Η κατάληψη της Μοσούλης και της βόρειας ιρακινής επαρχίας Νινευί από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, καθώς οι επιχειρήσεις τους κλιμακώνονται δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος σε όσες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδιώκουν την επιστροφή τους στο Ιράκ, 11 χρόνια από την επέμβαση για την ανατροπή του τότε προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και 3 χρόνια από την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού κατοχής το 2011...
Μέσα στο περασμένο 24ωρο τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ακραίων ισλαμιστών μισθοφόρων (που εισήλθαν στο Ιράκ μαζικά, εγκαταλείποντας ορισμένα από τα μέτωπα πολέμου στη Συρία) η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ (που απέχει 130 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης), ανατολικές περιοχές της επαρχίας Κιρκούκ, περιοχές της νοτιότερης επαρχίας Σαλαχεντίν, αλλά και τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας στην πόλη Μπαϊτζί, δίχως ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση από τον ιρακινό στρατό των 1.100.000 ατόμων που εκπαιδεύονται ως σήμερα στην Ιορδανία από τους Αμερικανούς... Τη μόνη αντίσταση από τον ιρακινό στρατό φαίνεται πως συνάντησαν χτες στα περίχωρα της κεντρικής πόλης Σαμάρα.
Ειδικά όσον αφορά τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί, φαίνεται (σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του κυβερνήτη της επαρχίας Νινευί, Αθίλ αλ Νουτζαΐφι, που έχει καταφύγει στην Ιρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν) πως οι περίπου 250 αστυνομικοί που τα φρουρούσαν κλήθηκαν από τους φυλάρχους να εγκαταλείψουν τα πόστα τους. Οι φύλαρχοι φέρεται πως είχαν ειδοποιηθεί από στελέχη των ισλαμιστών της ISIL από το απόγευμα της Τρίτης, μέσω κινητών τηλεφώνων, προτού δηλαδή καν καταλάβουν αργά το βράδυ της Τρίτης την πόλη και τα διυλιστήριά της. Ο Νουτζαΐφι μάλιστα κατηγόρησε Ιρακινούς ανώτατους αξιωματούχους του στρατού πως όχι μόνο εγκατέλειψαν τα πόστα τους βάζοντάς το στα πόδια μπροστά στην επίθεση των ισλαμιστών μισθοφόρων της ISIL, αλλά και ότι παραπληροφόρησαν σκοπίμως τη Βαγδάτη για τις κινήσεις τους τις τελευταίες βδομάδες. Εμμέσως δηλαδή κατηγόρησε ανώτατους αξιωματούχους του στρατού για «ανίερες σχέσεις» με τους ακραίους ισλαμιστές, κάτι που δήλωσε στη συνέχεια χτες και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι όταν αναφέρθηκε γενικώς και αορίστως σε «συνωμοσία». Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμφισβήτησε ότι τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών...
Κατάληψη του τουρκικού προξενείου
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις όμως σημειώθηκαν χτες και στη Μοσούλη που τελούσε, για δεύτερο 24ωρο, υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πάνω από 500.000 άτομα. Οι ισλαμιστές πάντως χτες κατέλαβαν (εκτός από το κυβερνείο, τις τράπεζες και αστυνομικά τμήματα) και το τουρκικό προξενείο, θέτοντας σε κατάσταση ομηρίας περίπου 80 άτομα, ανάμεσά τους τον Τούρκο πρόξενο, διπλωμάτες, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που φρουρούσαν το κτίριο και τρία παιδιά, αλλά και 31 οδηγούς φορτηγών που είχαν πιαστεί προχτές. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι ισλαμιστές της ISIL κατάφεραν να καταλάβουν το κτίριο του προξενείου απειλώντας να το τινάξουν με εκρηκτικά στον αέρα...
Η κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη προκάλεσε αναστάτωση στην Αγκυρα και πυρετό συσκέψεων στην κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις στις ΗΠΑ, αποφασίζοντας να επιστρέψει άμεσα στη χώρα, προειδοποιώντας ότι «κανείς δε θα πρέπει να δοκιμάζει την ισχύ της Τουρκίας» και απειλώντας με «αντίποινα» σε περίπτωση που οι δράστες κάνουν κακό σε κάποιον από τους Τούρκους ομήρους.
Γεγονός πάντως είναι ότι η προέλαση των ισλαμιστών της ISIL προς το Κεντρικό Ιράκ, ένα εξάμηνο μετά από τις επιθέσεις τους στη δυτική επαρχία Ανμπαρ και την κατάληψη της Φαλούτζα και του Ραμάντι στις αρχές του περασμένου Γενάρη, δεν αποκλείει πλέον ακόμη και το τολμηρότερο σενάριο: Αυτό της επίθεσής τους στη Βαγδάτη με πιθανό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, που έχει ζητήσει για σήμερα την έκτακτη σύγκληση της Βουλής για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (που απέχει ελάχιστα από κήρυξη στρατιωτικού νόμου).
Μάλιστα, αργότερα χτες βράδυ, η κυβέρνηση Ερντογάν κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ μετά από την απαγωγή 80 Τούρκων πολιτών. ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους «σχετικά με την κατάσταση στη Μοσούλη και την απαγωγή των Τούρκων πολιτών», διευκρινίζοντας ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι βάσει του άρθρου 4, όπου κάθε μέλος δικαιούται να ζητήσει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα ή η ασφάλειά του...
Αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ
Μπροστά στη ρευστή κατάσταση που προκαλούν οι (καθώς φαίνεται καλά συντονισμένες και σχεδιασμένες) επιχειρήσεις των ισλαμιστών της ISIL, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τα γεγονότα που εκδηλώνονται στη Μοσούλη», σημειώνοντας τη στήριξη της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε «ισχυρή, συντονισμένη απάντηση για την απώθηση αυτής της επίθεσης». Η Ψάκι διαβεβαίωσε για την προθυμία της κυβέρνησης Ομπάμα να παράσχει «κάθε κατάλληλη βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση», χαρακτηρίζοντας τους εξτρεμιστές της ΙSIL «όχι μόνο απειλή για την σταθερότητα του Ιράκ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή».
Η ΕΕ εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Ιράκ και την κατάληψη της Μοσούλης, καταδικάζοντας με έντονο τρόπο «τις επιθέσεις τρομοκρατών που προκαλούν πολλά θύματα και χιλιάδες πρόσφυγες».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία για το κύμα βίας και αποσταθεροποίησης που πλήττει τη φίλη χώρα του Ιράκ», καταδικάζοντας επιπλέον και την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση