Thumbnail
Μια μικρή περιήγηση στο έργο του Σ. Μ. Αϊζενστάιν

22 Ιανουαρίου 1898 - 11 Φεβρουαρίου 1948

Ρώσος σκηνοθέτης, θεωρητικός της τέχνης και ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου. Γεννημένος στην Λετονία από εύπορη οικογένεια που του εξασφάλισε άριστη μόρφωση. Ο Σεργκέϊ Αϊζενστάιν ήταν εβραϊκής καταγωγής, ομοφυλόφιλος και επαναστάτης. Εγκατέλειψε τις σπουδές του πολιτικού μηχανικού και κατατάχθηκε εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό.

Είναι ο δημιουργός που επινόησε το μοντάζ-ατραξιόν, την προσπάθεια για εφαρμογή της διαλεκτικής είναι ότι «το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άρθροισμα των επιμέρους τμημάτων». Έτσι, ο Αϊζενστάιν, συνδέοντας διαφορετικά, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους πλάνα, κατάφερνε να παράγει ένα αποτέλεσμα που ξεπερνούσε κατά πολύ τη δύναμή του κάθε πλάνου ξεχωριστά. Η ανάπτυξη των τεχνικών του μοντάζ δεν υπήρξε απλώς μια θεωρητική σύλληψη: Υπαγορεύτηκε από τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούσαν στην μετεπαναστατική Ρωσία. Η έλλειψη ή η καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του παλαιότερου κινηματογραφικού υλικού, οδήγησε στην ανάγκη δημιουργικής εκμετάλλευσης του εναπομείνοντος υλικού μέσω της δημιουργικής χρήσης μοντάζ.

Σύντομα ανακάλυψε το θέατρο και ανέβασε στην Μόσχα πολλά θεατρικά έργα όπως, η αυτού μεγαλειότης η πείνα, Μάκβεθ του Σαίξπηρ, Σοφός άνθρωπος του Οστρόβσκι και Μάσκες Αερίου.

Το 1924 ξεκίνησε η καριέρα του στον κινηματογράφο σκηνοθετώντας το έργο Απεργία που έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Το 1925 σκηνοθέτησε το αριστούργημά το, Το θωρηκτό Ποτέμκιν, του ρωσικού ναυτικού το 1905. Γυρίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες στην πόλη και το λιμάνι της Οδυσσού.

Το 1928 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Ριντ, Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, το φιλμ Οκτώβρης ή Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο και το 1929 ολοκλήρωσε τη Γενική Γραμμή, το πιο λυρικό απ' όλα τα έργα του, που αναφέρεται με λεπτομέρειες στις αλλαγές τις αγροτικής κατάστασης στηΡωσία, μετά από την Επανάσταση του Οκτώβρη. Το 1938 σκηνοθέτησε τον Αλέξανδρο Νιέβσκυ και Το λιβάδι του Μπεζίν που έμεινε ημιτελές εξαιτίας της ασθένειάς του.

Το 1945 σκηνοθέτησε το πρώτο μέρος από την τριλογία, Ιβάν ο τρομερός βιογραφία του Ιβάν τον οποίο θαύμαζε ο Στάλιν, ενώ το 1946 ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος της. Η πρεμιέρα της στη Σοβιετική Ένωση έγινε όμως το 1958, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του. Το τρίτο μέρος της τριλογίας δε γυρίστηκε ποτέ καθώς στις 9 Φεβρουαρίου του 1948 ο Αϊζενστάιν πέθανε από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία πενήντα χρόνων.

"Απεργία" 1925

"Θωρηκτό Ποτέμκιν" 1925

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pipila_mwro_large.jpg
Οφείλεται η πιπίλα να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού;
Η συχνή χρήση της μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που το παιδί εξασκεί την παραγωγή φωνημάτων και τη λεκτική επικοινωνία, καθώς η πιπίλα περιορίζει...
Οφείλεται η πιπίλα να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού;