metaptyxiako-hgesia-ygeia
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα μη σωματικά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης

Αρκετά συχνή φαίνεται να είναι η ψυχιατρική εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης σύμφωνα με έρευνα.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως τα σωματικά συμπτώματα είναι πιο πιθανό να μας κατευθύνουν στη διάγνωση της νόσου, αλλά η ψυχολογική διάσταση του ζητήματος δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) εντόπισαν ψυχιατρικές εκδηλώσεις σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση κατά την πρόδρομη περίοδο, το χρονικό διάστημα δηλαδή που παρεμβάλλει μεταξύ της προνοσηρής περιόδου και της εκδήλωσης των πρώτων συμπτωμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προβλήματα όρασης (θολή όραση, διπλωπία), τα αδύναμα άκρα, η αίσθηση μυρμηγκιάσματος, η αστάθεια, προβλήματα μνήμης και κόπωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Μάριου Οικονόμου στο ygeiamou.gr.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Neurology, τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση -μία από τις συχνότερες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και η πιο κοινή χρόνια φλεγμονώδης, απομυελινωτική και νευροεκφυλιστική ασθένεια- έχουν διπλάσιες πιθανότητες ψυχικής νόσου πριν από τα συνήθη σωματικά συμπτώματα.

«Για πολύ καιρό, επικρατούσε η θεωρία πως η κλινική εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης ξεκινούσε μόνο με το πρώτο σύμπτωμα συνεπεία της απομυελίνωσης, όπως τα προβλήματα όρασης» ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Helen Tremlett, Καθηγήτρια Νευρολογίας στο UBC και μέλος του Κέντρου για την Υγεία του Εγκεφάλου Djavad Mowafaghian. Η καθηγήτρια τόνισε τη σημασία της πρόδρομης περιόδου κατά την οποία η πάθηση μπορεί να εκδηλώνεται εμμέσως αλλά, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, για την πολλαπλή σκλήρυνση δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

«Εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την πολλαπλή σκλήρυνση έγκαιρα, η θεραπεία θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει νωρίτερα, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων» πρόσθεσε. Σήμερα, εκτιμάται ότι επηρεάζει 2,8 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με πλέον ευάλωτες ομάδες τις γυναίκες (2-3 φορές συχνότερη απ’ ό,τι στους άνδρες) και τις παραγωγικές ηλικίες, με τις περισσότερες διαγνώσεις να πραγματοποιούνται μεταξύ 20 και 40 ετών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γλώσσα - Συζήτηση
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!
Την επόμενη φορά που θα πεις «κάναμε update στο app», δοκίμασε να πεις «έγινε ενημέρωση στην εφαρμογή». Ίσως εκπλαγείς με το πόσο φυσικά ακούγεται!
Κι όμως, αυτή η λέξη που λες κάθε μέρα… έχει ελληνικό όνομα!