εγκέφαλος
Ποιοι εμφανίζουν το σύμπτωμα της μακράς Covid

Η «ομίχλη εγκεφάλου» (Brain Fog) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σύγχυσης και μειωμένου βαθμού πνευματικής διαύγειας, όπως αναφέρεται στο onmed.gr

Σύμφωνα με έρευνες, η συχνότητά εμφάνισής της είναι σε ένα ανά διακόσια άτομα στο γενικό πληθυσμό, με έντονη την παρουσία της στους ογκολογικούς ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία.

Μετά την εμφάνιση της Covid-19, η ομίχλη εγκεφάλου παρατηρείται συχνά σε άτομα με Long Covid.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ομίχλης εγκεφάλου περιλαμβάνουν μειωμένη πνευματική οξύτητα, γνωστικά προβλήματα, δυσκολίες στην ικανότητα συγκέντρωσης και εκτέλεσης πολλαπλών καθηκόντων ταυτοχρόνως, προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, προβλήματα με την ολοκλήρωση εργασιών και τον προγραμματισμό καθώς και έντονη υπνηλία ή σύγχυση.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, οι θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή στους πνεύμονες, μπορεί να ευθύνονται για ορισμένα συμπτώματα της μακράς Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής ομίχλης και της κόπωσης.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λέστερ στη Βρετανία, εντόπισαν μοριακές «υπογραφές» στο αίμα που συνδέονται με την εγκεφαλική ομίχλη και την κόπωση, σε ασθενείς που νόσησαν με μακρά Covid-19.

Ερευνητική ομάδα

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις πρωτεΐνες του αίματος σε περισσότερους από 1.800 ασθενείς που είχαν νοσήσει με κορονοϊό και είχαν νοσηλευθεί, και διαπίστωσαν ότι κατά τη στιγμή της λοίμωξης, εκείνοι που ανέπτυξαν μακροχρόνια γνωστικά προβλήματα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ινωδογόνο ή ενός πρωτεϊνικού θραύσματος που ονομάζεται D-dimer. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 16% των ασθενών αυτών αντιμετώπιζαν προβλήματα σκέψης, συγκέντρωσης ή μνήμης για τουλάχιστον έξι μήνες. Η μακρά Covid-19 μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από ηπιότερες λοιμώξεις από κορονοϊό.

Ωστόσο η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι τα ευρήματά της αφορούν μόνο τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν και ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού δοκιμάσουν πιθανές θεραπείες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πολ Χάρισον, οι παράγοντες πρόβλεψης και ο εντοπισμός των πιθανών μηχανισμών ήταν «ένα βασικό βήμα» για την κατανόηση της εγκεφαλικής ομίχλης μετά από νόσηση με κορονοϊό. Μπορεί όμως να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της μακράς Covid.

«Τόσο το ινωδογόνο όσο και το D-dimer εμπλέκονται στην πήξη του αίματος και έτσι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι θρόμβοι αίματος είναι μια αιτία των γνωστικών προβλημάτων μετά τη νόσηση με κορονοϊό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Μαξ Τακέ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το ινωδογόνο μπορεί να επιδρά άμεσα στον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία του, ενώ η παρουσία του D-dimer συχνά υποδηλώνει θρόμβους αίματος στους πνεύμονες. Επίσης, τα προβλήματα στον εγκέφαλο μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη οξυγόνου», συμπλήρωσε.

Όσοι ασθενείς είχαν υψηλά επίπεδα D-dimer ένιωθαν υπερβολική κόπωση, δύσπνοια και δυσκολεύονταν να παραμείνουν στην εργασία τους.

Η εξέταση των επιπέδων των πρωτεϊνών στο αίμα των ασθενών, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τους ασθενείς που πρέπει να λάβουν έγκαιρα θεραπεία για θρόμβους.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σχολική αίθουσα
Ιδιωτικά σχολεία: Διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Λατινοπούλου ότι η γιορτή του Πολυτεχνείου «δεν γιορτάζεται»
«Ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, δηλώνουμε ότι αυτό είναι απόλυτα αναληθές. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στα ιδιωτικά σχολεία έγιναν δράσεις,...
Ιδιωτικά σχολεία: Διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Λατινοπούλου ότι η γιορτή του Πολυτεχνείου «δεν γιορτάζεται»
ekpa
Το Ε.Κ.Π.Α. συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του ρόλου και του έργου της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, του νέου Στρατηγικού Σχεδίου του ΕΚΠΑ
Το Ε.Κ.Π.Α. συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
panepistimio amfitheatro
Επιστολή της ΔΑΠ στον Πιερρακάκη: Ζητά δωρεάν πρόσβαση σε νομικές βάσεις δεδομένων για τους φοιτητές Νομικής
Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για δωρεάν διανομή «πολυκώδικα» σε όλες τις Νομικές σχολές της...
Επιστολή της ΔΑΠ στον Πιερρακάκη: Ζητά δωρεάν πρόσβαση σε νομικές βάσεις δεδομένων για τους φοιτητές Νομικής