Thumbnail
Οι μέρες και οι νύχτες στο Πόρτο Λεόνε δεν είναι πια και τόσο ήρεμες για τον νυν δήμαρχο

Τα φάουλ Μιχαλολιάκου στον Πειραιά

Οι μέρες και οι νύχτες στο Πόρτο Λεόνε δεν είναι πια και τόσο ήρεμες για τον νυν δήμαρχο, που με μια σειρά από ενέργειες έχει πληγώσει το ερυθρόλευκο αίσθημα των δημοτών. Αρκετοί πλέον πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για τη μεγάλη ανατροπή.

Του Φώτη Παπούλια

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Στον Πειραιά ζουν και αναπνέουν για τη μεγάλη βραδιά της 25ης Φεβρουαρίου, όταν το καμάρι της πόλης, και για τα εκατομμύρια οπαδούς του το καμάρι της Ελλάδας, ο Ολυμπιακός, θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ομως για κάποιους και κυρίως για κάποιον οι μέρες και οι νύχτες στο Πόρτο Λεόνε δεν είναι και τόσο ήρεμες. Ο Σαρωνικός, λένε στον Πειραιά, άμα φουσκώσει δεν αφήνει τίποτα όρθιο, και ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος αισθάνεται ήδη τις πρώτες φουσκοθαλασσιές.

Ο Μανιάτης την καταγωγή -από τα Κορογονιάνικα της Μάνης, ένα χωριό που ονομάστηκε έτσι επειδή γεννιούνταν μόνο κορίτσια- Β. Μιχαλολιάκος, πιστός στην παράδοση, έχει μια μοναχοκόρη για την οποία λέγεται ότι «λύνει και δένει στον δήμο», είναι πλέον persona non grata στην ίδια του την πόλη.

«Οποιος τα έβαλε με τον κόσμο του Ολυμπιακού δεν είχε καλό… τέλος» λένε στις γειτονιές και ξεχειλίζει η οργή για τον πρώτο πολίτη(!) της πόλης, γνωστών παναθηναϊκών αισθημάτων· οργή που την τροφοδότησε ο ίδιος με μια σειρά ενεργειών που «χτύπησαν το φιλότιμο των πολιτών».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ

Βαριά ατοπήματα

Η φιλοδοξία και η σπουδή του δήμαρχου να επαναλειτουργήσει και να παραδώσει στον Πειραιά το Δημοτικό Θέατρο, «για να εμφανίσει έργο και να καμαρώνει ότι αυτός το ξανάνοιξε εν όψει εκλογών» λένε στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στη Γεωργίου Α’, τον οδήγησαν σε βαριά ατοπήματα.

Εκείνο το βράδυ των εγκαινίων ο Β. Μιχαλολιάκος, φίλος του πρωθυπουργού από την εποχή των «Ρέιντζερς» και των «Κενταύρων» της ΟΝΝΕΔ («κανείς εδώ δεν ξεχνάει την ιστορία του – ακόμα και σήμερα η επίθεση εναντίον του το 2001 προκαλεί ερωτήματα» λένε οι Πειραιώτες), καμάρωνε ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους του, σύσσωμη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Μόνο που έλειπε ένας: ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Μαρινάκης.

Είχε προηγηθεί η ανακήρυξη από τον δήμαρχο σε «ευεργέτη του Πειραιά», όπως ο ίδιος είχε πει στο δημοτικό συμβούλιο, του Δ. Μελισσανίδη εξαιτίας μιας δωρεάς 50.000 ευρώ για τις εργασίες αποπεράτωσης του Θεάτρου. Το γυαλί ράγισε και αρκετοί θυμούνται ότι στα στέκια της πόλης κυκλοφορούσε πως «αν ο Μελισσανίδης είναι ευεργέτης, τότε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τι είναι;». Ο Πειραιάς, το πρώτο λιμάνι της χώρας, είναι μια πόλη που τα λογής λογής συμφέροντα την έχουν καταστήσει πρότυπο της διαπλοκής, και «ο δήμαρχος πλέον με τη στάση του το έκανε απολύτως σαφές: είναι διαπλεκόμενος με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες», λένε οι γνωρίζοντες τα της πόλης.

Εκείνο που θύμωσε τους Πειραιώτες ήταν ότι είχε προηγηθεί η επίθεση του κ. Μελισσανίδη κατά του κ. Μαρινάκη και θεωρήθηκε unfair η κίνηση του δήμαρχου «να ταυτιστεί με ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο».

Ομως η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί. Ο Β. Μιχαλολιάκος «πλήγωσε το φιλότιμο μιας ολόκληρης πόλης» όταν στις 29 Ιανουαρίου τέλεσε μόνος του μνημόσυνο για τα θύματα της Θύρας 7. Η κατακραυγή που ξεσηκώθηκε απείλησε με μπουρίνι ολόκληρη την πόλη, και όταν κυκλοφόρησαν και οι φωτογραφίες, «τρεις κι ο κούκος παραβρέθηκαν σε αυτήν τη γελοιότητα, αυτός και οι κολλητοί του», η ατμόσφαιρα βάρυνε εξαιρετικά.

«Ο απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά Μιχαλολιάκος πήγε και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του δήμου σπάζοντας κάθε όριο γελοιότητας και ντροπιάζοντας τους Μανιάτες και γενικότερα τους Πειραιώτες που τον ψήφισαν», έγραφαν την επόμενη μέρα οι αθλητικές ιστοσελίδες, και οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό στις πρώτες τους σελίδες ξεσπάθωναν: «Ο Μιχαλολιάκος υπονομεύει τον Ολυμπιακό…».

«Είναι ανεπιθύμητος»

Και η ΘΥΡΑ 7 μεταξύ άλλων σημείωνε: «Αν θέλει ο κ. Μιχαλολιάκος να δώσει παράσταση, να το κάνει σε άλλο τόπο και σε άλλη στιγμή. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά, που δεν ήταν ούτε θα γίνει ποτέ μέλος της ολυμπιακής οικογένειας, είναι ανεπιθύμητος στο Καραϊσκάκη για πάντα».

Σχόλια όπως «φαιδρός πολιτικάντης, βάζελος δήμαρχος» ανέβαιναν στο twitter. Για τους παροικούντες τη λιμανίσια Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του δημάρχου με τον κόσμο του Ολυμπιακού είναι πλέον μηδενικές. Οσοι παρακολουθούν στενά τα του Πειραιά ισχυρίζονται ότι «όποτε ο Ολυμπιακός ζήτησε επί πληρωμή δημοτικούς χώρους για να στεγάσει αθλητικά τμήματα, συνάντησε την άρνηση του δημάρχου» και θυμίζουν πως «όταν ζητήθηκε το Δημοτικό Θέατρο για μια παράσταση με θέμα τον Ολυμπιακό, η απάντηση ήταν: ο Πειραιάς δεν ταυτίζεται με τον Ολυμπιακό…»

Είχε δε θεωρηθεί μέγιστη αγένεια απέναντι στους παλαίμαχους της ομάδας η κίνηση του δημάρχου να τους επιχορηγήσει τον σύνδεσμο εν όψει εκλογών, την οποία οι ίδιοι κατήγγειλαν τονίζοντας: «Ο σύνδεσμος βετεράνων δεν κάνει αποδεκτή τη χορηγία… μήπως επιλέχθηκε αυτή η στιγμή για να εξευμενιστεί ο κόσμος του Ολυμπιακού και οι βετεράνοι που είναι οργισμένοι από τη στάση, τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις φιλοφρονήσεις του για ανθρώπους που έκαναν επιθέσεις στον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας;».

Και κατέληγε η ανακοίνωση «… ο δήμαρχος οφείλει να καταλάβει ότι στον Πειραιά όποιος δεν σέβεται τον Ολυμπιακό, που είναι το καμάρι του, βρίσκει απέναντί του τη συντριπτική πλειοψηφία της Πειραϊκής κοινωνίας και φυσικά την οικογένεια του Ολυμπιακού».

Το πειραιώτικο φιλότιμο

Ο Β. Μιχαλολιάκος ως Λάκων με ανεπτυγμένο το αίσθημα της πίστης έχει δηλώσει: «Εγώ φοβάμαι μόνο τον Θεό, και καλό θα είναι να τον φοβόμαστε όλοι· δεν φοβάμαι κανέναν άλλο. Ως δήμαρχος του Πειραιά θα κάνω πάντα το καθήκον μου». Εχοντας άριστες σχέσεις με την Εκκλησία -ο μητροπολίτης Πειραιά είχε χοροστατήσει στα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή που έχτισε ο ίδιος ο δήμαρχος στα Κορογονιάνικα, ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την ως εκ θαύματος διάσωσή του από την εναντίον του βομβιστική επίθεση-, εκτιμά ότι μπορεί να του δώσει την άνωθεν βοήθεια. Βέβαια το ερώτημα είναι τι μπορεί να συμβεί σε μια πόλη που η ομάδα της λατρεύεται σαν θεός, που τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται και έχει θιγεί και το «πειραιώτικο φιλότιμο»;

Αρκετοί στον Πειραιά πιστεύουν ότι ήρθε πλέον η ώρα για τη μεγάλη ανατροπή στον Πειραιά. Τι μπορεί αυτό να σημαίνει; Οσοι παρακολουθούν τα της πόλης εκτιμούν ότι με «απέναντί του τον κόσμο του Ολυμιακού ο νυν δήμαρχος δύσκολα θα επανεκλεγεί». Και με δεδομένο ότι η κοινωνική βάση του Πειραιά έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνική Αριστερά, το ενδεχόμενο της έκπληξης είναι αρκετά πιθανό.

«Μάλλον ήρθε η ώρα να αποκαθαρθούμε ως πόλη, ο Πειραιάς πρέπει να ξαναβρεί τη λάμψη του» λένε εκείνοι που βλέπουν την πόλη τους να έχει μετατραπεί σε στίβο ανταγωνιστικών συμφερόντων, επιχειρηματικών διαγκωνισμών και «περίεργων» οικονομικών παιχνιδιών.

«Πρόσωπα και κινήσεις υπάρχουν, άνθρωποι με όραμα επίσης, ας τους δώσουμε την ευκαιρία» επιμένουν όσοι ατενίζουν τον Σαρωνικό και θέλουν ένα καθαρό, όχι μόνο από απορρίμματα, Πειραιά…

efsyn.gr/

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια