεάντερταλ δεν τα κατάφεραν;
Νέα θεωρία για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ: Η ηλιακή ακτινοβολία, τα… «αντηλιακά» και η επιβίωση των Homo Sapiens
ρούχα
Προσοχή στο πλυντήριο ρούχων: Ποιο απορρυπαντικό μπορεί να αφήσει τοξικά κατάλοιπα στα ρούχα σας;
Τα απορρυπαντικά σε σκόνη μπορούν να αφήσουν τοξικά κατάλοιπα στα ρούχα αν χρησιμοποιούνται λάθος. Δες πώς να προστατευτείς και τι πρέπει να...
Προσοχή στο πλυντήριο ρούχων: Ποιο απορρυπαντικό μπορεί να αφήσει τοξικά κατάλοιπα στα ρούχα σας;
κινητό
Έχετε παλιό κινητό; Ίσως να κάθεστε πάνω σε θησαυρό!
Μπορεί να έχετε ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι ένα παλιό κινητό τηλέφωνο που δεν χρησιμοποιείτε πια, είτε επειδή χάλασε είτε επειδή το αντικαταστήσατε...
Έχετε παλιό κινητό; Ίσως να κάθεστε πάνω σε θησαυρό!