Αντιμέτωπη με ένα διαρκώς γηράσκον προφίλ εμφανίζεται η ελληνική αγορά εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών αυξάνονται, ενώ οι πολυπληθείς και πιο παραγωγικές ηλικίες των 30-44 ετών φθίνουν, τόσο αριθμητικά όσο και σε ποσοστό απασχόλησης.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμιακά, χάνοντας 69.000 άτομα μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Παράλληλα, η συμμετοχή τους στην απασχόληση περιορίστηκε κατά 37.700 εργαζόμενους, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες παρουσίασαν αύξηση.
Το brain drain, η υπογεννητικότητα και οι... νέοι απόντες
Η πληθυσμιακή συρρίκνωση των 30ρηδων σχετίζεται τόσο με το γνωστό φαινόμενο του brain drain όσο και με τη χαμηλή γεννητικότητα των περασμένων δεκαετιών. Το φαινόμενο δεν είναι μοναδικά ελληνικό: στις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Brookings κατέγραψε ότι το 11% των ανδρών ηλικίας 25-54 δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τη μεταπολεμική εποχή.
Στην Ελλάδα, η εικόνα συμπληρώνεται από τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 300.000 άνεργοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μερίδα των ανέργων.
Ανατροπή σκηνικού με αύξηση των 65+ εργαζομένων
Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών παρουσίασαν την πιο θεαματική αύξηση: περισσότεροι κατά 31.000 σε σχέση με το 2023, με ποσοστιαία μεταβολή άνω του 11%. Η αύξηση αυτή συνδέεται, εν μέρει, με τα μέτρα ενθάρρυνσης της παραμονής των συνταξιούχων στην εργασία, αλλά και με τη γενικότερη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.
Ανάμεσα στους λίγους «κερδισμένους» της νέας εικόνας της απασχόλησης βρίσκονται και οι νέοι ηλικίας 15-19 ετών, οι οποίοι ενίσχυσαν την παρουσία τους στην αγορά εργασίας κατά 21.000 άτομα.
Αύξηση της απασχόλησης αλλοδαπών – μείωση για τους Έλληνες
Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των αλλοδαπών εργαζομένων αυξάνεται σημαντικά, καλύπτοντας εν μέρει τα κενά που αφήνουν οι παραγωγικές ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 48.400 νέοι μόνιμοι κάτοικοι μη ελληνικής υπηκοότητας, με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους να αυξάνονται κατά 6.800 σε ετήσια βάση. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι ελληνικής υπηκοότητας μειώθηκαν.
Παρά τις αλλαγές αυτές, η συνολική συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό για τις ηλικίες 15-64 παραμένει σχεδόν σταθερή, κοντά στο 70%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΚΕΠΕ, η διατήρηση αυτού του ποσοστού δεν είναι από μόνη της αρκετή, αν δεν αντισταθμιστεί η μείωση του πληθυσμού από αυξημένη συμμετοχή.
Γήρας στο εμπόριο και η άνοδος των μεσήλικων μισθωτών
Η γήρανση της απασχόλησης αποτυπώνεται και στα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» για τον ιδιωτικό τομέα: το 41% του εργατικού δυναμικού είναι σήμερα ηλικίας 45-64 ετών, αριθμός αυξημένος κατά 66.500 σε σχέση με πέρυσι. Οι 65+ παρουσίασαν επίσης εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 34,2%, έστω και αν παραμένουν αριθμητικά περιορισμένοι.
Ανησυχητική είναι και η εικόνα στον τομέα του εμπορίου – τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας. Όπως αποκαλύπτει η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2024, η μέση ηλικία των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά τέσσερα χρόνια από το 2008, φτάνοντας πλέον τα 43 έτη. Οι ερευνητές αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη σταδιακή αποδυνάμωση του ρόλου του εμπορίου ως «πύλης εισόδου» των νέων στην αγορά εργασίας.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ την Ιούνιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις 29 Απριλίου ΕΔΩ
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)
Πιστοποίηση Η/Υ - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου