Thumbnail
Απλήρωτοι 35.000 ά­νερ­γοι που ο­λο­κλή­ρω­σαν πρό­γραμ­μα κα­τάρ­τι­σης

Στο πε­ρίσ­σευ­μα της κοι­νω­νι­κής α­ναλ­γη­σίας, το ο­ποίο κα­θη­με­ρι­νά ε­πι­δει­κνύει η κυ­βέρ­νη­ση βα­σί­ζε­ται το πλεό­να­σμα του κρα­τι­κού προϋπο­λο­γι­σμού, α­φού για τα «μά­τια» της τρόι­κας και των δα­νει­στών, το ελ­λη­νι­κό κρά­τος δεν ο­φεί­λει μό­νο σε προ­μη­θευ­τές, σε ε­πι­χει­ρή­σεις και σε ε­νερ­γούς πο­λί­τες (ε­πι­στρο­φές φό­ρων και ΦΠΑ), αλ­λά α­κό­μη και σε α­νέρ­γους οι ο­ποίοι εί­χαν τη­ν… α­τυ­χία να α­πο­δε­χθούν μία θέ­ση κα­τάρ­τι­σης – α­πα­σχό­λη­σης με α­μοι­βές Βουλ­γα­ρίας.
Σή­με­ρα, πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό 35.000 ά­νερ­γοι οι ο­ποίοι ε­ντά­χθη­καν στο πρό­γραμ­μα «Επι­τα­γή Ει­σό­δου στην α­γο­ρά ερ­γα­σίας για νέ­ους α­νέρ­γους έως 29 ε­τών» πα­ρα­μέ­νουν α­πλή­ρω­τοι για χά­ρη της βελ­τίω­σης των οι­κο­νο­μι­κών δει­κτών. Συ­γκε­κρι­μέ­να, οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην εν λό­γω δρά­ση, δή­θεν κα­τάρ­τι­σης, προ­βλε­πό­ταν ό­τι θα έ­πρε­πε να λά­βουν συ­νο­λι­κά 400 ευ­ρώ για το θεω­ρη­τι­κό της μέ­ρος (συ­νο­λι­κά 80 ώ­ρες) και 2-3.000 ευ­ρώ για την πρα­κτι­κή τους (5 μή­νες υ­πό ό­ρους κα­νο­νι­κής ερ­γα­σίας με α­μοι­βή - «ρε­γά­λο» και, φυ­σι­κά, χω­ρίς κα­μιά α­σφά­λι­ση).
Αν και μέ­χρι σή­με­ρα, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό τους 35.000 κα­ταρ­τι­ζό­με­νους ο­λο­κλή­ρω­σαν το πρό­γραμ­μα, πα­ρ’ ό­λα αυ­τά πα­ρα­μέ­νουν α­πλή­ρω­τοι και κα­νείς δεν γνω­ρί­ζει πό­τε θα λά­βουν την α­μοι­βή που δι­καιού­νται. Στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση, έ­νας μι­κρός α­ριθ­μός αυ­τών έ­χει λά­βει 305 ευ­ρώ, δη­λα­δή μό­λις το 12% του ε­πι­δό­μα­τος που δι­καιού­νται.
Από τα υ­πουρ­γεία ό­λοι «νί­πτουν τας χεί­ρας» τους. Κα­νείς αρ­μό­διος δεν α­πα­ντά ού­τε στους ι­διο­κτή­τες των Κέ­ντρων Επαγ­γελ­μα­τι­κής Κα­τάρ­τι­σης (ΚΕΚ), ού­τε στους κα­ταρ­τι­ζο­μέ­νους για το «πό­τε» θα κα­τα­βλη­θούν τα πο­σά που δι­καιού­νται.

Πάρ­τι και στα τε­χνι­κά έρ­γα

Το με­γά­λο «πάρ­τι» κα­τά των α­νέρ­γων το ο­ποίο έ­χει στη­θεί στο χώ­ρο της κα­τάρ­τι­σης, με τις ευ­λο­γίες της κυ­βέρ­νη­σης, ε­πι­βε­βαιώ­νε­ται και α­πό τα προ­γράμ­μα­τα, τα ο­ποία έ­λα­βαν χώ­ρα στον τε­χνι­κό το­μέα με δι­καιού­χους το ΤΕΕ (Τε­χνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Ελλά­δας) και την Ει­δι­κή Υπη­ρε­σία Εφαρ­μο­γής Συγ­χρη­μα­το­δο­τού­με­νων Ενερ­γειών α­πό το Ευ­ρω­παϊκό Κοι­νω­νι­κό Τα­μείο του υ­πουρ­γείου Εργα­σίας. Συ­γκε­κρι­μέ­να, στις 22 Οκτω­βρίου 2012 εί­χε αρ­χί­σει η υ­πο­βο­λή αι­τή­σεων συμ­με­το­χής στη δρά­ση με τίτ­λο: «Κα­τάρ­τι­ση με ε­πι­χο­ρή­γη­ση (Training Voucher) α­νέρ­γων στον πα­ρα­γω­γι­κό το­μέα Β΄ της οι­κο­νο­μίας με υ­πο­χρεω­τι­κή α­πα­σχό­λη­ση». Τα προ­γράμ­μα­τα κα­τάρ­τι­σης α­πευ­θύ­νο­νταν σε 4.404 ά­νερ­γους τε­χνί­τες, εγ­γε­γραμ­μέ­νους στα Μη­τρώα Ανέρ­γων του Ο­Α­Ε­Δ, κα­θώς και σε 496 δι­πλω­μα­τού­χους μη­χα­νι­κούς. Κα­νο­νι­κά θα έ­πρε­πε να ο­δη­γή­σουν του­λά­χι­στον το 30% των κα­ταρ­τι­σθέ­ντων σε πρόσ­λη­ψη και υ­πο­χρεω­τι­κή α­πα­σχό­λη­ση στις ε­πι­χει­ρή­σεις/φο­ρείς πρα­κτι­κής ά­σκη­σης και σε θέ­σεις ερ­γα­σίας σχε­τι­κές με το α­ντι­κεί­με­νο κα­τάρ­τι­σης.
Η η­με­ρο­μη­νία ο­λο­κλή­ρω­σης υ­πο­βο­λής των αι­τή­σεων ή­ταν η 4η Φε­βρουα­ρίου του 2013. Τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα έ­πρε­πε να ε­ξα­χθούν α­μέ­σως. Αντ’ αυ­τού, σή­με­ρα, 9 μή­νες με­τά την υ­πο­βο­λή των αι­τή­σεων δεν έ­χουν εκ­δο­θεί α­πο­τε­λέ­σμα­τα!
Ο συ­γκε­κρι­μέ­νος δια­γω­νι­σμός σχε­διά­σθη­κε με ο­ρι­σμέ­νες ι­διαι­τε­ρό­τη­τες που προ­φα­νώς ε­ξυ­πη­ρε­τού­σαν κά­ποια συμ­φέ­ρο­ντα και ή­θε­λαν να κα­τευ­θύ­νουν τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα σε συ­γκε­κρι­μέ­νους α­να­δό­χους και ε­ται­ρίες πρα­κτι­κής.
Ση­μειώ­νε­ται ό­τι, αρ­χι­κά, η κα­τα­νο­μή των θέ­σεων εί­χε α­να­δεί­ξει ό­τι δό­θη­κε ι­διαί­τε­ρα με­γά­λος α­ριθ­μός ω­φε­λου­μέ­νων στην πε­ριο­χή της Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νίας (βλ. ε­ται­ρεία «Ελλη­νι­κός Χρυ­σός»).

Νά­σος Χατ­ζη­τσά­κος - epohi.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eidiki_agogi_4.jpg
Ειδικό Σχολείο Θήβας: Με κτιριακά προβλήματα και χωρίς τουαλέτα για ΑμεΑ
«Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας αξίζουν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον μάθησης, το οποίο θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να...
Ειδικό Σχολείο Θήβας: Με κτιριακά προβλήματα και χωρίς τουαλέτα για ΑμεΑ