κοπέλα Βερολίνο
Τι έδειξε έρευνα για την ανεπάρκεια σιδήρου στις νέες γυναίκες

Ανησυχητικά ευρήματα φέρνει νέα έρευνα, κατά την οποία τονίζεται το γεγονός ότι τέσσερα στα δέκα κορίτσια και νεαρές γυναίκες, ηλικίας κάτω των 21 ετών, έχουν ανεπάρκεια σιδήρου.

Μάλιστα, ρόλο σε αυτό παίζει η έμμηνος ρύση και η διατροφή τους.

Η σημασία του σιδήρου

Η σημαντική απώλεια αίματος με την περίοδο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανεπάρκεια σιδήρου και για σιδηροπενική αναιμία, λένε οι ερευνητές. Δυστυχώς πολλά κορίτσια δεν αναπληρώνουν το αίμα που χάνουν, επειδή δεν καταναλώνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής τους. Ο κίνδυνος αυτός απειλεί κυρίως όσες είναι χορτοφάγοι ή αυστηρά χορτοφάγοι.

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων – των κυττάρων του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.

Πώς επηρεάζει η έλλειψη σιδήρου

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Angela Christine Weyand, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Μεταξύ άλλων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά:

  • Τον ύπνο
  • Τη νόηση
  • Την ενεργητικότητα
  • Την ψυχική διάθεση

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σιδήρου έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία», είπε η Dr. Weyand. «Το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Ωστόσο η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί σημαντικά».

Υπάρχουν και αρκετές φυτικές πηγές σιδήρου, αλλά η απορρόφησή του από αυτές είναι πιο δύσκολη. Μεταξύ άλλων περιέχεται σε φακές, φασόλια, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού κ.λπ.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για τα επίπεδα σιδήρου σε 3.490 κορίτσια και νεαρές γυναίκες, ηλικίας 12 έως 21 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, το 38,6% των κοριτσιών είχαν ανεπάρκεια σιδήρου. Επιπλέον, το 6,3% είχαν σιδηροπενική αναιμία, δηλαδή αναιμία που προκλήθηκε από την ανεπάρκεια σιδήρου.

Η σιδηροπενική αναιμία προκαλεί πολλά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Κόπωση
  • Λαχάνιασμα
  • Ωχρό δέρμα
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Αίσθημα ζάλης
  • Ασυνήθιστη λαχτάρα για μη-εδώδιμα πράγματα, όπως πάγος ή χαρτί

«Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με μία απλή εξέταση αίματος», είπε η Dr. Weyand. «Η εξέταση αυτή είναι η μέτρηση της φερριτίνης, που αντιπροσωπεύει τις αποθηκευμένες στον οργανισμό ποσότητες σιδήρου. Αν η φερριτίνη είναι χαμηλή, απαιτείται λήψη συμπληρώματος σιδήρου. Τον περιέχουν επίσης πολλές πολυβιταμίνες».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

open eu
Συμμαχία OpenEU: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Η OpenEU είναι μία από τις 14 νέες συμμαχίες, που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής...
Συμμαχία OpenEU: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Ανοικτού Πανεπιστημίου