Μια συνέντευξη από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη πήρε η Χριστίνα Κοψίνη (Εφημερίδα των Συντακτών) και την παρουσιάζουμε καθώς σε πολλά σημεία έχει ενδιαφέρον.
• Χριστίνα Κοψίνη: Τι θα κάνετε για να αξιοποιηθούν σωστά τα κονδύλια που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση και τα προγράμματα απασχόλησης;
Θα είμαστε απολύτως υπεύθυνοι και άξιοι της μοίρας μας εάν δεν τα αξιοποιήσουμε όπως πρέπει, διότι οι πόροι είναι πραγματικά τόσοι που επιτρέπουν να δημιουργήσουμε τους εργαζόμενους του μέλλοντος, να δώσουμε σοβαρή επαγγελματική διέξοδο σε πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και ταυτόχρονα λύση στο πρόβλημα των επιχειρήσεων που δεν βρίσκουν το προσωπικό που χρειάζονται.
• Χριστίνα Κοψίνη: Πώς θα γίνει αυτό, όταν συνήθως τα προγράμματα είναι τμηματικά, μικρά, σκόρπια;
Άδωνις Γεωργιάδης: Ενα παράδειγμα: Ανακοινώνουμε με τον κ. Πιερρακάκη πρόγραμμα επιμόρφωσης για 100 χιλιάδες εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες. Θα αγοράσουμε πακέτο διεθνές, δηλαδή πιστοποίηση η οποία ισχύει σε όλα τα μέρη του κόσμου και όποιος εργαζόμενος το έχει, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη εταιρεία και σε όλα τα μέρη του κόσμου, θα αναγνωρίζεται η γνώση του στη χρήση υπολογιστή και δεν θα έχουμε πλέον ένα εγχωρίως καταναλωνόμενο είδος, αμφιβόλου ποιότητας.
• Χριστίνα Κοψίνη: Μήπως η ΔΥΠΑ έχει λίγο αυτονομηθεί ως προς τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου;
Άδωνις Γεωργιάδης: Με τη ΔΥΠΑ έχω εξαιρετική συνεργασία και ο κ. Πρωτοψάλτης απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης μου. Θα δούμε ποια είναι η πραγματική επιτυχία των προγραμμάτων που υλοποιούνται, γιατί ένα πρόγραμμα θα κρίνεται στην πορεία του.
• Χριστίνα Κοψίνη: Θα ζητήσετε αξιολόγηση των προγραμμάτων;
Άδωνις Γεωργιάδης: Η κεντρική μου ιδέα είναι να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό, ώστε η πιστοποίηση να μην εξαντλείται σε ένα εγχώριο μητρώο εταιρειών αλλά να μπουν οι μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι και θα εξασφαλίσουν ότι η ποιότητα των προγραμμάτων είναι πραγματική.
• Χριστίνα Κοψίνη:Τι είναι αυτό που εμποδίζει έναν υπουργό της Ν.Δ. να κάνει ένα μαζικό πρόγραμμα απασχόλησης και κατάρτισης;
Άδωνις Γεωργιάδης: Tίποτε δεν εμποδίζει. Αλλά εδώ έχουμε μία ιδιομορφία. Τα προγράμματα κατάρτισης πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Εγκαινιάζουμε διάλογο με όλη την αγορά και τους θεσμικούς εκπροσώπους, για να μας επιδείξουν τις πραγματικές ανάγκες και τα επαγγέλματα στα οποία εάν έχει κάποιος δεξιότητες θα βρει δουλειά.
• Χριστίνα Κοψίνη: Εχετε έναν Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας που σταδιακά υποβαθμίστηκε.
Άδωνις Γεωργιάδης: Εχουμε αναθέσει να μας κάνει μελέτη και θα λάβω υπόψη μου και αυτά που θα πει ο Μηχανισμός και αυτά που θα πει η αγορά. Ο σκοπός μου είναι όταν πατήσω το κουμπί να κάνω το μεγάλο πρόγραμμα, να έχει πραγματικό αντίκρισμα. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω πρόγραμμα για να πω ότι έκανα απορρόφηση πόρων. Με νοιάζει να κάνω πρόγραμμα που θα δώσει λύση και στον εργαζόμενο και στην επιχείρηση που έχει μεγάλη έλλειψη εργαζομένων σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Και το μεγαλύτερο στοίχημά μου ως υπουργός Εργασίας είναι να λύσω αυτόν τον κόμπο. Είναι ένας κόμπος που πρέπει να λυθεί.
• Χριστίνα Κοψίνη: Εξετάζετε θετικά την επιμόρφωση προσφύγων;
Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό είναι ζήτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εμείς μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτούς που έχουν ήδη εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, δεν μπορώ να ασκήσω κυβερνητική πολιτική για να βάλω στην αγορά εργασίας κάποιον που σήμερα είναι σε χώρο υποδοχής. Είναι θέμα άλλου υπουργείου.
• Χριστίνα Κοψίνη: Πώς εξηγείται ότι ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 11%, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού;
Άδωνις Γεωργιάδης: Ως υπουργός Ανάπτυξης, σας διαβεβαιώνω ότι τα περισσότερα αιτήματα που είχα από τις επιχειρήσεις ήταν «βρείτε μου εργαζομένους». Λίγο οξύμωρο εάν η ανεργία καταγράφεται στο 11,5% και ταυτόχρονα τα ξενοδοχεία δεν βρίσκουν ρεσεψιονίστ και υπαλλήλους, οι υποδομές δεν βρίσκουν προσωπικό, η εστίαση σερβιτόρους και τα χωράφια αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν εργάτες γης…
• Χριστίνα Κοψίνη: Μήπως φταίνε οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές;
Άδωνις Γεωργιάδης: Φυσικά, μπορεί να είναι χαμηλή η αμοιβή και να πρέπει να ανέβει. Στον τουρισμό, που αυξήθηκε ο μέσος μισθός, σιγά σιγά το πρόβλημα θεραπεύτηκε σε έναν βαθμό. Κι εκεί που έγιναν οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις, στη Μήλο ή στη Σαντορίνη, το πρόβλημα λύθηκε.
• Χριστίνα Κοψίνη: Αρα, όπου έχουμε νόμιμη αύξηση του μισθού και όχι «μαύρη» εργασία, παρατηρείται βελτίωση.
Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός μας στόχος της τετραετίας. Να εφαρμόσουμε σωστά τη νομοθεσία και την επιμόρφωση για να συναντήσει ο μέσος μισθός την πραγματική ανάγκη της σημερινής αγοράς εργασίας.
• Χριστίνα Κοψίνη: Γιατί όμως η πολιτική σας δεν αντιμετωπίζει αυτό που αποκαλούμε «μαύρα»;
Άδωνις Γεωργιάδης: Οχι, το αντιμετωπίζει. Η πολιτική του Γιάννη Βρούτση να βάλει 10.500 ευρώ πρόστιμο αν πιάσουμε αδήλωτο εργαζόμενο…
• Χριστίνα Κοψίνη: Τα πρόστιμα εκπίπτουν με τις ενστάσεις…
Άδωνις Γεωργιάδης: Δούλεψε η ρύθμιση Βρούτση.
• Χριστίνα Κοψίνη: Ασπάζεστε την άποψη ότι τα «μαύρα» είναι κι αυτά ένα μέσο για να αυξηθεί το ΑΕΠ;
Άδωνις Γεωργιάδης: Το αντίθετο.
• Χριστίνα Κοψίνη: Είστε αποφασισμένοι να πάρετε μέτρα για να γίνουν «άσπρες» και οι πληρωμές των ελεύθερων επαγγελματιών, των ηλεκτρολόγων, των υδραυλικών;
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν γίνεται διαφορετικά. Η ψηφιακή κάρτα, λόγου χάρη, όταν εφαρμοστεί σωστά και στην αγορά εργασίας, θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο στα χέρια του κράτους για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας.
• Χριστίνα Κοψίνη: Και πώς θα κάμψετε τις αντιδράσεις των μικρών επιχειρήσεων;
Άδωνις Γεωργιάδης: Θα εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα μετά θρησκευτικής ευλαβείας, αφού μιλήσουμε με τον κάθε κλάδο ξεχωριστά για να δούμε τα ειδικά προβλήματα που έχει κάποιος επιχειρηματικός κλάδος.
• Χριστίνα Κοψίνη: Θα αντισταθμίσετε την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας με ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις και αποφυγή δήλωσης των υπερωριών;
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν έχουμε καμία ανοχή σε καμία απλήρωτη υπερωρία. Αυτό που υπάρχει, αφού με ρωτάτε, είναι το πραγματικό γεγονός σε ορισμένες βιομηχανίες. Ενας εργάτης μπορεί να πηγαίνει στη δουλειά του στις 8 π.μ. αλλά πραγματική δουλειά πιάνει στις 8.30. Στο διάστημα 8.00 με 8.30 βάζει τα ρούχα του και πάει με το λεωφορείο στη δουλειά του. Υπάρχει λοιπόν ένα θέμα πώς θα καταγράψουμε σωστά τις πραγματικές ώρες εργασίας των εργαζομένων. Αλλά εγώ δεν θέλω να υπάρχει απλήρωτη υπερωρία ούτε κατά ένα δευτερόλεπτο. Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.
• Χριστίνα Κοψίνη: Όμως δυσκολεύεστε στον έλεγχο μετά και τη μετάβαση του ΣΕΠΕ στην οικογένεια των Ανεξάρτητων Αρχών.
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν ήταν κακό πράγμα η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής.
• Χριστίνα Κοψίνη: Ηταν αναγκαίο να γίνει;
Άδωνις Γεωργιάδης: Aυτή είναι μια συζήτηση του παρελθόντος.
• Χριστίνα Κοψίνη: Ναι αλλά έχετε τη δυνατότητα να εκφράζετε τη γνώμη σας. Αλλωστε οι εκλογές πέρασαν.
Άδωνις Γεωργιάδης: Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται από τη λειτουργία της. Προς το παρόν το ΣΕΠΕ ως Ανεξάρτητη Αρχή λειτουργεί σωστά. Συνεργάζομαι καλά μαζί τους. Εχω ένα θέμα μόνο, ότι πρέπει να φροντίσουμε οι εγκύκλιοι που βγάζει το υπουργείο Εργασίας να τηρούνται και από την Αρχή και να υπάρχει κοινή οπτική γωνία στο πώς γίνονται οι έλεγχοι. Είμαστε σε συνεννόηση και το συζητάμε. Εμείς ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα που μας κάνουν για προσλήψεις, υποδομές και θα τους στηρίξουμε σε ό,τι άλλο μας ζητήσουν.
• Χριστίνα Κοψίνη: Εντεκα χρόνια μετά το πάγωμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα θέλατε να συνδέσετε το όνομά σας με την αποκατάσταση αυτής της ανωμαλίας;
Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι, σας το λέω ευθέως. Θέλω να συνδέσω το όνομά μου με την αποκατάσταση της απώλειας κάποιων εργασιακών δικαιωμάτων. Aπώλεια αναπόφευκτη την εποχή των μνημονιακών χρόνων. Οσο η χώρα μας επιστρέφει στην κανονικότητα, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θέλει να επιστρέψει στην εργασία αυτά που ο κόσμος της εργασίας δικαιούται να έχει. Αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο λογικό, τηρώντας τις δεσμεύσεις στους δανειστές μας. Η επιστροφή των τριετιών και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το «Μέγα Δισκοπότηρο» για τη ΓΣΕΕ, είναι αυτά που μπορούμε να θίξουμε εφόσον ο μέσος όρος της ανεργίας πέσει κάτω από το 9%. Δηλαδή, αφού επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα χωρίς να διακινδυνεύουμε αυτά που πετυχαίνουμε στην οικονομία μας.
• Χριστίνα Κοψίνη: Δηλαδή κατά το 2027, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής.
Άδωνις Γεωργιάδης: Θα το δούμε, μη βιάζεστε. Το πώς θα πάει η οικονομία τα επόμενα χρόνια δεν μπορώ να το προβλέψω γιατί δεν θέλω να γίνω προφήτης. Ομως, πράγματι πιο εύκολα πέφτει η ανεργία από το 17% στο 11% παρά από το 11% στο 9%.
• Χριστίνα Κοψίνη: Αρα βλέπετε θετικά και την επιστροφή της ΕΓΣΕ στους κοινωνικούς εταίρους;
Άδωνις Γεωργιάδης: Στο τέλος της διαδρομής, ναι, θα γίνει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχασε την κανονικότητά της γιατί έπαψε η οικονομία της να είναι ανταγωνιστική.
• Χριστίνα Κοψίνη: Στο νέο νομοθέτημα που αναρτάται για δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα θα προβλέπονται αλλαγές βάσει της Οδηγίας με την οποία συστήνεται στις χώρες να καλύπτεται το 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις;
Άδωνις Γεωργιάδης: Ο νόμος του Βρούτση για τον κατώτατο μισθό είναι πολύ ισορροπημένος. Και οι κλαδικές συμβάσεις ήδη κερδίζουν έδαφος. Επιστρέφουν.
• Χριστίνα Κοψίνη: Η περίοδος Χατζηδάκη χαρακτηρίστηκε από την αποδόμηση κάποιων εργασιακών δικαιωμάτων…
Δεν μπορώ να υιοθετήσω εγώ τέτοιες...
• Χριστίνα Κοψίνη: Το θέμα είναι εάν εσείς θέλετε να δώσετε άλλο στίγμα.
Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι πάρα πολύ πρόθυμος να επιστρέψουμε πολλά από αυτά που χάθηκαν στα μνημονιακά χρόνια, αλλά μόνο με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
• Χριστίνα Κοψίνη: Αρα, ποιο είναι το όριο; Η επενδυτική βαθμίδα;
Άδωνις Γεωργιάδης: Ασφαλώς, και μέχρι να λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα, η οποία είναι η πιστοποίηση ότι πάμε καλά. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα που μας καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς από τους άλλους.
• Χριστίνα Κοψίνη: Γνωρίζετε την κατάσταση στις συνθήκες εργασίας. Μόλις χθες ένας διανομέας έχασε τη ζωή του καταπονημένος από τον καύσωνα και ελπίζω η παρέμβασή σας με τα τουίτ να μην είναι μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα όπως σχολιάζεται.
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν με ξέρουν καλά. Ο στόχος μου είναι να μην απαντώ σε κανένα τουίτ και τα θέματα να λύνονται θεσμικά. Αλλά θα με δείτε να κάνω έλεγχο παντού. Ακόμη και τα καταλύματα που προσφέρουν για διαμονή οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους θα με δείτε να επισκέπτομαι για να δουν όλοι πού ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Θέλω, επίσης, να κάνω και την αντίστιξη δείχνοντας και τις καλές συνθήκες εργασίας. Για να είμαι ειλικρινής, ο κανόνας δεν είναι οι πολύ καλές συνθήκες. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι ένας από τους λόγους που δεν βρίσκουν εργαζομένους είναι ότι κανένας δεν θέλει να δουλεύει και να ζει σε έναν χώρο που μοιάζει με αχούρι, σε ένα δωμάτιο ένα επί ένα χωρίς ερκοντίσιον και κανονικό κρεβάτι. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο επιχειρηματίας και να βάλει στο κόστος της επιχείρησής του και τις καλές συνθήκες. Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλουμε να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα.
• Χριστίνα Κοψίνη: Είδατε το τουίτ του κ. Τσακαλώτου;
Άδωνις Γεωργιάδης: To είδα και ο μόνος λόγος που δεν απάντησα είναι ότι είναι σε εξέλιξη ο εσωτερικός προεκλογικός αγώνας στον ΣΥΡΙΖΑ.
• Χριστίνα Κοψίνη: Στο πρώτο σας νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι δύο διατάξεις για το Ασφαλιστικό. Πού καταλήξατε για το ύψος της ειδικής εισφοράς για τους απασχολούμενους συνταξιούχους;
Άδωνις Γεωργιάδης: Eπειδή έχουμε εντοπίσει ότι το 10% των απασχολούμενων συνταξιούχων έχει βρει δουλειά, υπερβολικά καλά αμειβόμενη, εάν τους επιβάλουμε το 10% υπέρ ΕΦΚΑ θα προκύπτει απώλεια μεγαλύτερη από το 30% της κράτησης στη σύνταξή τους. Εκεί θα μπει μία ασφαλιστική δικλίδα, να μην πληρώνουν υπέρ ΕΦΚΑ περισσότερο από το 30% που έχαναν. Αυτοί που θα έχουν μεγάλο όφελος είναι οι χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι. Επίσης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για την αύξηση του χρέους στον ΕΦΚΑ που μπορεί να έχει ο ασφαλισμένος ώστε να λαμβάνει τη σύνταξή του, αυτό θα αυξηθεί μέχρι 30.000 ευρώ από τα 20.000 που είναι σήμερα. Αλλά θα θέσουμε κι ένα περιουσιακό κριτήριο, καθώς και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, για να διαπιστώνεται εάν ο επαγγελματίας που θέλει να βγει στη σύνταξη αλλά έχει οφειλές στον ΕΦΚΑ, δεν διατηρεί καταθέσεις πάνω από τα 30.000 ευρώ. Για τους αγρότες το όριο της οφειλής από το ύψος των 6.000 ευρώ θα αυξηθεί στα 8.000 ευρώ.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn
ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις