Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση σε κατάθλιψη και άγχος – Τι δείχνει νέα έρευνα
Οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άνδρες από τον κορονοϊό και οι νεότεροι επίσης περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες

Τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο παγκοσμίως το 2020 και η αιτία είναι ο κορονοϊός, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσίευσε σήμερα το ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εκτιμά τις παγκόσμιες επιπτώσεις που έφερε ο κορονοϊός σε μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και αγχώδεις διαταραχές, αναφέροντας τις αναλυτικά κατά ηλικία, φύλο και τοποθεσία σε 204 χώρες και περιοχές το 2020.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το 2020, οι περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και αγχώδους διαταραχής αυξήθηκαν κατά 28% και 26% αντίστοιχα.

«Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Ντάμιεν Σαντομαούρο του Κέντρου Έρευνας Ψυχικής Υγείας του Κουίνσλαντ, στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας.

«Ακόμη και πριν την πανδημία, τα συστήματα φροντίδας ψυχικής υγείας στις περισσότερες χώρες δεν είχαν επαρκείς πόρους και ήταν ανοργάνωτα. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόσθετης ανάγκης (…) θα είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην γίνει τίποτα», πρόσθεσε.

Οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άνδρες και οι νεότεροι επίσης περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες.

«Η πανδημία Covid-19 έχει επιδεινώσει πολλές υπάρχουσες ανισότητες και κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της ψυχικής ασθένειας. Δυστυχώς, για πολλούς λόγους, οι γυναίκες έχουν είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής της πανδημίας», ανέφερε η Αλίζε Φεράρι, που συνυπογράφει την μελέτη.

«Το κλείσιμο σχολείων και οι ευρύτεροι περιορισμοί που περιόρισαν τη δυνατότητα των νέων να μάθουν και να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους, σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο ανεργίας», συνέβαλαν επίσης στην περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των νέων, συμπληρώνει η ίδια.

Ως εύλογο συμπέρασμα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία το 2020 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον επιπολασμό διαταραχών.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η μελέτη τους ήταν περιορισμένη από την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο αιγαιου
Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
«Μετονομασία του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς μεταβολή του επιστημονικού πεδίου...
Πανεπιστημίου Αιγαίου: Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών