Thumbnail
Μειώνονται από 1η Ιουλίου οι ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους

Νέα μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (2,9% για τις εργοδοτικές εισφορές και 1% για τις εισφορές των εργαζομένων) προβλέπει το πλαίσιο της κατ' αρχήν συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χθες τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ημερησίας», η συμφωνία που ήδη τέθηκε για περαιτέρω επεξεργασία στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, προωθείται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, η οποία επιδιώκει να μειώσει ταχύτερα το (υψηλό) μη μισθολογικό κόστος εργασίας.

Οι απώλειες, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζονται στα 450 - 500 εκατομμύρια  ευρώ, που θα προστεθούν στην ήδη τεράστια μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων.  Έτσι όλα δείχνουν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έρθουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 10% σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οι μειώσεις θα αφορούν, με βάση το τελικό σχέδιο, κυρίως εισφορές του ΟΑΕΔ έναντι παροχών που είτε δίνονται από άλλες πηγές, όπως το διπλό οικογενειακό επίδομα είτε έχουν χάσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα (ενίσχυση σε εφέδρους) και συγκεκριμένα:

Ελάφρυνση του κόστους ασφάλισης για τον εργοδότη κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες (κατάργηση εισφοράς 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών του ΟΑΕΔ, 1% υπέρ του κλάδου στράτευσης του ΟΑΕΔ και 0,90% που παρακρατείται υπέρ της κατάρτισης).

Κατάργηση της εισφοράς 1% του εργαζόμενου υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ.

Ομαδικές απολύσεις

Ένα «συμβιβασμό» αλλά και ένα πρώτο βήμα πριν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα εξετάζουν κυβέρνηση και τρόικα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί αλλά και οι απώλειες εν όψει της προεκλογικής περιόδου. Η προσωρινή «λύση» η οποία εξετάζεται και η οποία δε στέκει νομικά,  είναι να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων στον εκάστοτε προεδρεύοντα του ΑΣΕ (στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας). Η έγκριση ή μη των απολύσεων, όπως υποστήριξαν τα στελέχη του υπουργείου, μπορεί να μην ισχύει ως διαδικασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, καθίσταται περιττή μετά την αναβάθμιση του ΑΣΕ και την πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κλειστά σχολεία
Σχολεία: Σχετικά με τις θερινές εφημερίες των εκπαιδευτικών και τα προβλήματα που προκύπτουν
Οι σχολικές μονάδες, απογυμνωμένες από μόνιμο προσωπικό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι αναπληρωτές είναι πλέον πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων,...
Σχολεία: Σχετικά με τις θερινές εφημερίες των εκπαιδευτικών και τα προβλήματα που προκύπτουν
Σπαζοκεφαλιά με κάμπια
Σπαζοκεφαλιά: Μόνο αν έχετε κοφτερή ματιά θα βρείτε την κάμπια σε 6 δευτερόλεπτα
Μόνο άνθρωποι με πολύ μεγάλη παρατηρητικότητα και άριστες γνωστικές δεξιότητες μπορούν να λύσουν αυτή τη νέα σπαζοκεφαλιά
Σπαζοκεφαλιά: Μόνο αν έχετε κοφτερή ματιά θα βρείτε την κάμπια σε 6 δευτερόλεπτα
Κατσαρό λάχανο
Απώλεια βάρους: Αυτό το αρχαίο λαχανικό προστατεύει από καρκίνο και βοηθά στο αδυνάτισμα
Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που καταναλώνεται εδώ και αιώνες
Απώλεια βάρους: Αυτό το αρχαίο λαχανικό προστατεύει από καρκίνο και βοηθά στο αδυνάτισμα