Thumbnail
Οι ελπίδες για ανεύρεση ζωής στον Άρη, τουλάχιστον στην επιφάνειά του, φαίνεται ότι εξανεμίζονται, καθώς σύμφωνα με μελέτη που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα τα ορυκτά άλατα που υπάρχουν στον Κόκκινο Πλανήτη σκοτώνουν τα βακτηρίδια.

Σε εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν στη Γη, οι ενώσεις που είναι γνωστές ως επερχλωρικά σκότωσαν τις καλλιέργειες του βακτηρίου Bacillus subtilis, βασική μορφή ζωής, ανέφεραν δύο ερευνητές της σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Τα υπερχλωρικά, που είναι σταθερά σε θερμοκρασία δωματίου, ενεργοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες ενώ στον Άρη επικρατεί πολύ κρύο. Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες Jennifer Wadsworth και Charles Cockell παρουσίασαν ότι η ένωση μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί με την υπεριώδη ακτινοβολία, χωρίς θερμότητα, σε συνθήκες που μοιάζουν με εκείνες στην επιφάνεια του Άρη.

Τα βακτήρια, ωστόσο, σκοτώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, είπε η Wadsworth , επισημαίνοντας ότι ο πλανήτης είναι "πιο ακατοίκητος απ' ό,τι περιμέναμε". "Αν θέλουμε να βρούμε ζωή στον Άρη, πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες στις έρευνες κάτω από την επιφάνεια, εκεί που δεν υπάρχει έκθεση σ' αυτές τις συνθήκες", πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα υπερχλωρικά είναι φυσικά και δημιουργούνται από τους ανθρώπους στη Γη αλλά είναι σε περισσότερη αφθονία στον Άρη, όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά από τη NASA το 2008.
Όπως δήλωσε η Wadsworth το γεγονός ότι τα υπερχλωρικά σκότωσαν το βακτήριο Bacillus subtilis με την υπεριώδη ακτινοβολία, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι άλλες μορφές ζωής πεθαίνουν κατά τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω δοκιμές για να υπάρξει επιβεβαίωση, τόνισε.

Τα υπερχλωρικά είχαν εντοπιστεί σε γραμμές, που θεωρούνται ρέματα άλμης, στην επιφάνεια του Άρη. Η παρουσία τους μάλιστα παρουσιάστηκε ως στοιχείο από τους επιστήμονες, το 2015, για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Η νέα μελέτη όμως, δείχνει ότι οι γραμμές αυτές, "αν και παρουσιάζουν τοπικές περιοχές διαθεσιμότητας ύδατος, μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα κύτταρα" αν περιέχουν υπερχλωρικά.

Υπάρχουν, ωστόσο, και καλές ειδήσεις καθώς οι οργανικές μολυσματικές ουσίες που αφέθηκαν στον Άρη με ρομπότ, είναι απίθανο να επιβιώσουν για μεγάλο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι είναι αποδεδειγμένο ότι στο παρελθόν ο Άρης είχε άφθονο νερό σε υγρή μορφή και εξακολουθεί να έχει, εν τούτοις αυτό μετατρέπεται σε πάγο υπογείως. Το νερό σε υγρή μορφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για ύπαρξη ζωής, όπως εμείς την γνωρίζουμε.

Πηγή: news247 με πληροφορίες από France24

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ασταμάτητοι στην αυθαιρεσία: Και νέα καθαίρεση εκπαιδευτικού που απεργεί από την αξιολόγηση...
Εκπαιδευτικοί: Καταδικάζουμε την ενέργεια του Δ/ντή Εκπαίδευσης που καθαιρεί και παραπέμπει σε πειθαρχικά τις συναδέλφισσες/ους, ενώ γνωρίζει ότι...
Ασταμάτητοι στην αυθαιρεσία: Και νέα καθαίρεση εκπαιδευτικού που απεργεί από την αξιολόγηση...
Σχολεία
Απαράδεκτο: «Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης χαρακτήρισε “παράνομη” τη συζήτηση για τις οικονομικές δυσκολίες των σχολείων»
«Εξαιρετικά προσβλητική και απαξιωτική η στάση της Επόπτριας Ποιότητας Εκπάιδευσης!» - Τι συνέβη με τον Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου και Ειδικό...
Απαράδεκτο: «Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης χαρακτήρισε “παράνομη” τη συζήτηση για τις οικονομικές δυσκολίες των σχολείων»
dna_2014_2_19_15_27_23_b.jpg
ΑΠΘ: Γνωριμία μαθητών με την επιστήμη της Βιολογίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα DNA (25 Απριλίου)
Μαθητές της Β’ Λυκείου θα επισκεφθούν τους χώρους του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και θα συμμετάσχουν σε δύο θεματικά εργαστήρια, ώστε να γνωρίσουν...
ΑΠΘ: Γνωριμία μαθητών με την επιστήμη της Βιολογίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα DNA (25 Απριλίου)
πλοίο
Αυξήσεις «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Απλησίαστα τα ταξίδια με πλοίο από 1η Μαΐου
Μια «περιουσία» το ταξίδι με πλοίο στα νησιά- Πόσο κοστίζει το ταξίδι για μια οικογένεια
Αυξήσεις «φωτιά» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Απλησίαστα τα ταξίδια με πλοίο από 1η Μαΐου