Thumbnail
Μια δικογραφία-θρίλερ. Επιχειρηματίας καταγγέλλει σκάνδαλο διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων που ανταπαντούν: πήρε τα λεφτά των επιδοτήσεων και έφτιαξε «κουφάρια». Σε ποιους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος
Της Κατερίνας Κατή
 

Το άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενο μιας δικογραφίας, η οποία με μια πρώτη ματιά φαίνεται να αφορά ένα σύνηθες πλέον σκάνδαλο διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων αλλά στη δεύτερη ανάγνωσή της προσφέρει αποκαλυπτικά στοιχεία για τις οικονομικοπολιτικές προεκτάσεις της και προκαλεί εύλογα ερωτήματα και για τις πραγματικές ποινικές διαστάσεις της φέρνει στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.».

 Τα πράγματα κατ΄αρχάς φαίνονται ξεκάθαρα: Η δικαστική διερεύνηση ξεκίνησε από τη μήνυση ενός επιχειρηματία, ως εκπροσώπου Ανώνυμης Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας, σε βάρος ενός πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εννέα ακόμα υπαλλήλων του υπουργείου, μελών της επιτροπής εξέτασης των επενδύσεων του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος « Αλέξανδρος Μπαλτατζής» .
 
Παθητική δωροδοκία
 
Τι υποστηρίζει με λίγα λόγια ο επιχειρηματίας: Οτι οι μηνυόμενοι δεν του ενέκριναν, ζημιώνοντάς τον, επένδυση εκατομμυρίων ευρώ κατά παράβαση καθήκοντος και αλλοιώνοντας πρακτικά σχετικών συνεδριάσεων. Για τον τότε δε γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γεώργιο Κανελλόπουλο, ο επιχειρηματίας-μηνυτής, 14 μήνες μετά την έγκλησή του, υπέβαλε συμπληρωματικό υπόμνημα ζητώντας τη δίωξή του και για παθητική δωροδοκία, δίνοντας μάλιστα και πολιτική χροιά στην υπόθεση, αφού επισημαίνει ότι ο ίδιος «ανήκε σε παράταξη πολιτικά αντίθεση από αυτή που διοικούσε το υπουργείο».
 
Αναφέρει μεταξύ άλλων το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του κ. Κανελλόπουλου:
 
«Μετά την παρέλευση μηνών κι ενώ ο μηνυτής δεν είχε προβεί σε καμία προσφορά ωφελημάτων προς εσάς και τους συγκατηγορουμένους σας προκειμένου να λάβει αντίγραφο της απόφασης που χρειαζόταν (σ.σ. για την έγκριση της επίμαχης επένδυσης) του χορηγήσατε αντίγραφο πρακτικών της γνωμοδοτικής επιτροπής με εμφανώς αλλοιωμένο το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή του εντασσόταν στο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 1.720.000 ευρώ και όχι με το ποσόν των 7.505.000 ευρώ με το οποίο είχε εγκριθεί». Κι ακόμα ότι «ζητήσατε για τον εαυτό σας άμεσα και με συμπερασματικά (;) συναγόμενη συμπεριφορά ανταλλάγματα ενόψει εγκρίσεως της αιτήσεως του μηνυτή, με τις παλινωδίες και την παρέλευση πολύτιμου χρόνου για τον τελευταίο, μην αφήνοντάς του άλλη επιλογή από το να σας προσφέρει παράνομα χρηματικά ωφελήματα η αξία των οποίων ανέρχεται τουλάχιστον στον ποσόν των 1.000.000 ευρώ για ενέργεια μελλοντική ή ήδη τελειωμένη που ανάγεται στα καθήκοντά σας». Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ανάκρισης όπου διαβιβάστηκε η δικογραφία μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος. Πρόσφατα η ανακρίτρια διαφθοράς (του νόμου 4022/11) Ρέα Κατσίβελη, που έχει χρεωθεί την υπόθεση, κάλεσε σε απολογία τους κατηγορούμενους στους οποίους έδωσε προθεσμίες για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.
 
Μάλιστα ο Γεώργιος Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας τού ΥΠΑΑΤ κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (2010-2011) και πρόεδρος τότε της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Εγκρισης Αιτήσεων Ενίσχυσης του υπουργείου, που αρχικά διώχθηκε για «ψευδή βεβαίωση» αλλά στη συνέχεια του απαγγέλθηκε και η κατηγορία της «παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος», έχει πάρει προθεσμία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μέχρις εδώ όλα φαίνονται «κανονικά» και οι ρόλοι ξεκαθαρισμένοι…
 
Η ανάγνωση όμως έγγραφων ντοκουμέντων με τα οποία συν τω χρόνω έχει εμπλουτιστεί η δικογραφία δίνει και μια άλλη ευρύτερη ποινική, οικονομική και πολιτική διάσταση στην υπόθεση και προκαλεί εύλογα ερωτήματα όπως:
 
• Με ποιες διαδικασίες εγκρίνονται χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων;
 
• Μετά την εκταμίευση του κρατικού χρήματος πώς ελέγχεται η διαχείρισή του, ώστε να απορροφάται πραγματικά χάριν της επένδυσης και να μην πηγαίνει στις τσέπες επιτηδείων;
 
Επιχορηγήσεις εκατομμυρίων
 
Ας δούμε κάποια κομβικά στοιχεία της ιστορίας, βασικός άξονας της οποίας είναι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος, καθώς πίσω από τις επενδυτικές προσπάθειες του επιχειρηματία βρίσκονται 11 εκατομμύρια ευρώ κρατικών επιχορηγήσεων, ευρωπαϊκών ενισχύσεων και τραπεζικών δανείων, εκ των οποίων τα 5,1 εκατ. έχουν ήδη δοθεί και οι όλες αντιδράσεις του αφορούν το υπόλοιπο χρηματικό ποσόν.
 
Τη μήνυση κατέθεσε ο επιχειρηματίας Δημ. Κώτσος, πρόεδρος της εταιρείας «ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΒΕΕ» με έδρα την Αθήνα και εγκαταστάσεις («εγκαταλελειμμένα επενδυτικά κουφάρια», κατά τους κατηγορούμενους) στη Νάξο.
 
Το αρχικό επενδυτικό πλάνο του επιχειρηματία αφορούσε την τυποποίηση δύο εξαιρετικών και πανελλήνια γνωστών για την ποιότητά τους προϊόντων της Νάξου, την πατάτα και το κρέας, για την υλοποίηση του οποίου κατέθεσε το 2006 την πρώτη αίτησή του στο αρμόδιο υπουργείο.
 
Η αίτηση έγινε δεκτή μόνο ως προς το σκέλος της τυποποίησης παστεριωμένης πατάτας, εγκρίθηκε το σχέδιο, εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο του υπουργείου και στις 22/9/2006 εκδόθηκε η απόφαση προέγκρισης για λογαριασμό της «ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ του φορέα ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ στην περιοχή Κωστέρα της νήσου Νάξου». Την πράξη υπέγραψε ο τότε γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Σκιαδάς. Στις 29/12/2006 εκδίδεται η απόφαση ένταξης με υπογραφή τού τότε υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδότηση φτάνει τα 3,9 εκατ. στα οποία πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 1,2 εκατ. τα οποία λαμβάνει ο κ. Κώτσος ως δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα. Συνολικά ο επιχειρηματίας χρηματοδοτήθηκε με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (δωρεάν επιχορήγηση και δάνειο) ύψους 5,1 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Μέσα στους πρώτους μήνες το 2007 άρχισε η χρηματοδότηση και τον Ιούλιο του 2009 έλαβε την 4η τελική δόση με έγγραφο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με υπογραφή του γεν. γραμματέα Κ. Σκιαδά, και ταυτόχρονα πιστοποιείται η ολοκλήρωση της επένδυσης. Από εκείνη την ημέρα και μετά δηλαδή, η επιχείρηση θα έπρεπε να κατακλύσει την αγορά με την εκλεκτή προτηγανισμένη-παστεριωμένη πατάτα Νάξου.
 
Στη δικογραφία όμως που έχει στα χέρια της η ανακρίτρια περιλαμβάνεται έγγραφο με ομολογία του ίδιου του επιχειρηματία, ο οποίος στις 30-08-2012 καταθέτει:
 
«Η μονάδα παραγωγής παστεριωμένης πατάτας λειτούργησε μόνο σε πειραματικό στάδιο και κυρίως για την αποστολή δειγμάτων στις διάφορες υπηρεσίες στα πλαίσια της πιστοποίησης». Η μη παραγωγή παστεριωμένης πατάτας για κατανάλωση επιβεβαιώνεται από τη μη ύπαρξη τιμολογίων πώλησης. Η κατάθεση γίνεται στην έρευνα που διεξάγουν οι οικονομικοί επιθεωρητές Μ. Ράδος και Σ.Πιτσίου.
 
Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να ελέγχει κάθε επένδυση σε ετήσια βάση για τα πρώτα πέντε χρόνια και να εξετάζει κυρίως αν λειτουργεί σύμφωνα με το υπηρεσιακό σχέδιο, αν έχει κάνει τις προσλήψεις που έχει υποσχεθεί και για τις οποίες έχει επιδοτηθεί, αν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους κ.λπ. Δυστυχώς, εν προκειμένω, το 2009, το 2010 και το 2011 δεν είχε γίνει ο ετήσιος έλεγχος. Για πρώτη φορά επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Νάξου η αρμόδια από τον νόμο τετραμελής επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τον Νοέμβριο του 2012, και όπως αναφέρουν αντί για επιχείρηση βρήκαν κουφάρια από μπετόν, «φωλέα άγριων πτηνών», χωρίς να έχει συνδεθεί ποτέ με τη ΔΕΗ, χωρίς θεωρημένη οικοδομική άδεια, δίχως κανένα απολύτως εργαζόμενο από τους 25 που όφειλε να έχει προσλάβει από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της τον Ιούλιο 2009.
 
Σχετικό απόσπασμα της έκθεσης αναφέρει: «Διαπιστώθηκε ότι η μονάδα δεν λειτούργησε και δεν λειτουργεί. Ζητήθηκαν και προσκομίστηκαν οι καρτέλες αγοράς πρώτων υλών και πωλήσεων τελικών προϊόντων για τα έτη 2009, 2010, 2011 και 2012 και από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: δεν υπάρχει ουδεμία παραγωγή ετοίμων προϊόντων πατάτας Νάξου σε διάφορες κοπές και συσκευασίες για τα έτη 2009, 2011 και 2012. Το 2010 υπήρξε συνολική ετήσια παραγωγή 16,5 τόνων εκ των οποίων πουλήθηκαν 11,5 και επιστράφηκαν 4,5». Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι «η συνολική ετήσια παραγωγή του 2010 δεν κάλυψε ούτε την εγκριθείσα ημερήσια παραγωγή της μονάδας».
 
Μετά τον καταιγισμό των αρνητικών εκθέσεων, στις 14-2-2013 αποφασίζεται ομόφωνα από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Επενδύσεων του ΥΠΑΑΤ, με πρόεδρο τον γεν. γραμματέα Μόσχο Κορασίδη, η απένταξή της και ο καταλογισμός του ποσού των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δ. Κώτσου.
 
Επιστροφή των χρημάτων
 
Δυόμισι μήνες αργότερα ο Μ. Κορασίδης κοινοποιεί το πόρισμα ελέγχου στον Δ. Κώτσο και σημειώνει: «Καλείσθε να διατυπώσετε τις απόψεις σας εντός 30 ημερών από την επίδοση του παρόντος εγγράφου και ή να αποδεχθείτε τα αποτελέσματα του ελέγχου και να επιστρέψετε οικειοθελώς το αχρεωστήτως καταβληθέν σε εσάς ποσό των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ ή να διατυπώσετε τις αντιρρήσεις σας προς τα αποτελέσματα του ελέγχου προσκομίζοντας συμπληρωματικά δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που εντός 30 ημερών δεν απαντήσετε, η Διεύθυνση Προγραμματισμού θα προβεί σε έκδοση πράξης καταλογισμού σε βάρος σας του ποσού των 3,9 εκατομμυρίων ευρώ». Οι 30 ημέρες παρήλθαν στις 25-6-2013, χωρίς να έχει προσκομιστεί κάποιο συμπληρωματικό έγγραφο.
 
Μάλιστα κάποιοι παροικούντες στο υπουργείο Γεωργίας ισχυρίζονται ότι η υπηρεσία δεν έχει εκδώσει ακόμα απόφαση καταλογισμού (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ).
 
Εκαναν δε λόγο και για επισκέψεις διαφόρων, εν ενεργεία πολιτικών έως και υπουργών, σε υψηλόβαθμα και με καθ’ ύλην αρμοδιότητα για το θέμα στελέχη του υπουργείου, σε μια προσπάθεια να υιοθετηθεί η λύση τού «στρίβειν διά του… επανελέγχου».
 
Η υπόθεση «στράβωσε» στο κρέας
 
Στις 25/11/09, λίγο μετά την τελευταία δόση (Ιούλιος 2009 με ποσό 1,7 εκατ. ευρώ) της κρατικής επιχορήγησης για την επένδυση της πατάτας, η εταιρεία (για να έρθουμε και στα της επίμαχης δικογραφίας) υποβάλλει νέα αίτηση για επένδυση αυτή τη φορά στο κρέας. Η επιδιωκόμενη επιδότηση ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια (περίπου 5 εκατ. δωρεάν επιδότηση και 2,5 εκατ. δάνειο από ΑΤΕ) . Δύο μήνες δε πριν κατατεθεί ο φάκελος της επένδυσης στο κρέας η Αγροτική Τράπεζα προεγκρίνει στον επιχειρηματία δάνειο ύψους 2.228.750 ευρώ με αιτιολογία «την αναμενόμενη επιχορήγηση». Ο κ. Κώτσος όμως δεν λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας και της αρμόδιας για την επένδυση επιτροπής, παρά την εύνοια που διακρίνεται να δείχνει αρχικά ο μόλις τοποθετηθείς τον Φεβρουάριο του 2010 γενικός γραμματέας Γεώργιος Κανελλόπουλος. Τελικά τον Φεβρουάριο του 2011 εγκρίνεται η δεύτερη επένδυση, αλλά με προϋπολογισμό μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Ο επιχειρηματίας λέγεται ότι χαρακτηρίζει το ποσόν «φιλοδώρημα» και αρνείται την υλοποίηση της επένδυσης. Καταθέτει τότε μηνύσεις στον γενικό γραμματέα και πρόεδρο της επενδυτικής επιτροπής Γεώργιο Κανελλόπουλο, σε όλα τα μέλη της, τους υπαλλήλους που χειρίστηκαν την υπόθεσή του, ακόμα και στη γραμματέα της επιτροπής. Από την πλευρά τους οι συνολικά δέκα κατηγορούμενοι για βαριά αδικήματα (χρηματισμό, παράβαση καθήκοντος, παραποίηση εγγράφου) για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους προσκομίζουν έγγραφα χιλιάδων σελίδων, που αφορούν τη διαχείριση του κρατικού χρήματος από την εταιρεία. Αναφέρονται σε πορισματικές εκθέσεις που βεβαιώνουν «τη μη λειτουργία της μονάδας παστεριωμένης πατάτας», για να υποστηρίξουν ότι «η μη λειτουργία του εργοστασίου για το οποίο επιδοτήθηκε ο επιχειρηματίας και δανειοδοτήθηκε με ιδιαίτερα υψηλά ποσά και η απόκρυψη αυτού του γεγονότος από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα συνιστά πλήρη απόδειξη αφερεγγυότητας, που θα καθιστούσε απαράδεκτη την αίτηση για δεύτερη επιδότηση και αν δεν είχε φροντίσει να αποκρύψει το γεγονός, το 2010 θα είχαμε απορρίψει πλήρως την αίτηση χωρίς συζήτηση επί της ουσίας». Ζητούν δε την ποινική δίωξη του μηνυτή τους για απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Στο δε επιχείρημα του μηνυτή ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη έγκριση του χρηματικού ποσού που διεκδικούσε για τη δεύτερη επένδυση το ότι ανήκει σε διαφορετική πολιτική παράταξη απ΄αυτήν της τότε ηγεσίας του υπουργείου ( επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου), μεταξύ άλλων του ανταποδίδουν ότι:
 
«Ο ίδιος διατυμπάνιζε τις σχέσεις του με τον τότε πρωθυπουργό και τον αδελφό του Νίκο» και «εμφανιζόταν ως ακραιφνής ΠΑΣΟΚος».
 
Σχετικά, τέλος, με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που αποδίδεται στον τότε γενικό γραμματέα τού ΥΠΑΑΤ, Γεώργιο Κανελλόπουλος, και μάλιστα με το σκεπτικό τής «συμπερασματικά συναγόμενης συμπεριφοράς» ο ίδιος μας εξέφρασε την απορία του «για την εύκολη υιοθέτηση από μια δικαστική λειτουργό φανταστικών -όπως τα χαρακτηρίζει- ισχυρισμών ενός επιχειρηματία που θέλει να εκδικηθεί επειδή δεν του δόθηκαν μερικά εκατομμύρια του ελληνικού Δημοσίου που δεν τα εδικαιούτο και επιπλέον γιατί η ίδια δικαστική λειτουργός δεν έχει στείλει ακόμα τη δικογραφία στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για τη διαπιστωμένη πλέον απάτη που έκανε ο επιχειρηματίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου».
 
 
 
Οψόμεθα για το ποινικό μέλλον της υπόθεσης…
 
Εφημερίδα των Συντακτών 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη
Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη