κολοκύθες
Και όμως η κολοκύθα έχει πολλά οφέλη

Η κολοκύθα είναι πιο ευρέως γνωστή κατά την εποχή του Halloween, καθώς χρησιμοποιείται ως «καμβάς» για διάφορα σχέδια που χαράζονται πάνω της.

Εντούτοις, πέρα από τη χρήση της για το στολισμό, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας και είναι καλύτερη κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Βοηθάει στην πέψη

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη σάρκα κολοκύθας περιέχει 7,1 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας την εξαιρετική πηγή. Η σάρκα της κολοκύθας είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών. Η πηκτίνη είναι ένα φυσικό πρεβιοτικό, το οποίο βοηθά τα καλά υγιή μικρόβια στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κολοκύθα είναι καλά ανεκτή από άτομα με προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επειδή έχει κάλιο

Οι μπανάνες δεν είναι η μόνη επιλογή όταν χρειάζεστε αρκετό κάλιο. Ένα φλιτζάνι κονσέρβας απλής κολοκύθας παρέχει 505 χιλιοστόγραμμα (mg) αυτού του θρεπτικού συστατικού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α

Η κολοκύθα έχει την κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-καροτίνη, την οποία το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Το βήτα-καροτένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδών, μια κατηγορία χρωστικών που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά και δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά. Η κολοκύθα περιέχει περισσότερη βήτα-καροτίνη από πολλά άλλα τρόφιμα στην κουζίνα σας. Άλλες πηγές τροφίμων με βήτα-καροτίνη περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, καρότα, πορτοκαλί πιπεριές και πεπόνι.

Είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες Α, C και Ε. Η βιταμίνη C σε 1 φλιτζάνι απλή κονσέρβα κολοκύθας φτάνει τα 10,3 mg. Συμβάλλει επίσης στην αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου.

Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του σώματος σε προσβλητικούς παράγοντες ή τραυματισμούς. Η οξεία φλεγμονή είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη, όπως όταν κόψετε κατά λάθος το δάχτυλό σας, και συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που συνδέονται με την αναπηρία και τη θνησιμότητα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι νεφρικές παθήσεις και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Η βήτα-καροτίνη εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, σύμφωνα με έρευνα στο In Vivo. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η βήτα-καροτίνη ασκεί ισχυρότερες δράσεις από το λυκοπένιο, ένα άλλο καροτενοειδές, το οποίο είναι σε αφθονία στις ντομάτες.

Προστατεύει την καρδιά

Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως η κολοκύθα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς. Η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για την καρδιά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Συμβάλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος

Ο ψευδάργυρος, οι φυτικές ίνες, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη (καροτενοειδή) και οι βιταμίνες A, C και E στις κολοκύθες είναι ευεργετικά στοιχεία της διατροφής για τα μάτια και τα μάτια.

Πηγή: healthstories.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA metaptixiaka
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος