Thumbnail
Στα ό­ρια της οι­κο­νο­μι­κής ε­ξα­θλίω­σης βρί­σκο­νται οι πε­ρισ­σό­τε­ροι συ­ντα­ξιού­χοι της χώ­ρας

Στα ό­ρια της οι­κο­νο­μι­κής ε­ξα­θλίω­σης βρί­σκο­νται οι πε­ρισ­σό­τε­ροι συ­ντα­ξιού­χοι της χώ­ρας, ε­λέω των μνη­μο­νίων και των πε­ρι­κο­πών που υ­πέ­στη­σαν α­πό το 2010 και με­τά.

Ακό­μη και με βά­ση τα «ω­ραιο­ποιη­μέ­να» μέ­σω της νο­μό­τυ­πης, πλην ό­μως δη­μιουρ­γι­κής -και α­πο­προ­σα­να­το­λι­στι­κής- λο­γι­στι­κής των στα­τι­στι­κών δε­δο­μέ­νων α­πό την πλευ­ρά της κυ­βέρ­νη­σης, το 54% των «α­πό­μα­χων της ερ­γα­σίας» βιώ­νουν με ει­σο­δή­μα­τα α­πό κύ­ριες και ε­πι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις έως και 1.000 ευ­ρώ το μή­να μει­κτά (!) με τα χει­ρό­τε­ρα να μην τε­λειώ­νουν ε­δώ… Οι 3 στους 10 ε­πι­χει­ρούν να ζή­σουν με πο­σά κά­τω και α­πό το ό­ριο της φτώ­χειας, δη­λα­δή πε­ρί­που 580 ευ­ρώ.
Τα συ­μπε­ρά­σμα­τα αυ­τά, με­τα­ξύ άλ­λων, προ­κύ­πτουν α­πό τα δε­δο­μέ­να τα ο­ποία δό­θη­καν στη δη­μο­σιό­τη­τα μέ­σα στην ε­βδο­μά­δα α­πό το Ενιαίο Σύ­στη­μα Ελέγ­χου και Πλη­ρω­μών Συ­ντά­ξεων «Ήλιος» του υ­πουρ­γείου Εργα­σίας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Πρό­νοιας. Στα στοι­χεία αυ­τά, ό­σο και αν α­πό την κυ­βέρ­νη­ση ε­πι­χει­ρεί­ται να ω­ραιο­ποιη­θεί η κα­τά­στα­ση, α­πο­τυ­πώ­νε­ται η –τρα­γι­κή- ει­κό­να των συ­ντα­ξιο­δο­τι­κών πα­ρο­χών της χώ­ρας για τον Ια­νουά­ριο του 2014.
Πιο α­να­λυ­τι­κά, το σύ­νο­λο των συ­ντα­ξιού­χων, τον υ­πό ε­ξέ­τα­ση μή­να, α­νήλ­θε στα 2.637.090 ά­το­μα. Από αυ­τούς 1.981.003 εί­ναι δι­καιού­χοι συ­ντά­ξεων γή­ρα­τος, 396.542 χη­ρείας, 229.965 α­να­πη­ρίας, 28.265 λαμ­βά­νουν τη σύ­ντα­ξη α­να­σφά­λι­στων υ­πε­ρη­λί­κων του Ο­ΓΑ και 1.315 εί­ναι δι­καιού­χοι συ­ντά­ξεων χω­ρίς ει­δι­κή κα­τη­γο­ρία.
 
Συ­ντά­ξεις - «ρε­γά­λα»
 
Πα­ρά το πα­ρά­δο­ξο το ο­ποίο κα­τα­γρά­φε­ται στα στα­τι­στι­κά στοι­χεία του υ­πουρ­γείου Εργα­σίας (αύ­ξη­ση στο μέ­σο μη­νιαίο ει­σό­δη­μα α­πό συ­ντά­ξεις προ φό­ρων και κρα­τή­σεων πε­ρί­θαλ­ψης, α­πό 927,8 ευ­ρώ το Νοέμ­βριο του 2013 στα… 941,59 ευ­ρώ τον Ια­νουά­ριο - γε­γο­νός το ο­ποίο ε­ξη­γεί­ται ε­πει­δή λαμ­βά­νο­νται υ­πό­ψη για τον υ­πο­λο­γι­σμό του μέ­σου ό­ρου κά­ποιες, ε­λά­χι­στες ε­κα­το­ντά­δες δι­καιού­χων 6 έως και 10 συ­ντά­ξεων, ταυ­τό­χρο­να!) οι πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό τους «α­πό­μα­χους της ερ­γα­σίας» βιώ­νουν με ει­σο­δή­μα­τα φτώ­χειας. Συ­γκε­κρι­μέ­να, 1.278.131 ά­το­μα στο σύ­νο­λο των 2.687.227 συ­ντα­ξιού­χων έ­χουν μέ­σο μη­νιαίο ει­σό­δη­μα α­πό συ­ντά­ξεις (κύ­ριες και ε­πι­κου­ρι­κές) που κυ­μαί­νε­ται α­πό 60,75 έως και 1.000 ευ­ρώ το μή­να, μει­κτά. Αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι το 54% των «α­πό­μα­χων της ερ­γα­σίας» δια­βιεί με κα­θα­ρά πο­σά α­πό… πε­ρί­που 50 ευ­ρώ μέ­χρι και λί­γα πε­ρισ­σό­τε­ρα α­πό 900 ευ­ρώ το μή­να.
Ακό­μη, ό­μως, πιο ε­κρη­κτι­κό το πρό­βλη­μα εί­ναι για τους συ­ντα­ξιού­χους οι ο­ποίοι, τό­σο α­πό κύ­ριες ό­σο και α­πό ε­πι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις, συ­γκε­ντρώ­νουν πο­σά που κυ­μαί­νο­νται μέ­χρι το ό­ριο της φτώ­χειας ή και κά­τω α­πό αυ­τό (το «τα­βά­νι της α­νέ­χειας» υ­πο­λο­γί­ζε­ται ό­τι στην Ελλά­δα φτά­νει πε­ρί­που στα 580 ευ­ρώ το μή­να κα­θα­ρά). Συ­γκε­κρι­μέ­να, α­πό το σύ­νο­λο των «α­πό­μα­χων της ερ­γα­σίας» πο­σο­στό της τά­ξης του 31,5% έ­χουν μέ­σο μη­νιαίο ει­σό­δη­μα α­πό 60 ευ­ρώ μέ­χρι και… 560 ευ­ρώ το μή­να, και μά­λι­στα μει­κτά (!) σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υ­πουρ­γείου Εργα­σίας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Πρό­νοιας. Σε α­πό­λυ­τους α­ριθ­μούς, οι συ­ντα­ξιού­χοι των ο­ποίων οι α­πο­λα­βές κυ­μαί­νο­νται μέ­χρι το ε­πί­πε­δο του ο­ρίου της φτώ­χειας, ό­πως αυ­τό κα­θο­ρί­ζε­ται για την Ελλά­δα, α­νέρ­χο­νται στις 747.005 ά­το­μα.
 
Τα «ρε­τι­ρέ του η­μιώ­ρο­φου»
 
Πέ­ραν, ό­μως, ό­λων ό­σοι δια­βιούν με ει­σο­δή­μα­τα που κυ­μαί­νο­νται μέ­χρι το ό­ριο της φτώ­χειας ή –στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση- με πο­σά, μει­κτά, μέ­χρι 1.000 ευ­ρώ το μή­να, οι ε­πι­πτώ­σεις των μνη­μο­νίων εί­ναι διά­φα­νες και στις πε­ρι­πτώ­σεις των «τυ­χε­ρών», αυ­τών δη­λα­δή οι ο­ποίοι πα­ρά τις πε­ρι­κο­πές των προ­η­γού­με­νων 3 ε­τών ε­ξα­κο­λου­θούν να λαμ­βά­νουν με­γα­λύ­τε­ρα μη­νιαία ει­σο­δή­μα­τα. Σχε­δόν το σύ­νο­λο των συ­ντα­ξιού­χων, α­κό­μη και αυ­τών που μέ­χρι και το 2010 λάμ­βα­ναν πο­σά α­πό κύ­ριες και ε­πι­κου­ρι­κές κα­τά πο­λύ με­γα­λύ­τε­ρα των 2.000 ευ­ρώ και θεω­ρού­νταν «ρε­τι­ρέ», έ­χουν υ­πο­στεί «οι­κο­νο­μι­κή κα­θί­ζη­ση» και έ­χου­ν… πέ­σει στον η­μιώ­ρο­φο. Πα­ράλ­λη­λα, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι έ­χουν ε­πω­μι­στεί και τη στή­ρι­ξη των υ­πό­λοι­πων με­λών της οι­κο­γέ­νειας τους που σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις εί­ναι ό­λα ά­νερ­γα.
Μη­νιαία ει­σο­δή­μα­τα ά­νω των 1.000 ευ­ρώ και μέ­χρι των 1.500 ευ­ρώ (για την α­κρί­βεια της τά­ξης των 1.186 έως 1.260,9 ευ­ρώ μι­κτά, κα­τά μέ­σο ό­ρο) λαμ­βά­νουν 541.362 ά­το­μα, δη­λα­δή το 23%. Από 1.500 έως 2.000 ευ­ρώ το μή­να, μει­κτά, α­πό κύ­ριες και ε­πι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις δι­καιού­νται 297.480.
Στα «ρε­τι­ρέ», πλέ­ον, μέ­νουν ε­λά­χι­στοι… Συ­γκε­κρι­μέ­να, πε­ρισ­σό­τε­ρα α­πό 2.000 ευ­ρώ το μή­να, μι­κτά, α­πό κύ­ριες και ε­πι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις λαμ­βά­νουν μό­λις 45.774 «α­πό­μα­χοι της ερ­γα­σίας». Πο­λύ α­πλά, αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι στα «ρε­τι­ρέ» που έ­χουν α­πο­μεί­νει, βιώ­νουν λι­γό­τε­ροι α­πό 2 στους 100 συ­ντα­ξιού­χους, με το πο­σο­στό τους ε­πί του συ­νό­λου να α­νέρ­χε­ται στο 1,9%!
 
 
Νά­σος Χατ­ζη­τσά­κος
ΕΠΟΧΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια