Μια νέα, προηγμένη φορετή συσκευή που μοιάζει με αστερία υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην απομακρυσμένη παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας, καταγράφοντας κρίσιμα δεδομένα με ακρίβεια που ξεπερνά το 90%. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι στις Ηνωμένες Πολιτείες και αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών ανωμαλιών.
Η συσκευή διαθέτει πέντε εύκαμπτους «βραχίονες» με αισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται γύρω από την καρδιά και παραμένουν σταθεροί ακόμη και κατά την κίνηση του χρήστη – ένα βασικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις συμβατικές λύσεις. Οι αισθητήρες συλλέγουν ταυτόχρονα ηλεκτρικά και μηχανικά σήματα, προσφέροντας στους ειδικούς μια ολοκληρωμένη εικόνα της καρδιακής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον Σιτσένγκ Τσεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και μεταδιδακτορικό συνεργάτη, «η συσκευή, εμπνευσμένη από την ανατομία ενός αστερία, καταγράφει με υψηλή ακρίβεια τις πολύπλοκες λειτουργίες της καρδιάς, χάρη στην ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής».
Μέσω σύνδεσης με εφαρμογή σε smartphone, η συσκευή προσφέρει συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και ειδοποιεί σε περίπτωση εντοπισμού ανησυχητικών ενδείξεων. Τα δεδομένα μεταφέρονται άμεσα στους γιατρούς μέσω Bluetooth, διευκολύνοντας την κατ’ οίκον φροντίδα των ασθενών και μειώνοντας την ανάγκη για συχνές επισκέψεις σε ιατρικά κέντρα.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που «τρέχει» πίσω από τη συσκευή έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλο όγκο δεδομένων από υγιή και καρδιοπαθή άτομα, επιτρέποντας την ακριβή φιλτραρίση των παρεμβολών από την κίνηση του σώματος.
Ωστόσο, παραμένει ένα τεχνικό ζήτημα που οι ερευνητές προσπαθούν να επιλύσουν: η πιθανότητα πρόκλησης δερματικών ερεθισμών μετά από παρατεταμένη χρήση. Όπως επισημαίνει ο Ζενγκ Γιάν, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, οι επιστήμονες εργάζονται ήδη πάνω στην εξέλιξη ενός νέου, πορώδους υλικού που θα είναι πιο φιλικό προς το δέρμα.
Η φορετή αυτή καινοτομία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της βελτίωσης, ωστόσο η δυναμική της για την ενίσχυση της πρόληψης και της παρακολούθησης καρδιακών παθήσεων είναι ήδη εμφανής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ