Αναισθησία: Εγκυμονεί τον κίνδυνο άνοιας; Έρευνα απαντά
Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας αργότερα, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να καθησυχάσει τις σχετικές ανησυχίες.

   Στο παρελθόν είχε εκφραστεί ο φόβος ότι η έκθεση του εγκεφάλου στη γενική αναισθησία μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας.

Η έρευνα, η οποία συνέκρινε την πορεία ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία στο παρελθόν με άλλους που είχαν κάνει μόνο περιφερειακή αναισθησία, δείχνει πως δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άνοιας για τους πρώτους.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάλας Σάιτζ του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής «Journal of the American Geriatrics Society», ανέλυσαν στοιχεία για 7.500 ζεύγη ατόμων άνω των 66 ετών που παρακολουθήθηκαν επί πέντε χρόνια μετά την επέμβαση και την αναισθησία (γενική ή περιφερειακή). Η μελέτη δεν βρήκε κάποια διαφορά στον κίνδυνο για διάγνωση άνοιας γι' αυτούς που είχαν κάνει γενική αναισθησία, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο περιφερειακή.

   «Πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν αλλαγές στη γνωστική λειτουργία τους αμέσως μετά από μία χειρουργική επέμβαση και αναρωτιούνται ποιο ρόλο μπορεί να έχει παίξει το είδος της αναισθησίας σε αυτές τις αλλαγές. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μορφή της αναισθησίας που χρησιμοποιείται στη διάρκεια ενός προγραμματισμένου χειρουργείου, είτε γενική είτε περιφερειακή, δεν σχετίζεται μακροπρόθεσμα με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», διαβεβαίωσε ο δρ Σάιτζ.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jgs.16834

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kato-i-xounta.jpg
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: Εγκλήματα «μη νομιμοφροσύνης» και η καταστολή της σκέψης
Πώς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στοχοποιούνταν ως «μιασμένα» και «αντεθνικά στοιχεία» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας
Εκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: Εγκλήματα «μη νομιμοφροσύνης» και η καταστολή της σκέψης
μητσοτακης
Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Τα διδάγματα του παρελθόντος μάς οδηγούν στα βήματα του μέλλοντος
Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Τα διδάγματα του παρελθόντος μάς οδηγούν στα βήματα του μέλλοντος