Το κρουασάν είναι ένα εξαιρετικά γευστικό σνακ, το οποίο όλοι αγαπάνε και καταναλώνουν αφειδώς, από όπου κι αν προέρχεται.
Όμως κρουασάν από κρουασάν διαφέρει αρκετά, τόσο γευστικά όσο και από άποψη επεξεργασίας. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς το κρουασάν των σούπερ μάρκετ κρύβει περισσότερα συντηρητικά σε σχέση με ένα που έχει παρασκευαστεί και πωληθεί φρέσκο στον φούρνο.
Τι συμβαίνει με τα κρουασάν
Η κλασική συνταγή σκέτου κρουασάν που προτείνει η Le Cordon Blue για την παρασκευή 1.250 γρ. σφολιάτας, χρειάζεται: 375 γρ. Βούτυρο, 500 γρ. σκληρό αλεύρι, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 250ml κρύο νερό. Με σημείωση «επιλέξτε το βούτυρο με την υψηλότερη ποιότητα της αγοράς γιατί εκεί κρύβεται το μεγάλο μυστικό του καλού κρουασάν και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου».
Πόσο απέχει όμως το κρουασάν που μοσχοβολάει ποιοτικό βούτυρο από αυτό που βρίσκουμε τυποποιημένο και στοιβαγμένο μαζί με άλλα, στα ράφια των υπεραγορών; Σε αντίθεση με τα τέσσερα υλικά που αναφέρονται στην κλασική συνταγή, στα τυποποιημένα κρουασάν με γέμιση μια τυχαίας επιλογής ετικέτα αναφέρει: Αλεύρι σίτου, γέμιση κρέμα κακάο 31% (φυτικά έλαια: φοινικέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο σε μεταβαλλόμενες αναλογίες), ζάχαρη, γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν, σιρόπι γλυκόζης, κακάο αποβουτυρωμένο 5%, λακτόζη, πρωτεΐνες γάλακτος, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, αλάτι, υγροσκοπικά μέσα (γλυκερίνη, σιρόπι σορβιτόλης), συντηρητικό: (σορβικό κάλιο, προπιονικό ασβέστιο), ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, αρωματικές ύλες, μαργαρίνη (φοινικέλαιο, πλήρως ραφιναρισμένο σογιέλαιο, νερό, αλάτι, γαλακτωματοποιητής (μονό- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων), χρωστική ουσία (β- καροτένιο), μαγιά, κρόκος αυγού σε σκόνη, υγροσκοπικά μέσα: γλυκερίνη, γαλακτοματωποιητές (μονό- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, μονοελαϊκή πολυοξυ- αιθυλένο- σορβιτάνη, στεάτουλο -2-γαλακτυλικό νάτριο), σταθεροποιητής: κόμμι κυτταρίνης. Μπορεί να περιέχει σόγια, σογιέλαιο, ξηρούς καρπούς και θειώδη ενώσεις.
Η νομοθεσία
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, τα κρουασάν εντάσσονται στην κατηγορία «Εκλεκτά Αρτοσκευάσματα», τα οποία παρασκευάζονται με ανάλογο τρόπο με τον άρτο, διαφέρουν όμως χαρακτηριστικά απ’ αυτόν, ως προς τους μακροσκοπικούς και οργανοληπτικούς χαρακτήρες λόγω της προσθήκης σ’ αυτά και άλλων επιτρεπόμενων υλικών όπως γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, τυροκομικά προϊόντα, αυγά, λιπαρές και γλυκαντικές ουσίες, προϊόντα τομάτας, ελιές, αρτυματικές ύλες κτλ.
Επιτρέπεται η χρήση πρόσθετων σύμφωνα με τις αρχές του quantum satis, που σημαίνει ότι δεν καθορίζεται μέγιστο αριθμητικό επίπεδο και ότι οι ουσίες χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή παρασκευαστική πρακτική, σε επίπεδο όχι υψηλότερο από αυτό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό την προϋπόθεση ότι ο καταναλωτής δεν παραπλανάται.
Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται η χρήση πρόσθετων, συντηρητικών και αντιοξειδωτικών υπό προϋποθέσεις. Σορβικά Ε200, Ε202, Ε 203, προπιονικά Ε280, Ε281, Ε282, Ε283 που χρησιμοποιούνται ενάντια των μυκήτων, εκχυλίσματα δεντρολίβανου Ε392. Φουμαρικό οξύ Ε297 που ρυθμίζει την οξύτητα σε υλικά γέμισης και τελικές επικαλύψεις. Φωσφορικά Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε343, Ε450, Ε451, Ε452 που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Αδιπικά Ε355, Ε356, Ε357 σε υλικά γέμισης και τελικής επικάλυψης. Αλγινική προπανοδιόλη 1,2 Ε405. Κόμμι καράγια Ε416 που δρα ως σταθεροποιητής.
Πολυοξυ-αιθυλενοσορβιτάνες (polysorbates) E433, E434, E435, E436. Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη Ε473, σακχαρογλυκερίδια Ε474. Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων Ε475. Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη – 1,2 Ε477. Στεατοϋλο – 2- γαλακτικό νάτριο Ε481, στεατοϋλο – 2-γαλακτυλικό ασβέστιο Ε482. Τρυγικό στεατύλιο Ε483. Σορβιτάνες Ε491, Ε492, Ε493, Ε494, Ε495. και άλλα.
Επιτρέπεται ο αρωματισμός (πχ. βουτύρου) με αβλαβείς αρωματικές ουσίες, εγκεκριμένες και κατάλληλες για τρόφιμα. Εκτός από τη ζάχαρη, η χρήση κάθε γλυκαντικής ή άλλης ουσίας μπορεί να προσδώσει ιδιάζοντες οργανοληπτικούς χαρακτήρες που πρέπει να δηλώνεται σαφώς στον καταναλωτή.
Πηγή: olivemagazine.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη