Thumbnail
Όλα ξεκίνησαν όταν τυχαία , μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη που καλά κραττεί ακόμα , άκουσα ένα απο τα αγαπημένα μου μουσικά κομμάτια απο τους Red Hot Chilli Peppers

Κάτι μου θυμίζει...

 
Γράφτηκε από  t_a
 
Απο τον τίτλο και μόνο αλλα και την κατηγορία του άρθρου (Μουσική) , μπορεί κανένας εύκολα να καταλάβει τι θα διαβάσει παρακάτω . Όλα ξεκίνησαν όταν τυχαία , μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη που καλά κραττεί ακόμα , άκουσα ένα απο τα αγαπημένα μου μουσικά κομμάτια απο τους Red Hot Chilli Peppers . Αναφέρομαι στο Californication (δεν έχει ουσία να πω κάτι παραπάνω αναφορικά με το τραγούδι για την ώρα) και θυμήθηκα τις ατελείωτες μουσικές συζητήσεις που κάνω με τον κολλητό μου , τον οποίο θυμάμαι κατα καιρούς να έρχεται περιχαρής έτοιμος να πέσει κάτω απο τα γέλια και να μου λέει " Άκου αυτό και μετά άκου κι αυτό! Δεν είναι ίδια; ". 
 
 Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα ασχοληθούμε με τα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας ...που θυμίζουν λίγο κάποια άλλα της ξένης .
 
Για να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου, δεν έχω σκοπό ούτε να υποννοήσω ότι πρόκειται για κλεψιές , ούτε υποτιμώ τους έλληνες καλλιτέχνες ή ακόμα περισσότερο την ελληνική μουσική στο σύνολό της. Υπάρχουν τρανά παραδείγματα όπου αντίστοιχες μελωδίες και ήχοι απο έλληνες καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιηθεί και στην ξενόγλωσση μουσική σκηνή . Μια ακόμα διευκρίνηση , πολλοί απο τους καλλιτέχνες που αναφέρω ίσως να έχουν παραδεχτεί την επιρροή απο κάποια ξενόγλωσσα κομμάτια και αυτό είναι προς τιμήν τους , μάλιστα ορισμένες φορές αναφέρεται ακόμα και ο συνθέτης του πρωτότυπου κομματιού , το αθέμιτο όμως είναι να γίνεται αυτό το "δάνειο" και να μην αναφέρεται καμία πληροφορία.
 
Αφου ξεκαθαρίσαμε τα παραπάνω , ας διασκεδάσουμε λίγο με τις ομοιότητες που υπάρχουν στα κομμάτια που ακολουθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις , ίσως θέλει και λιγο φαντασία για να τις διακρίνεις , αλλα πιστεύω αξίζει τον κόπο.
 
1. Τι κοινό μπορεί να έχει ο (αγαπημένος μου) Rory Gallagher με τον Γιώργο Μαργαρίτη; Η αλήθεια είναι πως ...όχι δεν έχουν και τόσα κοινά, έλα μου όμως που ίσως, νομίζω δεν είμαι και πολύ σχετικός , η μεγαλύτερη επιτυχία του δεύτερου είναι λιγάκι επηρεασμένη απο τον θρύλο της ρόκ , και το τραγούδι του " Tatoo'd Lady ". Απίστευτο κι όμως αληθινό , ακούστε το και πείτε μου... Δεν σας θυμίζει κάτι ;;;
 

               

2. Είμαι στα πρόθυρα να μπώ σε λημέρια άλλης κατηγορίας και να αρχίσω να μιλάω για ταινίες αλλα θα συγκρατηθώ... Η επόμενη απίστευτη κι όμως αληθινή σύμπτωση που ομολογουμένως με εκνευρίζει λίγο, είναι ανάμεσα στο soundtrack της ταινίας Εξπρές του Μεσονυκτίου (Midnight Express) και ενός τραγουδιού του Πετρέλη εν ονόματι "Μετά απο σένα ξανα ζώ". Ακούστε το ανατριχιαστικό soundtrack σε μουσική του Giorgio Mororder και μετά ακούστε την εισαγωγή απο το δεύτερο κομμάτι ...σε μουσική και στίχους απο τον Φοίβο...

 

                
 
 
3. Kατηγορία Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ίσως είναι τυχαίο ή ίσως είναι ιδέα μου , αλλα εχω παρατηρήσει 2-3 τραγούδια του που τα έχω ακούσει τυχαία κατα καιρούς , και πάντα ένιωθα...οτι κάτι μου θυμίζουν! Ιδού λοιπόν τα κομμάτια , η κρίση δική σας.
 
Ξεκινάω με το Sweet Home Alabama των Lynyrd Skynyrd , και σας παραθέτω απο δίπλα το "Αν ήσουν μαζί μου" του Χατζηγιάννη... Η δική μου ταπεινή άποψη... Και η εισαγωγή και ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουν τα φωνητικά είναι περιέργως όμοια..
 
 

 

               
 
4. Πάλι Χατζηγιάννης , αλλα στην προκειμένη ίσως και να είμαι κάπως υπερβολικός. Ο λόγος που το έβαλα είναι καθαρά θέμα εισαγωγής. Αν προσέξετε , η εισαγωγή και στα δυο κομμάτια είναι στο ίδιο στυλ , και ίσως να είναι και τα ίδια "πιασίματα" όπως θα έλεγε κάποιος μουσικός. Ο λόγος είναι για το Californication των RCHP και το "Κρυφά" του Χατζηγιάννη. Τα συμπεράσματα δικά σας.
 

 

               
 
5. Ακόμα ένα κομμάτι του Χατζηγιάννη και ελπίζω μην θεωρηθεί ως προκατάληψη εναντίον του... Δεν θα πολυλογήσω , το παρακάτω βίντεο είναι αρκετά κατατοπιστικό.
 
 
                
 
6. Aκόμα ένα τρανό παράδειγμα δημιουργικότητας και έμπνευσης απο τους συνθέτες είναι το κομμάτι "Ζώ" του στεφα-Νίνο. Στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχει απλά "δάνειο" όπως θα έλεγε κάποιος καλοπροαίρετος , είναι ενα κομμάτι βασισμένο ακριβώς στο βασικό θέμα του November Rain των Guns 'n' Roses. Παρατηρήστε τις μελωδίες , και στα δυο κομμάτια...

 

                
 
 
7. Πλησιάζοντας στο τέλος , θα αλλάξουμε λίγο στυλ. Δεν μπορώ να πώ οτι δεν μου αρέσει το παρακάτω κομμάτι , αλλα δεν μπορώ να "κοιτάξω και αλλού" κάνοντας τον αδιάφορο όταν ακούω το βασικό θέμα της κιθάρας που είναι και η εισαγωγή του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο τραγούδι "Θα'μαι κοντά σου". Είναι αρκετά όμοιο με το βασικό θέμα απο την κομματάρα των Radiohead - Street Spirit. Εντάξει , δεν λέω οτι είναι φτηνή αντιγραφή , ούτε οτι έγινε με δόλιες προθέσεις... αλλα κάποια πράγματα δεν γίνεται να μην ειπωθούν.

 

               
 
 
8. Kλείνω με τους εναλλακτικούς Pulp. Τι θα μπορούσε να θυμίζει μελωδίες των Pulp στην Ελλάδα; Ίσως κάποιος να πεί και πάλι πως είμαι υπερβολικός , όμως όταν ακούω το "Καλοκαιρινά Ραντεβού" απο τις Δυτικές Συνοικίες έρχεται κατευθείαν στο μαυλό μου μια κομματάρα των Pulp , το Razzamatazz. H τελευταία γνώμη δική σας.
 

              

Aυτά για την ώρα! Ελπίζω να διασκεδάσατε οσο εγώ καθώς έγραφα το παραπάνω άρθρο!

decay.gr

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
Ο Σύλλογος βέβαια αφήνει σοβαρές αιχμές κατά της Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας και δηλώνει απογοητευμένος «για την επιστράτευση του κοινωνικού...
Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος: Bonus 1.000 ευρώ σε κάθε ιδιώτη γιατρό που θα εργαστεί στο ΕΣΥ
δημοτικο
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου
Συνεδρίαση της επιτροπής καταλληλότητας και επιλογής οικοπέδου για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας
Συνεδρίαση για την ανέγερση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου