Σίγουρα αυτή την προσπάθεια δεν μπορείτε να την κάνετε μόνοι. Ιδού λοιπόν πως θα ξεκινήσετε και πώς θα κερδίσετε το στοίχημα της… ζωής σας.
Πόσο καιρό θα χρειαστούμε για να βγάλουμε το τσιγάρο από τη ζωή μας;
Ήταν το ερώτημα που απασχόλησε ακόμα μια φορά τους ειδικούς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαίου). Και αυτό, γιατί είναι γεγονός ότι παρά τα αντικαπνιστικά μέτρα, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε στατιστικές και αριθμούς που «σκοτώνουν», πληρώνοντας τις ολέθριες συνέπειες.
Γιατί όμως εμείς στην Ελλάδα, αν και γνωρίζουμε πλέον καλά ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία μας, «κρατάμε τα σκήπτρα» όσον αφορά το ποσοστό των καπνιστών στην Ευρώπη; Mήπως γιατί κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι είναι «οπλισμένοι» με γονίδια ικανά να τους προφυλάξουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και από τον καρκίνο;
Ή μήπως οι περισσότεροι έχοντας όντως συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, θέλουν να απαλλαγούν αλλά δεν ξέρουν με ποιο τρόπο. Εμείς λοιπόν, δεν θα σταθούμε μόνο στα αρνητικά του τσιγάρου. Θα σας μεταφέρουμε και τις λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί, ώστε να βάλετε τελεία και παύλα στην εξάρτηση σας από τη νικοτίνη.
Βήμα 1ο: Οργανωθείτε!
Πριν πάρετε τη… μεγάλη απόφαση, καλό είναι να μελετήσετε τον τρόπο απεξάρτησης από τη νικοτίνη που σας ταιριάζει καλύτερα, ώστε να μην απογοητευτείτε με το ξεκίνημα της προσπάθειας. Kαι αυτό, γιατί σύμφωνα με τις στατιστικές που προκύπτουν από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών:
Από το 70% των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ένα 20-30% το προσπαθούν πραγματικά και από αυτούς, το 3-5% το επιτυγχάνουν τελικά μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Οι υπόλοιποι χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια και πολύ συχνά ιατρική παρέμβαση. Επειδή λοιπόν το κόψιμο του τσιγάρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, θα γίνει ευκολότερη , αν κατά την προσπάθεια σας, κάνετε τις «σωστές» κινήσεις.
Βήμα 2ο : Επιλέξτε το σωστό timing
Για να επιτύχει η προσπάθειά σας, πριν περάσετε στο στάδιο της δράσης, πρέπει πρώτα να βιώσετε την προετοιμασία. Τι σημαίνει αυτό;
* Καταρχήν να φροντίσετε η περίοδος που θα κόψετε το τσιγάρο, να μην συμπίπτει με δυσκολίες και στενοχώριες, επειδή η διακοπή του καπνίσματος είναι ήδη από μόνη της μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου.
* Αποφύγετε, για παράδειγμα, τις ημέρες που η διάθεσή σας ή κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες πιθανόν να σας επηρεάσουν και να σας αποσπάσουν την προσοχή από την προσπάθειά σας. Τέτοιες είναι οι ημέρες, που έχετε πολύ άγχος (εξαιτίας της δουλειάς, των οικονομικών, ενός χωρισμού , ενός πρόσφατου θανάτου κ.λ.π.).
* Γενικά, σύμφωνα με τις στατιστικές τα αποτελέσματα της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος μπορεί να είναι θετικά αν: επιλέξετε ημερομηνία που να έχει κάποια συναισθηματική αξία για σας. Τέτοιες ημερομηνίες μπορεί να είναι: η ημερομηνία γενεθλίων σας, της γέννησης κάποιου από τα παιδιά σας, του γάμου σας, μιας σημαντικής επετείου για σας.
Βήμα 3ο: Βρείτε τον δικό σας τρόπο
Ως γνωστό, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι, διακοπής του καπνίσματος.
Από υποκατάστατα νικοτίνης που πουλιούνται στα φαρμακεία (όπως οι τσίχλες νικοτίνης και τα ειδικά αυ¬τοκόλλητα( που κολλούν στο δέρμα αποδεσμεύοντας σιγά- σιγά νικοτίνη), εισπνεόμενη νικοτίνη, καθώς και το χάπι κατά του καπνίσματος (περιέχει τη δραστική ουσία βαρενικλίνη, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των στερητικών συμπτωμάτων που προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης)..
Σημαντική βοήθεια προσφέρουν και κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι (όπως η υπνοθεραπεία και ο βελονισμός). Επίσης, σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, λειτουργούν και ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στα οποία εφαρμόζουν φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη.
Βήμα 4 : Ενημερωθείτε για τη διαδικασία των ειδικών ιατρείων
Όπως επισημαίνει η κ. Παρασκευή Κατσαούνου – πνευμονολόγος υπεύθυνη του Ειδικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στο Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός: «Στα Ιατρεία αυτά , που λειτουργούν πλέον επιτυχώς σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, με διεθνείς οδηγίες πάνω στη θεραπευτική παρέμβαση της διακοπής του καπνίσματος».
Ποια είναι η διαδικασία: Αφού κλείσετε τo ραντεβού σας (για το οποίο ίσως χρειαστεί να περιμένετε 8-10 ημέρες περίπου), συμπληρώνετε ένα ερωτηματολόγιο που στόχο έχει να βοηθήσει το γιατρό να καταγράψει το ιστορικό σας και να καταλάβει το μέγεθος της εξάρτηση σας από το τσιγάρο.
Στη συνέχεια αποφασίζετε από κοινού με τον υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος, ποια είναι η ημερομηνία που σας βολεύει να ξεκινήσετε τη διαδικασία και εφόσον αποφασιστεί, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθούν τυχόν βλάβες που ήδη έχει προκαλέσει το τσιγάρο (π.χ. αναπνευστικά προβλήματα). Από εκεί και πέρα ,σας αναλαμβάνει οργανωμένη ομάδα ειδικών η οποία και σας παρέχει:
* Ιατρική παρακολούθηση, χορήγηση φαρμακευτικής βοήθειας
* ψυχολογική στήριξη, καθώς και
* διαιτολογική καθοδήγηση (για να μην πάρετε βάρος). Η θεραπεία απεξάρτησης από τη νικοτίνη διαρκεί περίπου 3 μήνες, ενώ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η επιστημονική ομάδα επικοινωνεί μαζί σας, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και αν έχουν υπάρξει υποτροπές σας βοηθά να τις αντιμετωπίσετε.
Και μετά το κόψιμο του τσιγάρου, πως «ξεφεύγουμε» τις δύσκολες ώρες;
Για να επιτύχει η προσπάθεια απαλλαγής του καπνίσματος, πρέπει πάνω από όλα, να μάθετε να ελέγχετε τις επιτακτικές ανάγκες που θα έχετε στο πρώτο στάδιο της διακοπής, τόσο για να ανάψετε ένα τσιγάρο όσο και για να «τσιμπήσετε» κάτι.
Μπορείτε π.χ όταν σας πιάνει έντονη επιθυμία για τσιγάρο ή για φαγητό, να καταφεύγετε στα εξής «κόλπα»:
• στο μάσημα τσίχλας (χωρίς ζάχαρη)
• στο μάσημα κανέλας ή γαρίφαλου
• στο τσιμπολόγημα φρούτων και λαχανικών
• στα κράκερ και τα κριτσίνια διαίτης.
Για να μην υποκύψετε στον πειρασμό του τύπου «για σήμερα μόνο ένα τσιγαράκι» ή αφού δεν καπνίζω ας φάω τουλάχιστον ένα γλυκό:
• Απασχολήστε με κάτι άλλο τα χέρια σας (π.χ με ένα κομπολόι, λύστε σταυρόλεξα, γράψτε ή ζωγραφίστε).
• Ασχοληθείτε με τα φυτά ή τον κήπο σας.
• Ασκηθείτε( τόσο το ζωηρό περπάτημα, όσο και η ήπια άθληση ( τζόκιν, τένις, κολύμπι) θα βοηθήσουν όχι μόνο στην εκτόνωση από το στρες που συχνά συνοδεύει την έλλειψη του τσιγάρου, αλλά και στο έλεγχο του σωματικού βάρους.
• Αποφύγετε τους καφέδες (κάνουν πιο έντονη την έλλειψη νικοτίνης) και τους χώρους που συχνάζουν καπνιστές.
• Πλένετε συχνά τα δόντια σας. Η επιθυμία για κάπνισμα μειώνεται όταν αισθάνεστε το στόμα σας καθαρό.
• Να πετάξετε, επίσης, όλα τα τσιγάρα που υπάρχουν στο σπίτι, το γραφείο το αυτοκίνητο.
• Και μην ξεχνάτε πόσα θα ξοδεύατε τον μήνα αν καπνίζατε 20 τσιγάρα την ημέρα.
Προσοχή: Αν κόβοντας το τσιγάρο συνεχίσετε να τρώτε όσο τρώγατε ως καπνιστές και δεν κάνετε καμιά αλλαγή στις καθημερινές σας συνήθειες (ούτε καν μια σύντομη βόλτα) τότε σύμφωνα με τις στατιστικές:
έχετε 74% πιθανότητες να βάλετε γύρω στα 3-5 κιλά
έχετε 10% πιθανότητες να βάλετε γύρω στα 15 κιλά
έχετε μόνο 3% πιθανότητες να μην πάρετε ούτε γραμμάριο.
Και μην ξεχνάτε:
Κόβοντας το κάπνισμα και σχεδόν αμέσως, από το σβήσιμο του τελευταίου τσιγάρου, μελέτες έχουν δείξει πως:
• Μετά από 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την νικοτίνη αρχίζουν να επανέρχονται στις αρχικές τιμές
• Mετά από 2 ημέρες η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται, μέσα σε 2-12 εβδομάδες η καλή κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται, το τρέξιμο και το βάδισμα γίνονται ευκολότερα
• Mετά από 3-9 μήνες, ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και η κατάσταση των πνευμόνων βελτιώνεται.
• Τρεις με 9 μήνες επίσης από τη διακοπή του καπνίσματος, η σεξουαλική ικανότητα η οποία επηρεάζεται αρνητικά από το τσιγάρο, όπως και η γονιμότητα- βελτιώνονται σημαντικά.
• Σε άνδρες καπνιστές που έχουν σταματήσει το κάπνισμα σε ηλικία 35-39 ετών ένας μέσος όρος 5 ετών προστίθεται στη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες που σταμάτησαν το κάπνισμα στην ίδια ηλικία, προσθέτουν 3 χρόνια.
Οι αριθμοί που τρομάζουν:
* Το κάπνισμα αποτελεί τον υπ’ αριθμό 1 παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ είναι υπεύθυνο για το 30% όλων των καρκίνων.
* Το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες και το 80% στις γυναίκες οφείλονται στο κάπνισμα.
* Οι γυναίκες που καπνίζουν διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους άνδρες.
* Με κάθε τσιγάρο αφαιρούνται 5,5 λεπτά από την ζωή μας, δηλαδή όσο περίπου διαρκεί το κάπνισμα ενός τσιγάρου.
* Στο άτομο των 25 ετών πού καταναλώνει ένα πακέτο την ημέρα το προσδόκιμο επιβίωσης μειώνεται κατά 4,5 χρόνια. Με δύο πακέτα την ημέρα κατά 8 χρόνια.
* Ο καπνός σ’ ένα γεμάτο εστιατόριο μπορεί να προκαλέσει έξι φορές περισσότερη μόλυνση από ένα πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο.
Γράφει η Ρίτα Βελώνη
Πηγή: fractalart.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη