Thumbnail
«Tυχεροί» είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν να εξαγοράσουν έως και δώδεκα πλασματικά τέκνα (εκ των οποίων έως και πέντε για τα παιδιά). 
«Tυχεροί» είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν να εξαγοράσουν έως και δώδεκα πλασματικά τέκνα (εκ των οποίων έως και πέντε για τα παιδιά). Το κόστος για την εξαγορά είναι περίπου 70 ευρώ τον μήνα, καθώς η εισφορά είναι ποσοστιαία και φτάνει το 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τη στιγμή της αίτησης.Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου δεν υφίστανται χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν δωρεάν στη συντάξιμη υπηρεσία. Δηλαδή όλοι οι πλασματικοί χρόνοι εξαγοράζονται με την καταβολή εισφορών.Προσοχή χρειάζεται στους χρόνους που προσμετρώνται αναδρομικά το 2010 και λειτουργούν θεμελιωτικά για το εν λόγω έτος (στρατός, τέκνα). Τη διετία 2011-2012 ισχύουν μειωμένα όρια συνταξιοδότησης και επομένως δεν συμφέρει τους άνδρες η θεμελίωση πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011.
 
Αναλυτικά οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να εξαγοράσουν:
 
Πλασματικό χρόνο παιδιών. Ο χρόνος αυτός ανέρχεται σε ένα έτος για το πρώτο παιδί, σε επιπλέον δύο έτη για το δεύτερο παιδί και σε δύο έτη για το τρίτο παιδί (σύνολο μέχρι πέντε).
 
Ο εν λόγω χρόνος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Ο χρόνος παιδιών δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, αφού δεν συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία.
 
Το δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου αυτού μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς. Ο χρόνος παιδιών δεν είναι χρόνος ασφάλισης που αντιστοιχεί σε χρόνο υπηρεσίας κι έτσι δεν συνυπολογίζεται στην απαιτούμενη 5ετία τακτικού υπαλλήλου (1.500 ημέρες ασφάλισης) που πρέπει να έχει συμπληρωθεί στις περιπτώσεις όπου το Δημόσιο ως απονέμων φορέας εφαρμόζει τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
 
Η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του γονέα εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67%, που υπολογίζεται επί των συντάξιμων αποδοχών του όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης.
 
Πλασματικό χρόνο σπουδών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο στους υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος σπουδών δεν επηρεάζει σε καμιά περίπτωση τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, αφού δεν συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία. Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση μόνο ενός πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
 
Ως χρόνος σπουδών λογίζεται επίσης και ο χρόνος εκείνος που διανύθηκε μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας του υπαλλήλου σε μέση επαγγελματική σχολή και οδήγησε στην απόκτηση πτυχίου που χρησίμευσε για την πρόσληψή του.
 
Προκειμένου για υπαλλήλους με πτυχίο ΤΕΙ, ως χρόνος σπουδών λογίζεται και το εξάμηνο της πρακτικής άσκησης που απαιτείται κατά τον χρόνο της αποφοίτησής του για την απόκτηση του πτυχίου.
 
Η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του υπαλλήλου εισφοράς ίσης με 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης.
 
Πλασματικό χρόνο στρατιωτικής θητείας. Η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου απαιτεί την καταβολή εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% που υπολογίζεται επί των συντάξιμων αποδοχών του. Προσοχή, καθώς συμφέρει η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος να γίνει τη διετία 2011-2012 (επομένως δεν συμφέρει με εξαγορά του στρατού να πάει ο ασφαλισμένος σε θεμελίωση πριν από το 2010).
 
http://www.ethnos.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
Δήμος Χίου: «Επί τρία το χαράτσι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς»
«Με δικαιολογίες του τύπου, «δεν βγαίνουμε» , «να μην μπαίνουμε μέσα», «εξαιρούμε κατηγορίες» που ήδη βέβαια προβλέπονταν και άλλα τετριμμένα, λες...
Δήμος Χίου: «Επί τρία το χαράτσι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς»