Thumbnail
Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το 2016 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει βιώσει η Γη αφότου ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών, το 1880, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Καθώς ο υδράργυρος πέρσι κατέγραφε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους και των ωκεανών ήταν κατά 0,94 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία (των 13,9 βαθμών) του 20ού αιώνα. Έσπασε επίσης το προηγούμενο ρεκόρ, του 2015, κατά 0,04 βαθμό Κελσίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 σταμάτησε η κατάρριψη των ρεκόρ ζέστης, που συνεχιζόταν επί 16 μήνες.

Σε μια ξεχωριστή ανάλυσή της που βασίζεται σε δεδομένα των παγκόσμιων θερμοκρασιών, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το 2016 ήταν το θερμότερο έτος εδώ και 136 χρόνια.

Οι πέντε χρονιές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί όλες από τις αρχές του 21ου αιώνα: το 2005, το 2010, το 2014, το 2015 και το 2016.

"Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψη μας την άνοδο της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, το 2016 παραμένει η πιο ζεστή χρονιά στη σύγχρονη ιστορία", σημείωσε ο καθηγητής Πιρς Φόρστερ, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Πρίσλεϊ για το Κλίμα, στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Φόρστερ είπε ότι το 2017 πιθανότατα δεν θα είναι τόσο ζεστό αλλά δεν αποκλείει να καταγραφούν νέα ρεκόρ τα επόμενα χρόνια, "εκτός και αν σημειωθεί μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη", και αυτό γιατί η ηφαιστειακή τέφρα "κρύβει" τον ήλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πολο
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: «Συγχαρητήρια στην Εθνική ομάδα polo γυναικών»
«Η Έλενα Ξενάκη, Ελευθερία Πλευρίτου, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Αθηνά Δήμητρα Γιαννοπούλου, Βασιλική Πλευρίτου, αποτελούν κίνητρο και έμπνευση για όλους...
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: «Συγχαρητήρια στην Εθνική ομάδα polo γυναικών»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου και 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους (Video)
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης - Ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου και 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους (Video)