Thumbnail
Βρήκαν το φορτηγό πλοίο να θαλασσοδέρνεται αδύναμο και χωρίς καύσιμα από τα θαλάσσια ρεύματα περίπου 40 μίλια από τη νότια ακτή της Ιταλίας

Σύμφωνα με την Ιταλική ακτοφυλακή το εγκαταλελειμμένο πλοίο Ezadeen, με 450 μετανάστες, έφτασε την Παρασκευή το βράδυ στο ιταλικό λιμάνι του Corigliano Calabro. 

Εκτιμάται ότι το πλοίο εγκαταλείφθηκε πριν τρεις μέρες από το πλήρωμά του εν μέσω θαλασσοταραχής στην περιοχή της Μεσογείου. Ιταλικές αρχές ξεκίνησαν την επιχείρηση διάσωσης όταν έλαβαν το μήνυμα «είμαστε μόνοι μας και δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει», που εξέπεμψε μια επιβάτης από τον ασύρματο του πλοίου. Βρήκαν το φορτηγό πλοίο να θαλασσοδέρνεται αδύναμο και χωρίς καύσιμα από τα θαλάσσια ρεύματα περίπου 40 μίλια από τη νότια ακτή της Ιταλίας με 450 άτομα επί του σκάφους. Σύμφωνα με τους ειδικούς το πλοίο ναυπηγήθηκε σχεδόν πριν από 50 χρόνια για τη μεταφορά ζώων.

Το λιμενικό σώμα κατάφερε να πάρει τον έλεγχο, του υπό σημαία Σιέρρα Λεόνε σκάφους Ezadeen, μετά την προσγείωση σε αυτό με ελικόπτερο. Η προσπάθεια να οδηγηθεί το σκάφος σε ένα ιταλικό λιμάνι εξελίχθηκε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες με τη ζωή τον επιβαινόντων να βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο. 

Ο διοικητής της ακτοφυλακής στο Corigliano Calabro, Francesco Perrotti, δήλωσε στο BBC πως όλοι οι μετανάστες επί του σκάφους ήταν από τη Συρία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ακτοφυλακής Filippo Marini στο SkyTG24 «το σκάφος απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι και ήταν εγκαταλελειμμένο από το πλήρωμά του».

Είναι η τρίτη περίπτωση σκάφους με μετανάστες κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την Τετάρτη, περίπου 800 μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρίας, έφθασαν στην Ιταλία, αφού προφανώς εγκαταλείφθηκαν από το πλήρωμα του πλοίου τους. Η ακτοφυλακή επιβιβάστηκε, επίσης, στο Blue Sky M και ανέλαβε την πλοήγηση. Πριν από δύο εβδομάδες το Ιταλικό Ναυτικό προχώρησε στη διάσωση εγκαταλελειμμένου πλοίου που μετέφερα 850 μετανάστες. 

Νέα μέθοδος από τους λαθρέμπορους

Τα τρία περιστατικά έχουν οδηγήσει τους παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι οι λαθρέμποροι έχουν βρει ένα νέο και αδίστακτο τρόπο εργασίας στην περιοχή της Μεσογείου. Τα περιστατικά φανερώνουν ότι οι λαθρέμποροι στρέφονται στοχευμένα στην εγκατάλειψη παλαιών πλοίων σε μια αλλαγή τακτικής χωρίς να διστάσουν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης «η πρακτική εγκατάλειψης παίρνει το παιχνίδι του λαθρεμπορίου σε ένα εντελώς νέο επίπεδο".

Αυτή είναι η τελευταία σελίδα που προστίθεται στο κεφάλαιο μιας συνεχιζόμενης κυνικής τραγωδίας. Η τραγωδία που βιώνουν οι μετανάστες στην ανοιχτή θάλασσα οδήγησε σε 3.000 θανάτους στη Μεσόγειο και μόνο το 2014, σε σύγκριση με τον κατ’ εκτίμηση αριθμό των 700 θυμάτων στα ίδια ύδατα το 2013. 

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και οι συγκρούσεις στη Λιβύη διογκώσαν τον αριθμό των ανθρώπων που προσπάθησαν διασχίζουν τη Μεσόγειο πέρυσι. Πολλοί από αυτούς καταβάλλουν στους λαθρεμπόρους 1.000- $6.000. Το Ezadeen και τα δεινά των άτυχων επιβατών του είναι μέρος της ανθρώπινης δυστυχίας και των κακουχίων που βλέπει εκατοντάδες ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο κάθε μέρα για να φτάσουν στην Ευρώπη. 

Επείγουσα δράση για την προστασία των μεταναστών

Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν με χθεσινή τους ανακοίνωση την ανάγκη για επείγουσα δράση για την προστασία των μεταναστών. Ωστόσο, ώς τώρα οι πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί δεν έχουν στραφεί έναντι των πραγματικά υπευθύνων. Πριν ένα χρόνο σε δήλωση του συλληφθέντας Σύρος μετανάστης όταν ρωτήθηκε «Γιατί συνεχίζεται να επιλέγεται τη θάλασσα;», αναφερόμενος στη συνοριακές δυνάμεις απάντησε «επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στο έλεος του Θεού περισσότερο από ό, τι στο έλεος των ανθρώπων εδώ". Τα λόγια αυτά αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό πολίτικες οπού στοχοποιούν τους μετανάστες και τους αναγάγουν σε θήτες μιας κατάστασης οπού είναι τα θύματα. 

Επιμέλεια: Μιχάλης Ζώτος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxi
Τι θα ισχύσει για τους μαθητές που παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά - Το νέο μάθημα "Ηθική"
Θα διδάσκεται από τη Γ΄ Δημοτικού έως τη Γ΄ Λυκείου, αλλά για να συγκροτηθεί ένα τμήμα θα πρέπει να έχουν πάρει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά...
Τι θα ισχύσει για τους μαθητές που παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά - Το νέο μάθημα "Ηθική"
pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εξετάζουμε τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Πιερρακάκης: Η ώρα να επιλύσουμε όλες τις εκκρεμότητες είναι τώρα, ακριβώς επειδή η Παιδεία είναι εξ ορισμού ένας χώρος όπου οι μεταρρυθμίσεις...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εξετάζουμε τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Το ΦΕΚ της κατανομής 1.555 οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Πρόκειται για τις 1.555 νέες οργανικές Θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) στις Σχολικές...
Υπουργείο Παιδείας: Το ΦΕΚ της κατανομής 1.555 οργανικών θέσεων ΕΕΠ-ΕΒΠ σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης