Σπουδαία έρευνα: Νευρολόγος βρήκε την "κόλλα" των αναμνήσεων κατά του Αλτσχάιμερ
Νευρολόγος βρήκε την "κόλλα" των αναμνήσεων - Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ

Τη χημική διεργασία δύο πρωτεϊνών που μετατρέπουν την προσωρινή μνήμη σε μακροπρόθεσμη διατηρώντας ενεργοποιημένες τις σχετικές εγκεφαλικές συνάψεις εντόπισε έρευνα του Πανεπιστημίου Downstate της Νέας Υόρκης υπό τον νευρολόγο Τοντ Σάκτορ.

Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπείας για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι αναμνήσεις σχηματίζονται όταν μια συγκεκριμένη εμπειρία προκαλεί την αντίδραση νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Κάθε φορά που ανακαλείται αυτή η εμπειρία, η σύνδεση μεταξύ των νευρώνων ενισχύεται. Κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει η πρωτεΐνη κινάσης Mzeta (PKMzeta).

H "κόλλα" των αναμνήσεων 

Αυτά είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες στους επιστήμονες, όμως υπήρχαν αρκετά αδύναμα σημεία στη θεωρία. Αυτά έρχεται να αντιμετωπίσει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Advances».

Η πρωτεΐνη KIBRA (συνδέεται με τον εγκέφαλο αλλά και τα νεφρά) λειτουργεί ως «κόλλα» που στερεοποιεί τον σχηματισμό μνήμης, βοηθώντας η βραχυπρόθεσμη ανάμνηση να εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμη μνήμη. Ερευνώντας τη θεωρία στο εργαστήριο, υπέβαλαν ποντίκια σε ηλεκτροσόκ σε συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια εξέτασαν αν τις θυμούνται.

Όταν αποκλείστηκε η αλληλεπίδραση KIBRA και PKMzeta, η μακροπρόθεσμη χωρική μνήμη των ποντικιών αδυνάτισε. Αντιθέτως, όταν η αλληλεπίδραση διατηρήθηκε αλλά η PKMzeta υποβαθμίστηκε, προέκυψαν νέοι δεσμοί KIBRA και PKMzeta στον ιππόκαμπο, βοηθώντας στη διατήρηση της μνήμης των ποντικών. «Κατά τον σχηματισμό της μνήμης οι συνάψεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ενεργοποιούνται και η KIBRA τοποθετείται επιλεκτικά σε αυτές», εξηγεί ο καθηγητής Σάκτορ.

Η KIBRA λειτουργεί δηλαδή σαν κόλλα, συνδέοντας τις ισχυρές συνάψεις και καθοδηγώντας την PKMzeta σε αυτές.

Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικά στάδια, θα μπορούσε στο μέλλον να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη θεραπειών για διαταραχές του εγκεφάλου που προκαλούν απώλεια μνήμης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleia_mathites
Τι βρίσκεται πίσω από την "απόβαση" επενδυτικών funds και τις εξαγορές ιδιωτικών σχολείων;
Γιώργος Χριστόπουλος (πρόεδρος ΟΙΕΛΕ): Τριπλό, θανατηφόρο cocktail εμπορευματοποίησης («ιδιωτικά πανεπιστήμια - Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής -...
Τι βρίσκεται πίσω από την "απόβαση" επενδυτικών funds και τις εξαγορές ιδιωτικών σχολείων;
panelladikes
Υπουργείο Παιδείας: Εξετάζεται η πρόταση να οργανώνονται δυο φορές πανελλαδικές εξετάσεις για τους τελειόφοιτους Λυκείου
Πανελλαδικές δύο φορές τον χρόνο προς όφελος των μαθητών
Υπουργείο Παιδείας: Εξετάζεται η πρόταση να οργανώνονται δυο φορές πανελλαδικές εξετάσεις για τους τελειόφοιτους Λυκείου