Thumbnail
Αρθρο του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου

Η Β12 είναι μια σημαντική βιταμίνη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών ιμοσφαιρίων αλλά συμβάλλει και στην καλή λειτουργία των νεύρων. Απορροφάται από το γαστρεντερικό μας σύστημα και είναι άφθονη στο κοτόπουλο, τα αβγά και τα ψάρια. Η έλλειψή της μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα δυσαπορρόφησης, προηγούμενο χειρουργείο, λήψη φαρμάκων ή διατροφή που δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα. Μπορεί να εμφανιστεί με διάφορα σημάδια, όπως:

Μούδιασμα. Αισθάνεστε τα χέρια ή τα πόδια σαν να είναι πάνω σε «καρφίτσες και βελόνες»; Η έλλειψη Β12 μπορεί να βλάψει το προστατευτικό περίβλημα που καλύπτει τα νεύρα σας και να προκαλέσει μούδιασμα.

Αίσθημα κρύων άκρων. Χωρίς αρκετή Β12, μπορεί να μην έχετε ικανοποιητικά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρετε το οξυγόνο στο σώμα σας (αναιμία). Αυτό μπορεί να σας κάνει να τρέμετε και να κρυώνετε, ειδικά στα χέρια και τα πόδια σας.

Προβλήματα συγκέντρωσης. Η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύγχυση, προβλήματα μνήμης και άνοια. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ισορροπία σας.

Περίεργη γλώσσα. Ο γιατρός σας μπορεί να το ονομάσει ατροφική γλωσσίτιδα. Μικροσκοπικά εξογκώματα στη γλώσσα, που ονομάζονται θηλές, αρχίζουν να χάνονται. Αυτό την κάνει να φαίνεται κάπως περίεργη, απαλή και γυαλιστερή.

Αδυναμία. Οι μύες σας μπορεί να μην έχουν δύναμη. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε κουρασμένοι ή ζαλισμένοι.

Αίσθημα παλμών. Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά σας χτυπά ξαφνικά ή χάνει τον φυσιολογικό ρυθμό. Μπορεί να το αισθανθείτε στο στήθος ή στον λαιμό σας.

Πληγέε στο στόμα. Μπορεί να εμφανίσετε έλκη ή πληγές στα ούλα ή τη γλώσσα σας. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής Β12, αναιμίας ή και άλλης πάθησης.

Τα επίπεδα της Β12 μετρώνται εύκολα με εξέταση αίματος. Σε περίπτωση έλλειψης, χρειάζονται διατροφικές αλλαγές αλλά μπορούν να δοθούν και συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα αυτά είναι γενικά ασφαλή. Για τους ενήλικους, συνιστώνται 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα, κατά μέσο όρο. Εάν πάρετε περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε, το σώμα σας θα αποβάλει το υπόλοιπο μέσω της ούρησης. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις θα μπορούσαν να έχουν κάποιες παρενέργειες, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, άγχος, ναυτία και εμέτους.

* Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi_aksiologisi
Συντριβή για την αξιολόγηση, νίκη για τους εκπαιδευτικούς: Μονιμοποίηση 45 νεοδιόριστων από το ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας!
Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ο αγώνας έφερε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξαν οι πρώτες/οι 45 εκπαιδευτικοί της Α΄ ΔΙΠΕ Αθήνας που...
Συντριβή για την αξιολόγηση, νίκη για τους εκπαιδευτικούς: Μονιμοποίηση 45 νεοδιόριστων από το ΠΥΣΠΕ Α' Αθήνας!
foto_education_pencils_molyvia.jpg
Ειδική Αγωγή: Τα λειτουργικά κενά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Ειδική Αγωγή: Ενημέρωση από τον αιρετό Τάκη Ρουμπή για τα λειτουργικά κενά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
Ειδική Αγωγή: Τα λειτουργικά κενά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
πιερρακακης
Πιερρακάκης: Συγκρότησε 5 ομάδες στο ΥΠΑΙΘΑ για την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων e-εγγραφές, e-doatap, GIS- based «Χωροταξικό», synsyn και formes
Οι ομάδες θα λειτουργούν εντός ωραρίου εργασίας και στην περίπτωση που θα λειτουργούν εκτός ωραρίου, θα καταβάλλεται αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις...
Πιερρακάκης: Συγκρότησε 5 ομάδες στο ΥΠΑΙΘΑ για την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων e-εγγραφές, e-doatap, GIS- based «Χωροταξικό», synsyn και formes