Thumbnail
"Ραντεβού" στα διόδια της Νεστάνης στην Τρίπολη (εθνική οδός Αθήνας - Καλαμάτας)

Τον αγώνα τους συνεχίζουν οι αγρότες, καθώς, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, δύο ακόμα μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνει η Πελοπόννησος με μεγάλη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στα διόδια της Νεστάνης.

 
"Ραντεβού" στα διόδια της Νεστάνης στην Τρίπολη (εθνική οδός Αθήνας - Καλαμάτας) έχουν δώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα ανεξάρτητα μπλόκα και οι φορείς Πελοποννήσου καλώντας σε παμπελοποννησιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.
 
Όπως δηλώνουν οι συντονιστικές επιτροπές, οι αγρότες αγωνίζονται για να παραμείνουν στη γη τους, για να παράγουν και να επιβιώνουν με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, τα μπλόκα παραμένουν στη θέση τους και ενδυναμώνονται συνεχώς, ενώ βγαίνουν και νέα μπλόκα έως την τελική δικαίωση των αγροτοκτηνοτρόφων.
 
Στα βασικά αιτήματα των ανεξάρτητων μπλόκων και φορέων Πελοποννήσου περιλαμβάνονται τα εξής:
 
* Άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού και άμεση συζήτηση για δημιουργία νέου πλαισίου δίκαιου και λειτουργικού με εφαρμογή από το 2015.
 
* Παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα.
 
* Κατάργηση του χαρατσιού που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια και στους βοσκότοπους.
 
* Να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος, που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία, αλλά και τους καταναλωτές.
 
Χθες οι αγρότες της Κρήτης ξεκίνησαν με τρακτέρ και αυτοκίνητα που έφεραν μαύρες σημαίες από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του παγκρήτιου συλλαλητηρίου που είχαν διοργανώσει, και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του λιμανιού της πόλης αλλά και σε κατάληψη του κτηρίου της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν. Μεγάλη υπήρξε η κινητοποίηση μαζικών φορέων με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων, μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και των Δήμων Ηρακλείου και Φαιστού.
 
Όπως δήλωναν οι αγρότες της Κρήτης, θέλουν να εξακολουθούν να καλλιεργούν τη γη τους, κάτι που θα είναι αδύνατο αν εφαρμοστεί η άδικη, διπλή φορολόγηση που επιβάλλεται φέτος για πρώτη φορά σε χωράφια και εισόδημα.
 
Αποχώρηση στη Νίκαια
 
Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας δίνοντας νέο αγωνιστικό "ραντεβού" στις 9 Μαρτίου στον εορτασμό του Κιλελέρ, με συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.
 
Όπως ανακοίνωσαν, "μετά από ένα μήνα στους δρόμους φεύγουμε από το μπλόκο με το κεφάλι ψηλά. Περήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε κι αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη, με άλλες μορφές, για τους ίδιους στόχους".
 
Επικοινωνία Μ. Χαρακόπουλου - Γ. Στουρνάρα
 
Ο υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος μιλώντας χθες στο ΑΠΕ αναφέρθηκε στις διορθώσεις του υπουργείου Οικονομικών στη φορολόγηση και ανέφερε ότι κατόπιν επικοινωνίας του με τον Γ. Στουρνάρα ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοση εγκυκλίου με διευκρινίσεις. Επανέλαβε δε ότι διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους αγρότες.
 
Πάντως, σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την ακρίβεια και τον πρωτογενή τομέα, επισήμανε ότι "το να στοχοποιείται αποκλειστικά ο Έλληνας παραγωγός για την υψηλή τιμή του γάλακτος στο ράφι αποτελεί σίγουρα έκπληξη και μάλιστα τη στιγμή που η Δικαιοσύνη, ο αρμόδιος εισαγγελέας, ερευνά τις πρόσφατες περίεργες αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος". Τόνισε δε ότι "ούτε οι τιμές θα μειωθούν ούτε ανάπτυξη θα δούμε 'πυροβολώντας' την πρωτογενή μας παραγωγή".
 
Α.Ζ.
Η ΑΥΓΗ, 21/2/2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα